Neuromul acustic este tumora benigna pe care nu ai voie sa o tratezi cu indiferenta…

Neuromul acustic este un tip de tumora benigna care se dezvolta adesea pe al optulea nerv cranian, cel care leaga urechea interna de creier si are doua parti, una implicata in transmiterea sunetului, cealalta in trimiterea de informatii legate de echilibru de la urechea interna spre creier.

Dezvoltarea este lenta, in cativa ani ajunge la dimensiuni considerabile, creierul nu e invadat, insa e pusa presiune pe el, de unde si problemele cu muschii care controleaza expresiile faciale si senzatiile. Cand tumora apasa pe trunchiul cerebral sau cerebel decesul e probabil sa survina in cel mai scurt timp.

Simptomatologia neuromului acustic este foarte greu de observat cel putin la inceput. Multi pacienti cred ca de vina pentru ce simt ar fi varsta, asa ca nu se prezinta la medic. Primele simptome care ar trebui sa iti dea de gandit sunt pierderea auzului la nivelul unei singure urechi, tiuit frecvent in ureche, senzatia de plin in ureche. In cazuri rare apare si pierderea brusca a auzului. Alte simptome comune neuromului acustic sunt: probleme mari cu mentinerea echilibrului cand esti in miscare, vertij, slabiciune la nivelul musculaturii faciale, senzatie de amorteala si de furnicaturi la nivel facial, schimbari de gust aparute din senin, dificultati la inghitire, dureri de cap, neindemanare, confuzie, vedere incetosata.

Cauzele neuromului acustic depind de tipul de neurom, in forma sporadica sau in forma asociata cu un sindrom denumit neurofibromatoza tip II, NF2-e o afectiune mostenita genetic care determina cresteri de tumori benigne in sistemul nervos. Neuromul acustic este cel mai des intalnit cand avem NF2, apare in ambele urechi pana la implinirea varstei de 30 de ani. Pacientii cu varste intre 65 si 74 de ani vor avea probleme cu acest tip de afectiune. Cea mai mare incidenta a neuromului acustic o vom vedea la asiaticii americani, albi si americanii negri.

Cel mai des intalnit tip de neurom acustic e cel in forma sporadica, doctorii nu stiu insa care ar fi cauzele exacte. Un factor de risc important de luat in considerare e tocmai expunerea la doze mari de radiatii, in special expunerea capului sau a gatului.

Diagnosticarea neuromului acustic este foarte simpla. Se incepe cu o audiograma, ca sa se testeze auzul, se continua cu electronistagmografie, care va detecta echilibrul si miscarile ochilor, ca sa se vada daca vor functiona bine nervii, cu teste pentru a detecta rsspunsul auditiv al trunchiului cerebral. E obligatoriu sa se faca RMN si CT ca sa se localizeze tumora si sa se masoare corect.

Tratamentele pentru neuromul acustic pot fi observatie permanenta, operatie, terapie cu radiatii. La inceput se fac RMN-uri, CT-uri, se sugereaza tratamente specifice pentru anumite simptome.
Cand are loc operatia pentru neuromul acustic se indeparteaza tot sau parti din tumoare. Chirurgul va avea trei modalitati de a interveni: translabirintic, cu incizie in spatele urechii si eliminarea osului din spatele urechii, o parte din urechea medie, daca tumora are peste 3 cm, se pierde total auzul; retrosigmoid sau suboccipital, se expune spatele tumorii, se intervine asupra craniului, partea din spate, dar se pastreaza auzul; fosa mijlocie, se elimina un mic fragment osos de deasupra canalului auditiv pentru a ajunge la tumorile mici din canalul auditiv intern, auzul e iar pastrat.

Mai exista o varianta de operatie, microchirugie, care elimina cat se poate din tumora fara a afecta nervii faciali si functionarea lor. Uneori se poate pastra si auzul sau reface, dar e foarte dificil si nu garanteaza nimeni ca producedurile vor reusi dupa astfel de operatii invazive.

Cu cat e mai mica tumora, cu atat vei avea sanse mai mari sa auzi chiar si dupa op operatie asa de dificila. Partea proasta este ca neuromul acustic ar putea recidiva dupa operatii, de aceea monitorizarea continua dupa orice fel de tratamente pentru o boala asa de complexa precum neuromul acustic este esentiala-se iau masuri rapid si se evita alte complicatii.

Terapia cu radiatii este doar pentru anumite cazuri de neurom acustic. Se trimit doze mari de radiatii doar tesuturilor tumorilor identificate, limitand expunerea si distrugerea tesuturilor din jur. Si aici sunt doua modalitati de actionare asupra tumorii: Radiochirurgie stereotactica cu o singura fractiune (SRS), sesiuni multiple de FRS, radioterapie stereotactica fractionata, intinsa pe saptamani, doze mici de radiatii zilnice. A doua modalitate de interventie ar pastra mai bine auzul la pacientii care au nevoie de ea. Radiatiile nu vor elimina complet tumorile, ele doar se vor micsora.

Tipul de tratament ales va depinde de marimea tumorii, de dezvoltarea ei, de varsta pacientuloui, de alte afectiuni medicale existente, de severitatea simptomatologiei si impactul lor asupra vietii pacientilor. Important este sa ajungi la medic cat mai din timp si sa nu neglijezi simptome aparent banale care ar putea sa iti puna viata in pericol mai tarziu. Discuta mereu cu medicul tau de familie, cu specialistii, mergi pe baza trimiterilor la control si vezi ce se intampla cu tine si in organismul tau.