pandemie
Pandemia a fost mereu parte din realitatea mondiala

Traim intr-un context in care pandemia a ajuns sa fie termenul care ne sperie cel mai tare si pe care il auzim peste tot. Pandemia apare atunci cand un virus reuseste sa „cucereasca” intreaga planeta sau o mare parte din ea, avand o raspandire accelerata de la o zi la alta, o rata uriasa de infectari.

Nu mai tine cont de granite, de nationalitati, de culoarea pielii, infectarile sunt din ce in ce mai puternice si mai severe, numarul deceselor creste si el accelerat. De-a lungul istoriei am avut mai multe pandemii din care am invatat cum sa ne comportam in prezenta virusilor periculosi.

Daca te gandesti ca e prima pandemie pe care o vedem s-ar putea sa te inseli. In istoria umanitatii au existat multe alte pandemii poate mai severe decat cea de astazi. Si omul a reusit sa treaca peste ele sau au disparut in timp, pe masura ce virusul nu a mai avut „putere” sau s-au descoperit vaccinuri. Pandemia nu este si nu a fost un final pentru locuitorii Terrei, a fost doar o provocare pe care am depasit-o de fiecare data cu inteligenta, rabdare si inovatie.

Una dintre primele pandemii a fost intre 1346 si 1353 si s-a numit Ciuma Neagra. Virusul a reusit sa treaca granite si sa calatoreasca fara probleme din Asia in Europa, exact cum se intampla si acum. Jumatate din populatia europeana a murit atunci. Bacteria care a provocat ciuma in acele vremuri nu mai exista, ea s-a raspandit prin intermediul puricilor de la rozatoarele infectate.

Ca si acum, ciuma a schimbat complet istoria Europei. Pentru ca erau multi decedati, munca a devenit mai grea, era foarte greu sa gasesti ceva de lucru, muncitorii castigau deja foarte bine. Cei care au supravietuit aveau acces la carne si la paine de calitate. Inovatiile tehnologice din acea perioada au fost si rezultatul lipsei fortei ieftine de munca.

Urmatoarea pandemie cunoscuta in istorie este cea din 1889-1890, cand am avut o pandemie de gripa sezoniera. Raspandirea rapida s-a datorat si unui grad ridicat de contagiozitate specific gripei, dar si erei industriale moderne in care traiau locuitorii planetei la acea vreme. Era foarte simplu sa circuli, noile mijloace de transport uneau practic zone de pe glob care inainte erau separate si asa virusul s-a raspandit oriunde a dorit. In cateva luni gripa a omorat peste un milion de oameni. Varful pandemiei a fost atins in doar cinci saptamani, cand numarul mortilor devenise uriase. Primele cazuri au aparut atunci in Rusia, iar din Sankt Petersburg gripa a ajuns in toata Europa si de acolo in toata lumea. Asta cu toate ca transportul aerian nu exista pe atunci…

Gripa spaniola, aparuta intre 1918 si 1920, a fost o a treia pandemie pe care am depasit-o. Peste 500 de milioane de oameni din toata lumea au fost victime ale acestei gripe atipice. Multe comunitati locale, indigene, au disparut, o cincime din cei infectati a murit. Numarul mare de morti s-a datorat si conditiilor foarte proaste in care erau nevoiti sa traiasca soldatii in timpul Primului Razboi Mondial. Cu toate ca am denumit-o gripa spaniola, gripa nu a pornit din Spania… Spania era o natiune neutra in timpul razboiului, presa era libera si putea publica orice caz de imbolnavire, dar nu a facut-o.

Dupa gripa spaniola ne-am vazut in fata altei provocari, gripa asiatica, intre 1957 si 1958. Pandemia de atunci a avut „radacinile” in China, a reusit sa omoare peste 1 milion de oameni. Virusul care a facut ravagii pe tot globul era un mix nefericit de virusuri care provocau gripa aviara. Din Singapore gripa a ajuns in Hong Kong in aprilie 1957 si in SUA in vara lui 1957.

Mai putin cunoscuta este pandemia de AIDS, care ne tot chinuie din 1981 pana in prezent. Desi nu o avem pe tot globul, in foarte multe zone inca ne confruntam cu virusul ucigas. AIDS a reusit sa omoare peste 35 de milioane de oameni de la prima aparitie. HIV, virusul care provoaca AIDS, a fost transferat de la cimpanzei la oameni in anii 1920. Nu exista un medicament minune care sa vindece complet AIDS, insa descoperirile din anii 1990 au ajutat pacientii sa duca o viata normala chiar daca au virusul. La inceputul lui 2020 deja primii doi oameni au fost vindecati complet de HIV, deci speranta exista…

Pandemia de gripa porcina H1N1, la care am asistat intre 2009 si 2010, a fost provocata de o derivatie a unui virus din Mexic. Din Mexic virusul a ajuns in intreaga lume, intr-un an a infectat 1.4 miliarde de oameni si a ucis peste 500.000 de oameni. Primii afectati atunci au fost copiii si adultii. Adultii peste 65 de ani nu au avut probleme, pentru ca aveau deja un sistem imunitar gata sa distruga virusul. Deja avem vaccin pentru gripa porcina provocata de H1N1 si anual oamenii sunt vaccinati.

Dincolo de aceste pandemii celebre, din 2015 pana in prezent avem si o epidemie severa de Zika, un virus foarte inteligent care face pasi mici spre o pandemie periculoasa. Acum il gasim in America de Sud si in America Centrala, dar e foarte greu de tinut sub control. Tantarii raspandesc virusul, la fel si contactul sexual dintre oameni infectati. Zika e periculos pentru copiii care nu s-au nascut inca si poate cauza malformatii grave.

Lasă un răspuns