In prima zi din an ar trebui sa manacam anumite preparate ca sa avem noroc tot anul

Prima masa din Noul An este de obicei acasa, alaturi de familie sau de prieteni, sau poate la un restaurant preferat, la o pensiune, la un hotel. Este o masa speciala, cu bunatati de sezon, bauturi alese si cu multa distractie.

Mancam, ne simtim bine, incercam sa uitam de toate grijile si sa pornim cu dreptul in noul an. Ceea ce avem pe masa in prima zi din Noul An poate sa ne ofere ceva mai mult noroc in cele 12 luni ce urmeaza sau poate sa ne dea o idee despre ce vom face sau nu in anul ce a inceput.

Meniurile din prima zi din Noul An sunt o adevarata provocare pentru toate gospodinele. Trebuie sa respecti si traditiile, sa te feresti de tot ce spun superstitiile de sezon, dar sa fii si pe placul invitatilor, al „mesenilor”. Nu e suficient sa aduni preparatele de sarbatori, speciale, pe masa ca sa poti intra cum trebuie in Noul An.

Prima masa din Noul An e speciala si asa trebuie sa ramana de fiecare data. Dincolo de bunatati si de bauturi alese, prima masa este si un prilej perfect pentru a „pune anul la cale”. Discutam, ne distram, gustam din preparatele deosebite si incercam sa ne bucuram de fiecare moment petrecut alaturi de cei dragi.

Pentru noroc si un an prosper nu trebuie sa uiti de urmatoarele preparate sau ingrediente cand gandesti masa din prima zi din an.

1. Mazare. Nu orice tip de mazare trebuie consumata in prima zi din an. Se va evita cea verde, se va prefera soiul negru. Traditia asocierii unui soi de mazare inchis la culoare cu prima masa din an e foarte veche. In Egiptul Antic mazarea era mancata pana si de cei mai saraci, de catre sclavi, asta ca semn de umilinta fata de zeitatile venerate. Mazarea de acest fel aduce noroc si e si buna pentru digestie, te ajuta sa mai scapi de ceva calorii.

2. Porc. In prima zi din an e bine sa mananci ceva porc. Nu, nu trebuie sa faci abuz pentru ca e o carne grea cea de porc si destul de grasa. Porcul aduce noroc daca e pe masa. Totul vine de la „comportamentul” lui. Porcul scurma cu ratul in pamant si merge inainte, asa cum isi doreste fiecare sa se intample in Noul An. Plus ca ai carne din belsug si poti sa te joci in felurite chipuri in bucatarie cu tot ce iti da porcul.

3. Varza. O varza murata, o varza putin sarata, cateva fasii de varza rosie in otet sunt perfecte pentru masa din prima zi din Noul An. Varza aduce noroc, poate simboliza banii, viata lunga, daca o ai pe masa si o mananci de placere. Plus ca e o garnitura excelenta la carnea de porc despre care am discutat anterior.

4. Tort. De pe masa din prima zi din an nu are cum sa lipseasca desertul preferat: tortul. In fiecare cultura e un tip aparte de tort sau de prajitura festiva. Grecii au Vasilopita, un fel de placinta care seamana bine cu un tort, are migdale, si e dulce si bun. In mod traditional in blatul acestor prajituri festive, torturi, se pune si o moneda si cine primeste felia cu moneda va avea noroc tot anul ce vine.

5. Peste. E si el nelipsit de pe masa din prima zi din Noul An. Apare mai ales in culturile unde exista o legatura stransa cu apa. Scandinavii considerau heringul ca aducator de noroc si il mancau in special in aceasta zi deosebita. Heringul aducea si prosperitate in tara, daca aveai hering pe masa aveai noroc tot anul si puteai sa te bazezi pe el. Pestele e oricum un preparat usor si gustos, asa ca poti sa te bazezi pe el pentru masa din prima zi din an.

6. Taitei. Taiteii se consuma in prima zi din Noul An in special in tarile Asiatice, cu precadere in China, Japonia si alte state apropiate lor. Lungimea lor poate simboliza longevitatea, atat timp cat nu sunt „scurtati” sau rupti in procesul de gatire. Ei pot fi serviti separat, ca fel de mancare distinct, sau pot fi pusi in supe, ciorbe, putem sa incercam udon, taiteii soba sau alte variante de taietei asiatici. Daca ii faci si in casa, cu atat mai bine, in anul ce vine vei avea noroc suficient ca sa iti iasa toate lucrurile asa cum iti doresti.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?