De Craciun masa se umple de bunatati de tot felul, pregatite cu migala de gospodinele pricepute

In ziua sfanta de Craciun momentul culminant al zilei, dupa mersul la biserica si discutiile cu rudele, cu prietenii, este masa de Craciun. Stam cu totii in jurul ei, radem, zambim, ne distram, mancam bunatati de sezon si depanam amintiri. Asa arata un Craciun tipic, petrecut in familie.

Meniul de Craciun este unul deosebit, gospodinele cu experienta stiu ca trebuie sa se apuce de el din timp, sa gandeasca cele mai tari combinatii de ingrediente pentru gusturi alese. La masa de Craciun nimeni nu trebuie sa ramana fara optiuni, toata lumea trebuie sa aiba ceva bun in fata. De aceea meniurile de Craciun din toata lumea abunda de feluri de mancare si deserturi populare, pe care gospodinele le folosesc drept „arma secreta” pentru a impresiona pe oricine.

Daca te gandesti un pic la meniul de Craciun iti vin in minte o multime de preparate. Porcul e la loc de cinste, la fel si deserturile de sarbatori, cozonacii si checurile, prajiturile speciale, cu tematica tipica de… sarbatori.

Daca ti-ai pus in gand sa impresionezi anul acesta si nu ai reusit poate ar trebui sa arunci un ochi pe lista de mai jos, de feluri de mancare si deserturi populare de Craciun, in diverse parti ale lumii. Asa vei putea sa faci ceva uau! chiar si de aceste sarbatori si sa pregatesti la anul cea mai tare masa de Craciun.

Popularitatea preparatelor de sarbatori este foarte importanta pentru orice gospodina. Asta inseamna ca vei reusi sa impresionezi cu ele, ca le vei integra in meniuri de sarbatori perfecte si vei avea o eleganta desavarsita si o prezentare unica de fiecare data. Plus ca le-au facut atat de multi cel putin o data, asa ca vei sti din start toate secretele si iti va iesi preparatul aproape perfect.

Pui prajit de Craciun, Japonia. Japonezii sunt innebuniti dupa pui, il mananca mai mereu, iar de sarbatori nu concep masa de Craciun fara pui prajit. Il comanda si cu doua luni inainte de la fast-food si au grija sa aiba si cu un gust autentic, cu niste condimente adaugate care vor impresiona cu siguranta.

Traditia e foarte veche, are peste 60 de ani, japonezul nu prea are timp si chef sa faca mereu pui prajit, dar de sarbatori il comanda cu sfintenie si il serveste alaturi de legume si de bauturi fine,

Pavlova, Australia si Noua Zeelanda. Daca in alte tari avem fel de fel de preparate de sarbatori calde, mai grase, cu multa carne, in Australia si Noua Zeelanda de Craciun e foarte cald. Asa ca nu prea ai cum sa mananci lucruri foarte grase. Oamenii de acolo se aduna cu prieteni, familie si fac gratare, mananca legume, fructe de mare, salate cat incape.

Mai adauga si niste curcan fript, niste budinca de Craciun. Insa regina mesei de Craciun in Australia si Noua Zeelanda e prajitura Pavlova, o prajitura foarte greu de facut si complicata, care vine perfect dupa o masa usoara, mai ales daca e de la frigider si afara ai peste 30 de grade.

Stollen, Germania. Germania e deja recunoscuta la nivel mondial pentru preparatele de Craciun unice si foarte gustoase. Pe lista de prajituri populare, prezente mereu pe masa de Craciun se afla si Stollen, un tort de fructe, cu mult martipan si fructe uscate. Reteta tortului e veche, foarte veche, a fost facuta prima data prin secolul 15, cand a fost oferita drept cadou de Craciun.

Dar pana la desert trebuie sa mananci si ceva consistent. Si germanii stiu foarte bine ce inseamna consistent. Gasca umpluta cu fel de fel de ingrediente, mere, prune, castane, cepe, mirodenii este la fel de populara in Germania, mai ales de Craciun. Si aceasta reteta germana e veche, prima data a fost vazuta intr-o carte de bucate publicata in 1350.

Baclava, Grecia. Craciunul e o sarbatoare foarte populara in Grecia, asa ca oamenii de acolo se intrec in a pregati tot felul de preparate de sezon. Pe mesele de Craciun din familiile grecesti vei gasi avgolemono, o supa de pui si orez, cu lamaie si ou, dar si porc fript si miel fript.

La desert vine baclavaua, cu multa scortisoara, nuca, miere, sirop delicios. Pe langa baclava vei putea gusta si melomakarona, cu ingrediente excelente: cuisoare, scortisoara, coaja de portocala, miere, dar si multa nuca presarata peste tot.

Julbord, Suedia. In ajun de Craciun suedezii mananca bine, au mese cu de toate numite julbord. Ai somon, cartofi, mese reci, gustari de tot felul, salate, pate de ficat, muraturi de toate tipurile. Insa vedeta meniului de Craciun e cu siguranta Julsinka.

E vorba de o sunca speciala de Craciun, care se topeste in gura si merge de minune cu restul preparatelor de sarbatoare. La desert suedezii prefera o budinca de orez, dar si chifle cu mult sofran. Fiica cea mai in varsta din familie serveste acest desert celor mai tineri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *