E ajun de Craciun. Toate pregatirile sunt gata, tot ce ai cumparat este pregatit si bradul e impodobit. Craciunul este o sarbatoare mare, asa ca o astepti alaturi de cei dragi si incerci sa te bucuri de ea cat poti de mult.
In Ajun de Craciun oamenii incearca sa uite de tot ce a fost mai rau, de neimplinirile anului ce tocmai se incheie si sa fie mai buni. Ca orice eveniment important si Ajunul Craciunului are foarte multe traditii si obiceiuri, care difera de la o cultura la alta, de la o zona la alta.
Ajunul Craciunului este acel moment unic, cand cu totii il asteptam pe Mos Craciun si ne dorim sa ni se indeplineasca toate dorintele pe care le-am trecut cu multa grija in scrisorile catre Mosul. Si tot in ajun ne adunam cu totii acasa si petrecem alaturi de familie cele mai frumoase momente de peste an.
Dincolo de pregatiri peste pregatiri si de amintiri depanate la gura sobei sau langa un semineu, ajunul Craciunului este si despre traditie si diverse obiceiuri. Pentru ca traim intr-o lume atat de diferita, si aceste traditii sunt variate si extrem de interesante.
Am selectat in continuare doar cateva dintre cele mai interesante traditii si obiceiuri din Ajun de Craciun de pe intreg globul pentru a avea o imagine cat mai completa asupra acestei zile magice.
1. Ajunul Craciunului si vrajitoarele, Italia. In Italia, in Ajun de Craciun avem o sarbatoare in toata regula, Carnevale Agnonese, care include si o procesiune cel putin ciudata. Oamenii ies pe strazi si umbla cu niste torte din lemn facute chiar de catre ei. Fac zgomot mult tocmai pentru a alunga vrajitoarele rele. Primii care deschid aceasta parada sunt copiii, imbracati in hainute traditionale, cu niste torte micute. Punctul final al procesiunii e Piazza del Plebiscito. Interesant este ca tortele sunt din ce in ce mai mari pana la finalul „marsului” si devin gigantice pe masura ce procesiunea isi continua cursul.
2. Masa din Ajun de Craciun alaturi de cei plecati, Lituania. In Lituania, ajunul Craciunului este doar despre crearea unor legaturi mai puternice intre membrii familiilor. Masa de Kūčios din 24 Decembrie e nelipsita si nimeni nu are voie sa lipseasca. In timpul zilei pregatirile sunt in toi, 12 feluri de mancare separate sunt gatite de intreaga familie.
Fara carne, fara produse din lapte, fara mancare fierbinte. Doar peste, legume, paine proaspata, de casa, nu cumparata. Pana si cei decedati de curand sunt „invitati” la masa si se aranjeaza un loc special pentru sufletul lor la masa. Masa incepe cand apare prima stea pe cer, toate rautatile si neintelegerile trebuie date uitarii si tot dusmanii vor trebui iertati.
3. Muzica si voie buna, Irlanda. In Ajun de Craciun, irlandezii canta colinde, peste tot pe strazile luminate se aud tineri si copii cantand, instrumentistii isi fac si ei treaba si aduc muzica de sezon in toate casele, cantand afara.
Irlandezii nu fac mai nimic in ajun, prefera sa se linisteasca putin si sa pregateasca ultimele „retusuri” pentru petrecerea ce va urma in ziua de Craciun. In Irlanda e mai mult despre atmosfera si mai putin despre ce mancam, ce bem. Fiind o tara cu destule traditii legate de Craciun, ajunul Craciunului ajunge sa fie trecut „cu vederea” destul de repede mai ales ca de Craciun chiar ai ce face si ce vedea in Irlanda.
4. Lumanari aprinse in fiecare zi din Ajun de Craciun pana de Revelion, Norvegia. Familiile norvegiene aprind lumanari in fiecare zi, de la Craciun la revelion. Pentru norvegieni ajunul e exact cum e ziua de Craciun, se dau cadouri, se petrece. Toate cadourile sunt aduse de insusi Mos Craciun, insotit de gnomii sai, Nisse.
Acesti Nisse sunt niste personaje istorice responsabile de prosperitatea fermei si de cea a familiei. In secolul 19 ei erau cei care aduceau darurile de Craciun. Lumanarile aprinse sunt si o „calauza” pentru cei trecuti in nefiinta, pentru a gasi mai usor casa celor dragi, dar si un element care te ajuta sa intri mai usor in atmosfera de Craciun.
5. Carti daruite in Ajun de Craciun, Islanda. Este o traditie veche irlandeza care spune ca trebuie sa dai celor dragi carti pe care acestia sa le citeasca in ajun de Craciun. Inainte de sarbatori apare si Bokatidindi, un catalog cu toate cartile aparute in cursul anului si in alti ani in Islanda.
E un schimb de carti foarte frumos si o traditie unica inceputa in timpul celui De-al Doilea Razboi Mondial. Hartia era una dintre resursele care nu era rationalizata, asa ca islandezi puteau sa ofere cate carti voiau celor apropiati, pentru ca se gaseau mai mereu.
6. Postul pana in Ajun de Craciun, Rusia. Postul rusesc tine pana dupa seara de Ajun de Craciun. Dupa ce ai scapat de aceasta perioada destul de grea primul lucru pe care il vei manca in Rusia e kutya. E un preparat din graunte, miere, seminte de mac. Toata lumea mananca din acelasi bol in semn de unitate. Fara carne insa chiar si dupa ce trece postul.
Tot in ajun de Craciun, in Rusia se obisnuieste sa se binecuvanteze casele. Preotul vine si face o mica slujba in casele rusilor, da cu apa sfintita in toate camerele pentru a le merge bine celor care locuiesc acolo.
7. Cea mai mare si mai complicata zi de cumparaturi e Ajunul, in China. Cele mai multe vanzari de peste an se intampla in China fix in ajun de Craciun. Un cadou popular de Craciun in China e marul invelit in celofan. De ce neaparat mere? Simplu. Cuvantul mar in mandarina seamana la nivel fonetic cu Ajun de Craciun…
Dincolo de traditii si de obiceiuri, dincolo de tot ce se intampla in lume, Craciunul e motiv de liniste si de sarbatoare. Un Craciun fericit si linistit sa aveti!:)