Simbolurile pe care le intalnim de Paste au o semnificatie mai profunda decat ne inchipuim

Pastele este una dintre cele mai importante sarbatori de peste an. Si ca orice sarbatoare importanta are in jurul sau o multime de simboluri interesante. De la Lumina Invierii si oul de Paste, pana la iepuras si mielul de Paste, toate aceste simboluri s-au pastrat din vremuri stravechi si revin in atentia noastra de fiecare data cand se apropie Sarbatorile Pascale.

Dar care e semnificatia lor si cum au ajuns sa fie asociate cu Pastele?

De fiecare data cand se apropie Pastele vorbim despre oua rosii, despre lumina si despre iepuras sau despre mielul de Paste. Toate aceste simboluri fac parte din traditiile legate de sarbatoarea pascala si au fost transmise din generatie in generatie. Semnificatiile lor sunt insa mai putin cunoscute, mai ales ca le folosim de o vreme din inertie, in mod automat, ceea ce le reduce si mai mult din importanta.

E important sa le cunoastem semnificatiile si ideile din spatele lor mai ales daca ne dorim sa ne raportam corect la ele si sa le pretuim mai bun, sa le intelegem mai bine de fiecare data cand apar.

Lumina Invierii. Lumina Sfanta are legatura directa cu Invierea Domnului, sarbatoarea Invierii este pana la urma triumful luminii. Lumanarea are o simbolistica la fel de importanta, ea este legatura dintre materie si spirit, semn al unei vieti ascendente. Flacara reprezinta sinteza elementelor naturii. Lumina Sfanta este adusa de la Ierusalim, unde apare in mod miraculos inainte de Paste, in Biserica Sfantului Mormant.

Oul inrosit. Este un simbol al lumii reinnoite, culoarea rosie face trimitere la sangele Mantuitorului. Oul era asociat intregului la greci, de exemplu, era si un simbol al renasterii, o intoarcere si o innoire periodica. La inceputul mileniului I d. Hr. s-a interzis consumarea oualor in saptamana Patimilor tocmai pentru ca reprezinta viata, fertilitatea, renasterea. Oul de Paste este si imaginea simbolica a perfectiunii. Alte culori in care vedem vopsite ouale de Paste pot face trimitere la lumina, la viata sau la promisiunea unui nou inceput.

Un obicei interesant este cel al vopsirii oualor imediat dupa slujba de Inviere.

Mielul de Paste. De Paste se sacrifica si se consuma mult miel. Este simbolul inocentei, blandetei, puritatii, al victoriei ciclice a vietii. In Antichitate, mielul era lasa ofranda zeilor, el era sacrificat tocmai pentru a-i indupleca pe zei. Musulmanii sacrificau si ei miei la 40 de zile dupa Ramadam. Mielul e animalul bland, curat, pur, care simbolizeaza si reinnoirea. Consumul mielului de Paste face parte deja din traditie si oamenii continua sa aiba pe masa de Paste mielul, alaturi de alte preparate traditionale, cozonac, pasca, oua rosii.

Iepurasul de Paste. E un simbol cu radacini precrestine. Iepurasul a fost imprumutat din Occident, de la germani, pe filiera anglo-saxona. Legenda spune ca iepurasul insotea mereu personaje mitologice si zeitati ale primaverii. Asociat cu fertilitatea si reinnoirea, iepurasul de Paste este asteptat cu sufletul la gura de catre cei mici si aduce diverse dulciuri si daruri copiilor care au fost cuminti. Il vedem peste tot si este un simbol chiar mai puternic decat oul de Paste sau decat mielul de Paste, poate si pentru ca a fost asociat fortat cu sarbatorile pascale in ultimii ani si este promovat foarte mult in tot ce inseamna reclame si pliante pentru Paste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *