Sunt la moda, sunt complexe si in acelasi timp foarte simplu de folosit, sunt puternice si atrag toate privirile. Discutam astazi despre telefoanele pliabile/foldable, o inovatie tehnologica care a schimbat total modul in care ne raportam la aceste dispozitive mobile si care va revolutiona cat de curand ideea de telefoane smart prin si mai multe noutati aduse pe piata de cei mai mari producatori din industrie.
Istoria telefoanelor smart pliabile/„foldable” incepe odata cu primele telefoane „flip”, aparute in anii 1990. Aveam o tastatura numerica, un ecran si o „ balama” care le unea, cam asa arata un telefon flip la inceputuri. Prin anii 2000 si inceputul anilor 2010 telefoanele flip nu se mai vindeau aproape deloc, asta dupa ce Apple a prezentat si vandut iPhone, telefonul fara taste fizice si cu ecran tactil, incepand cu 2007.
Conceptul ecranelor tactile multiple nu este o noutate, dateaza din 2008, si apartine Nokia, cu al sau Morph, lansat in 2008 la nivel de concept, urmand ca Samsung Electronics sa prezinte in 2013 alt concept in care OLED-ul flexibil era piesa de rezistenta. Primul dispozitiv mobil cu ecran tactil din seria foldable a venit de abia in noiembrie 2018, avea ecrane OLED.
Precursorul generatiei de telefoane smart pliabile din prezent a fost Kyocera Echo. Polymer Vision arata publicului si lumii intregi, in 2006, un concept de telefon smart pliabil si unul care se „rula”, Readius (zh) era numele sau.
Nokia vine tare din urma si in 2008 prezinta concepte animale ale telefonului Morph, cu design tri-fold care se putea indoi in diferite forme, pana la o bratara usor de purtat. In 2011, Kyocera lansa Echo, un telefon cu Android smart cu doua ecrane, ecranele aveau 3.5 inch si erau tactile in totalitate. Cand se pliau, ecranul superior continua sa fie spre utilizator in vreme ce al doilea ecran era acoperit, puteai avea afisate doua aplicatii diferite pe ecrane, o singura aplicatie putea sa se „plimbe” pe ambele ecrane, unele aplicatii erau si optimizate pentru afisarea pe doua ecrane.
Dupa doi ani, NEC venea pe piata cu Medias W, in Japonia. Al doilea ecran secundar al acestui dispozitiv se putea plia in spatele telefonului, camera foto se rotea cu ecranul, acelasi senzor putea sa fie si pe spate, si pe fata. 2017 vine si ZTE lanseaza rapid Axon M care seamana cu Medias W, dar hardware-ul este mai puternic si mai bine optimizat, se aduc imbunatatiri pe partea de multitasking, exista suport pentru tableta pe Android.
OLED-ul subtire si flexibil a permit Samsung sa prezinte in 2013 concepte unice, Youm, care aveau astfel de ecrane cu o flexibilitate nemaintalnita. Un concept interesant era telefonul ce se putea transforma in tableta. Galaxy Note Edge a fost primul telefon de la Samsung cu aceste concepte la baza, un „phablet”.
In 2018, LG Electronics obtinea un design patentat pentru telefoane smart pliabile, cel putin asa se zvonea atunci. In iunie 2018, se zvonea ca si Microsoft s-a apucat de construirea unor concepte asemanatoare, numele de cod era Andromeda, Samsung intretinea zvonurile lucrand in spatele usilor inchise la alte concepte la fel de interesante.
Octombrie 2018 e o data importanta in istoria telefoanelor smart pliabile. Atunci aparea Royole FlexPai, Royole fiind o firma chineza care a fost prima care a lansat un telefon pliabil care chiar functiona, nu doar concepte. O luna mai tarziu, Samsung dezvaluia lumii intregi Infinity Flex Display si un prototip de dispozitiv care se putea indoi de la jumatate.
Februarie 2019 e punctul din care discutam despre adevaratele telefoane smart pliabile, odata cu prezentarea Samsung Galaxy Fold, cu ecran exterior de 4.6 inch si unul interior de 7.5 inch. Din septembrie 2019 am putut cumpara noile telefoane pliabile Samsung Galaxy Fold.
La o saptamana dupa ce Samsung dezvaluia Galaxy Fold, Huawei au dezvaluit rapid Huawei Mate X, lansat doar in China spre finele lui 2019. Motorola a intrat in cursa si a incercat sa vina cu ceva diferit pe piata. Pornind de la conceptul RAZR flip, telefon iconjic din anii 2009, Motorola urma sa lanseze noul Motorola RAZR foldable.
Samsung ataca puternic piata si nisa de dispozitive smart pliabile cu Galaxy Z Flip, noile telefoane pliabile vanzandu-se extrem de rapid imediat dupa lansarea lor, chiar daca preturile erau foarte mari.
Din februarie 2020 avem pe piata si Mate XS, alt pliabil de la Huawei, dispozitivul era acum mai robust si mai usor de pliat datorita unei balamale mai solide. Samsung Galaxy Z Fold 2 e raspunsul Samsung la incercarile Huawei sau Motorola din ultimele luni, lansat in 2020, cu ecran mai mare, software optimizat pentru ecran dublu cand desfaceai telefonul, Z Fold 2 a fost un succes, desi preturile erau in continuare uriase, cu mult peste 1.000 dolari.
Dupa un an greu pentru toata lumea din cauza inceputului pandemiei de COVID-19 si cu multe lectii invatate, in 2021 XIAOMI si Oppo si-au incercat norocul cu Xiaomi Mi MIX Fold si Oppo Find N, disponibil, din pacate, doar in China. Mi MIX Fold venea cu o camera cu rezolutie 108MP, deja aveam procesor puternic pentru prelucrarea imaginilor in timp real.
Nici Samsung nu a stat degeaba in acel an si a lansat Z Fold3 si Z Flip3, versiuni care s-au vandut si mai bine decat variantele precedente.
2022, 2023 au insemnat generatiile 4 si 5 de dispozitive pliabile de la Samsung, a venit si Huawei Mate XS 2, in 2022, generatiile 2 si 3 de MIX Fold de la XIAOMI in 2022, respectiv 2023. Tehnologia OLED si flexibilitatea maxima a ecranelor sunt acum de baza pentru orice fel de dispozitiv pliabil modern.
Ce impact au noile dispozitive smart pliabile portabile asupra pietei si industriei? Unul foarte mare. De acum competitia s-a mutat pe design, functionalitati, performanta si inovatiile sunt din ce in ce mai apreciate. Clientii sunt tot mai interesati de astfel de dispozitive care au si o nota de nostalgie, de ce sa nu fim sinceri, asa ca inovatia si intrecerea intre branduri va fi si mai mare, deci telefoanele smart pliabile portabile vor deveni din ce in ce mai bune.
Apar noi oportunitati si pentru dezvoltatorii de aplicatii, care pot oferi noi experiente si pot imbunatati capabilitatile, functiile unor aplicatii existente.
Discutam si despre afectarea vanzarilor de tablete sau de laptopuri, oferind mereu o alternativa hibrida, dar si despre influenta designului unor accesorii si periferice populare. Cu aceste dispozitive calea spre noi forme, tipuri de computere portabile e deschisa deja, de exemplu dispozitivele rulabile, redefinirea modului de interactiune cu tehnologia mobila este deosebit de importanta.
Care sunt avantajele telefoanele smart pliabile portabile?
- Versatilitate mai mare-poti trece rapid din modul telefon in modul tableta, poti sa fii mai productiv si te poti juca mai bine, poti sa te uiti la videoclipuri si asculti muzica mult mai usor, experienta fiind excelenta, imersiva de fiecare data;
- Portabilitate-odata pliate telefoanele pot sa incapa in orice spatiu mai ingust, poseta, buzunare, ai la tine un telefon cu display mare, fara sa devina incomod;
- Multitasking real-poti avea pe ecranul mare sau pe ecranele separate diverse aplicatii deschise in acelasi timp si poti sa iti imbunatatesti productivitatea avand un multitasking excelent fara sa faci efort si fara sa sacrifici intreg ecranul, ca la telefoanele smart obisnuite;
- Experienta de gaming la nivel superior-te joci mult mai usor si experienta din joc e imbunatatita, campul vizual disponibil e foarte mare, confortul din timpul jocului e garantat;
- Previzualizare in timp ce filmezi sau faci o fotografie-ai un al doilea display la dispozitie care poate juca rolul unei oglinzi si ai o mai mare precizie cand ai ceva de filmat sau de fotografiat;
- Selfie si apeluri video cu o camera de pe spatele telefonului pliabil-deschizi aplicatia pentru camera de pe ecranul exterior, faci selfie cu a doua camera, cea cu rezolutie mai mare fara efort. Plus ca ai apeluri video la o calitate superioara cu ajutorul accesului la camera principala;
- Nu mai esti nevoit sa tii telefonul in mana-poti sa il lasi pe masa si sa intri in apel video, sa te uiti la videoclipuri, nu mai ai nevoie de suport special si accesorii;
- Home Screen Separat de alte taskuri pe care le faci pe telefon-ai doua ecrane Home fara probleme, pe ambele ecrane tactile. Plus widget-uri pentru ecranul secundar, cu acces rapid la diferite functii, aplicatii. Experientele imersive sunt pentru ecranul de la interior.
La ce sa ne asteptam in viitorul apropiat de la telefoanele pliabile?
- Durabilitate imbunatatita-ecranele vor fi mai rezistente, mai robuste, se vor strica mai greu;
- Preturi mai mici-pe masura ce se produc tot mai multe dispozitive pliabile si concurenta e mai mare si preturile vor scadea destul de mult;
- Inovatii si mai mari pe partea software-dezvoltatorii de aplicatii vor continua sa optimizeze softurile pentru o experienta uau! pe ecrane pliabile;
- Indoiturile ecranelor mai putin vizibile-tehnologia din spatele ecranelor va fi tot mai avansata, deci nu vom mai vedea asa de usor indoiturile ecranelor si s-ar putea sa avem telefoane pliabile fara asa ceva in viitor;
- Alegerea principala pentru majoritatea utilizatorilor-clientii cauta deja versatilitate cat mai mare si experienta imersiva reala si de calitate chiar si pe telefoanele smart, optarea pentru telefoane smart pliabile va fi prima alegere in viitor.