Hackerii cei mai buni vin din tari dezvoltate, insa nu e o regula universal valabila…

O istorie exacta a hackingului nu exista. Inca de cand am avut acces la retele si computere unii dintre noi am incercat sa gasim cele mai simple metode de a intra in conturi care nu ne apartin sau in retele securizate. Prima data cuvantul hacker a fost folosit in 1950 si se referea la acei indivizi care nu isi doreau sa se imbunatateasca site-urile prin creativitate si inteligenta.

De atunci au aparut sute de persoane care s-au „specializat” doar pe asa ceva si mii de atacuri in toata lumea care au vizat companii mai mari sau mai mici si persoane fizice ori juridice. Nu avem peste tot atat de multi hackeri, sunt anumite tari unde sunt localizati cei mai buni si mai de temut hackeri.

In lume sunt doua tipuri de hackeri. White Hat, care isi folosesc talentul pentru a ajuta branduri si organizatii sa identifice brese de securitate si sa evite adevarate catastrofe on-line. Ideea lor e simpla: indentificam orice bug si ajutam la remedierea sa pana sa acceseze reteaua un hacker rau intentionat.

Avem si Black Hat care isi doresc doar sa faca rau si sa profite de orice fel de vulnerabilitate. Ei sunt si cei mai periculosi pentru ca detin toate instrumentele si abilitatile necesare pentru a intra oriunde isi doresc in on-line, pe servere, retele.

Cum arata un hacker bun? Este curios, lucreaza mult la calculator si incearca sa fie din ce in ce mai bun, sa isi „rafineze” abilitatile, planifica totul la milimetru si e foarte bine organizat. Plus ca ii place ce face, la el hackingul e un fel de joc pe care il tot „joaca” de fiecare data cand are ocazia, isi dedica enorm de mult timp unei sarcini nu tocmai legale. E si ambitios, perseverent,  nu se lasa pana cand nu intra in retele, pana nu trece de vreun firewall puternic, nu isi dezvaluie adevarata indentitate si vrea sa fie descoperit doar prin faptele sale.

Daca nu stii de unde vin cele mai multe atacuri cibernetice iti prezentam cateva tari care ar putea fi oricand intr-un top al „punctelor fierbinti” al hackingului.

China. Nu e o surpriza pentru nimeni ca hackerii „iscusiti” vin din China. Cybersecuritatea este deja promovata de catre China ca o cultura adevarata, tinerii stiu deja totul despre ea si sunt educati in ideea unei mai bune securitati in mediul on-line. Asa ca avem un numar mai mare de cyber-criminali si mai multe atacuri de vreme ce sunt atat de multi indivizi care descopera ce poti face cu un calculator si o conexiune la Internet. 41% din toate atacurile cibernetice mondiale vin din China. Hackerii vor sa intre cat mai rapid in serverele si retelele guvernelor SUA si aliatilor ca sa le ingreuneze misiunile si scopurile de atins intr-o perioada.

SUA. In trecut, fostul presedinte al SUA Barack Obama se lauda cu un „arsenal” de protectie impotriva cyber-crimelor. Si cu toate astea de acolo vin si o buna parte a hackerilor foarte buni si priceputi la a face rau in on-line. Cam 10% din toate atacurile din lume vin din SUA si asta nu e o surpriza. SUA are deja nume celebre din hacking care au reusit sa dovedeasca un singur lucru: nimeni nu se poate proteja de un hacker bun.

Turcia. Turcia nu e o tara la care te-ai astepta sa fie in aceasta lista. Acolo sunt probleme cu cenzura, cu accesul la internet. Si cu toate astea, mai bine de 4.7% din toate atacturile din lume vin din Turcia. Activitatea hackerilor din Turcia s-a intensificat in ultimele decade, mai ales din cauza problemelor internationale pe care le are Turcia in ultima vreme.

Rusia. Rusia si-a castigat locul pe lista noastra in urma numeroaselor acuzatii permanente de interventie nedorita in alegerile din SUA. Hackerii ar fi fost cei care ar fi incercat „manipularea” alegatorilor prin diverse „interventii” on-line. 4.3% din toate atacurile globale vin din Rusia. Rusii sunt deja faimosi in intreaga lume pentru ca au atacat retele extrem de sigure precum cele ale Google, Apple sau Facebook si au reusit sa produca numeroase pagube.

Taiwan. E o tara micuta, insa nu trebuie subestimata niciodata. Micuta insula de langa China este o pepiniera de hackeri. Din toate atacurile globale mai bine de 3.7% provin de acolo. Si ce interes ar avea Taiwan sa lanseze astfel de atacuri? Unele sunt directionate impotriva inamicilor statului, altele provin de la indivizi care vor sa obtina foloase necuvenite pe orice cai.

Brazilia. Desi e vorba de doar 3.3 procente din toate atacurile globale, Brazilia merita sa fie mentionata aici. Are cele mai multe atacuri lansate din emisfera sudica si aici vei gasi mereu hackeri dornici sa puna mana pe conturi si retele. De ce atat de multe atacuri? Pentru ca in Brazilia lumea foloseste platile electronice, vulnerabilitatea in fata atacurilor hackerilor e mare.

India. Este hubul IT al lumii, asa ca e firesc sa ai si atacuri cibernetice. Insasi natura credula a indienilor si modul lor de gandire ii plaseaza intr-o zona de risc cand vine vorba de atacuri cibernetice. 2.3% din totalul atacurilor globale vin din India. Cele mai multe vizeaza conturi personale, conturi de companii si retele simplu de „spart”.

Italia. Pare mic procentul la inceput, doar 1.6%, dar daca ne raportam la totalul atacurilor globale s-ar putea sa fie un procent urias. Italia are deja doi hackeri faimosi, Luigi Auriemma si Donato FarranteAureima, care au reusit sa „sparga” site-uri ale guvernului si sa faca publice informatii legate de amenintarile de securitate.

Ungaria. Ungaria este o tara destul de mica din Europa, dar are hackeri foarte buni. Este peste Coreea de Sud si procentul de atacuri care vin de acolo depaseste 1.4%. In Ungaria hackingul nu e sport national, dar cine se pricepe mai mult la calculatoare si retele se „avanta” si in astfel de actiuni care pot face destul de mult rau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *