Le luam la trecerea de la un sezon la altul, dar si cand suntem bolnavi sau cand avem nevoie de sustinere pentru sistemul imunitar, pentru organism, in perioadele de efort considerabil. Vitaminele, despre ele discutam astazi, sunt „prietenii” nostri si le avem in case in orice perioada a vietii. Le gasim in suplimente alimentare, sunt esentiale pentru o viata echilibrata si administrarea lor previne carentele care pot agrava multe boli comune sau pot duce la aparitia unora nedorite.
Daca unele sunt cunoscute si le luam mereu, sunt si unele vitamine despre care nu prea stim mai nimic sau nici nu am auzit de ele, cu numeroase beneficii pentru organism.
Corpul uman nu are cum sa isi creeze toate vitaminele de care are nevoie mereu. Orice vitamina este un compus organic, contine si carbon, este un nutrient esential pe care organismul uman il va lua din mancarea ingerata, din bauturi diverse.
In prezent avem 13 vitamine recunoscute oficial, vitamine solubile in apa si grasime, adica vitaminele A, D, E, K, solubile in grasime, vitamina C si complexul vitaminic B, solubile in apa, de care organismul nostru are nevoie mereu. Acestea sunt vitaminele “clasice”, dar intre timp s-au mai descoperit si alte vitamine despre care nici nu am auzit. Iata o lista completa a vitaminelor necunoscute cu beneficii reale pentru corp:
Vitamina P. Nu ai auzit de ea pana acum pentru ca se refera mai degraba la un grup de substante chimice cunoscute sub denumirea generica de flavonoide. Prin anii 1930, vitamina B a fost co-descoperita impreuna cu vitamina C, dovedindu-se ca este eficienta in absorbtia vitaminei C si in functionarea acesteia odata intrata in organism. Primii care i-au putut observa beneficiile au fost marinarii tratati de scorbut, boala cauzata de deficienta de vitamina C. Flavonoidele reduc inflamatia din corp, riscul de boli de inima grave scade. Vitamina P apare in suplimentele alimentare alaturi de vitamina C si poate sa contina si citrina, de gasit in lamai, rutina, gasita in sparanghel si hesperidina, gasita in sucul de citrice.
Vitamina T. Prea putina lume stie sau isi aminteste sa fi vazut undeva vitamina T. Se mai numeste si torulitina, este de gasit in semintele de susan si in galbenusul de ou. Vitamina T are efecte in coagularea sangelui, ajuta cand ai anemie, probleme cu sangele. Promoveaza sinteza proteica si cresterea, insa mai sunt multe de aflat despre ea.
Vitamina U. Tehnic vorbind, vitamina U nu prea este o vitamina in sensul general al cuvantului, de vreme ce e un derivat din aminoacidul metionina. Totusi studiile arata ca vitamina U are efecte benefice asupra stomacului, unde exista ulcere, mai ales daca se consuma si varza cruda zilnic. Protejeaza si ficatul, asta s-a descoperit la studiile facute pe sobolani, mai ales daca apar probleme de la prea multe medicamente. Unde o gasesti? In varza, broccoli, varza de Bruxelles, kale.
Vitamina F. Desi clasificarea acceptata este in categoria vitaminelor, vitamina F este in realitate sub forma de doi acizi grasi polinesaturati acid alfa-linolenic si acid linoleic. De prin anii 1920 denumirea de vitamina F a cam ramas in memoria colectiva stiintifica. Ambii acizi sunt unii esentiali, corpul nu ii poate produce de unul singur, asa ca ii vom lua din diverse ingrediente si alimente. Ii gasim in uleiuri din legume, in nuci, seminte. Dintre beneficiile vitaminei F pentru organism amintim: mentinerea nivelului colesterolului la nivel normal, sustinerea cresterii si dezvoltarii normale a parului, pielii, combatarea bolilor de inima, reducerea greutatii corporale prea mari, arderea grasimilor saturate.
Acidul para-aminobenzoic. Face parte din complexul de vitamine B, este foarte apreciat mai ales de catre pacientii care au deja cancer, imbunatateste activitatea anti-tumori a radiatiilor si terapiei cu radiatii. Stimuleaza productia de acid folic si e implicat direct in productie, unii pacienti au raportat si reversibilitatea incaruntirii parului cel putin partial daca se combina acidul cu acidul folic. Poti sa ai cantitati suficiente in corp daca vei consuma in mod regulat ficat, drojdie de bere, cereale integrale, orez, tarate, melasa.
Vitamina B4 (adenina). Este componenta esentiala a ADN si ARN. Vitamina B4 incurajeaza intarirea sistemului imunitar, mentine la nivel normal zaharul din sange, te scapa si de oboseala. Se gaseste aproape in fiecare fruct sau leguma, in cereale integrale, in unele ierburi aromatice. Unii cercetatori si oameni de stiinta propun inlocuirea sarii cu vitamina B4 in paine cel putin ca sa nu ajungi sa consumi prea multa sare si sa te imbolnavesti de inima prea curand.
Vitamina B13 (acid orotic). O gasim in produsele lactate si este incorporata si in hrana vitelor ca sa se incurajeze dezvoltarea normala pe termen scurt. Ii ajuta pe sportivi sa aiba musculatura mai dezvoltata, ajuta in general organismul, insa nu se stiu prea multe despre ea pe moment.
B15 (acidul pangamic). Nici el nu prea poate fi numit vitamina pentru ca e o intreaga controversa legata de includerea in dieta. Un SUA a fost scos in afara legii si nu s-a putut vinde ca aditiv alimentar sau supliment alimentar pentru ca s-a constatat faptul ca ar putea altera genele umane. Rusia a folosit B15 in scopuri terapeutice si e foarte populara vitamina acolo pentru ca imbunatateste performantele sportivilor.
Vitamina B17. Se numeste generic vitamina, dar in realitate avem doua molecule de zahar intr-un compus chimic mai complex. B17 contine si doze mici de cianura, substanta chimica mortala, de unde si controversele din jurul sau. In samburii de caise gasim cantitati mari de B17, dar o cantitate mai mica avem si in anumite soiuri de fasole, in mei si in migdalele amare.
Inozitol. Face parte tot din complexul de vitamine B, ajuta metabolizarea grasimilor si mentinerea nivelului de colesterol la valori normale. Are un rol important in managementul corect al bolilor metabolice, in tratarea bolii Alzheimer si in tratarea afectiunilor ginecologice. Sursele naturale sunt ficatul, anumite tipuri e fasole, pepene galben, grapefruit, stafide, arahide, melasa nerafinata si varza.