Cum ar fi daca Web-ul ar reusi sa ofere exact informatiile de care avem nevoie in formatul dorit chiar inainte de a incepe sa folosim cuvinte cheie sau sa cautam o informatie? Urmatoarea versiune Web, Web 3.0 ar putea sa transpuna in realitate un astfel de scenariu.

Internetul, asa cum il stim astazi, va fi mai inteligent, AI-ul va fi omniprezent. Va interveni Web-ul semantic, toate datele din lume vor fi unificate sub umbrela sa. Utilizatorii vor fi cei care vor controla modul in care sunt folosite informatiile lor si nu doar corporatiile, bancile vor deveni irelevante de vreme ce oamenii vor putea schimba si tranzactiona monede fara intermediari.

Si pana la urma ce e Web 3.0 (Web 3)? Web 3.0 este urmatoarea etapa in evolutia fireasca a World Wide Web, interfata pentru utilizatori care ofera acces la documente, aplicatii, multimedia pe internet. Inca e in faza de dezvoltare, o definitie exacta nu avem la acest moment, dar se va pune accent pe aplicatii descentralizate, tehnologiile blockchain vor fi din ce in ce mai prezente in structura internetului viitorului. Machine learning-ul, AI-ul vor transforma definitiv web-ul si il vor face mai usor de adaptat la cerintele utilizatorilor si mai inteligent.

Cum e firesc, Web 3.0 e succesorul Web 1.0 si Web 2.0. Prima generatie, Web 1.0, a fost inventata prin 1989 de un anume Tim Berners-Lee, un britanic care a aplicat concepte hipertext pentru a „uni” texte digitale, concepte propuse de Ted Nelson in 1963. Berners-Lee a programat si primul browser din lume, a scris HTML-ul, acel limbaj de programare care spune browserelor sa afiseze continut, dar si HTTP-ul, prin care se specifica cum anume serverele web vor transfera fisierele catre browserele care le solicita. S-a dezvoltat si software pentru Web-ul Semantic care permitea „unirea” datelor de-a lungul paginilor web, insa restrictii ce tineau de hardware au impiedicat implementarea.

Pentru publicul larg Web-ul nu a existat pana in 1993. Ce s-a intamplat atunci? A aparut Mosaic, primul browser popular in intreaga lume, care a fost redenumit Netscape Navigator. Si dupa Netscape Navigator au urmat Microsoft Internet Explorer, Apple Safari. Motoarele de cautare populare au aparut imediat, Yahoo! Lycos, AltaVista, insa din 2004 am avut Google si ce a fost pana in acel moment a devenit istorie.

La inceput de mileniu, expertii au inceput sa promoveze idea unui upgrade al Web-ului, in ideea unui web mai interactiv. Asa se nastea Web 2.0. Web 1.0 devenea dintr-odata ceva basic, site-uri statice, cu o conectivitate basic. Berners-Lee a revenit cu Web-ul Semantic si cu ajutorul editorului Tim O’Reilly a promovat Web 2.0 intr-o conferinta dedicata.

Mai tarziu, dupa ceva ani, Web-ul interactiv devenea realitate odata cu Facebook. World Wide Web Consortium lansa Standardul Web Semantic. Cam in acelasi timp apareau doua tehnologii foarte importante pentru Web 3.0, criptomonede si blockchain. Din acel moment Web 3.0 si Web 3 erau promovate ca niste concepte care semnificau descentralizarea, versiunea Web cu o componenta semantica puternica si foarte importanta.

Web 3.0 va oferi oportunitati de afaceri nenumarate, produsele si serviciile vor fi si mai personalizate pentru a veni in intampinarea nevoilor clientilor. De exemplu, capabilitatile de marketing ale conceptului Web 3.0 ar putea ajuta companiile sa gaseasca un echilibru intre personalizare si confidentialitate, dar marketingul digital se va schimba si el.

Serviciile clienti vor fi imbunatatite si ele prin transparenta care vine la pachet cu tehnologia blockchain, esentiala in Web 3.0. Tranzactiile vor fi inregistrate, trasabilitatea se va imbunatati, siguranta tranzactiilor va fi mult imbunatatita. Afacerile isi vor monitoriza mai usor lanturile de aprovizionare, aplicatiile descentralizate vor fi la putere, informatiile vor putea fi accesate in timp real, livrarile vor fi mai rapide.

Acelasi Web 3.0 e parte din infrastructura pentru Metavers, un spatiu virtual 3D cu reprezentari virtuale ale oamenilor, avataruri, unde se poate interactiona si realiza orice faceai si in realitate pentru business. Metaversul si Web 3.0 sunt interdependente la nivel conceptual si tehnic, tehnologic, deci vor evolua in tandem. Pana cand bazele Web 3.0 nu vor fi foarte solide si nu va fi implementat excelent conceptul Metaversul adevarat, la nivel global, nu va exista.

Cum va functiona Web 3.0? In Web 1.0 si 2.0 aveam HTML-ul care definea layout-ul si livrarea paginilor web, deci baza aceasta va functiona si in Web 3.0, insa conectarea datelor si locul in care vor fi datele va fi diferit. Cam toate aplicatiile, site-urile Web 2.0 se bazeaza pe baze de date centralizate, insa in Web 3.0 aplicatiile vor folosi blockchain descentralizat fara o autoritate arbitrara centrala. Vom avea control mai mare asupra Web-ului si asupra folosirii datelor noastre personale din on-line.

AI-ul si machine learning-ul vor avea roluri mai importante in privinta livrarii de continut relevant pentru fiecare utilizator. Daca la Web 2.0 aveam colaborare, contributie pe continutul unui site, la Web 3.0 Web-ul Semantic si AI-ul se vor ocupa de aceste aspecte. Alta diferenta majora e la nivel de IP. Web 1.0 si Web 2.0 au fost construite pe IPv4, Web 3.0 are nevoie de mai multe adrese IP, deci IPv6 va fi solutia ideala. Automatizarea va fi critica pentru Web 3.0, inteligenta artificiala si autonoma va fi raspunzatoare de filtrare si de oferirea datelor cerute de catre utilizatorii individuali.

AI-ul va intelege in Web 3.0 intentia utilizatorilor si preferintele si continutul va fi intotdeauna unul personalizat in functie de date personale si de interactiuni prezente si din trecut. Cam tot continutul din Web 3.0 va fi filtrat si livrat automat, economisind timp si bani pentru companiile ce investesc in Web 3.0.

Se va discuta mult in Web 3.0 despre NFT-uri pentru autentificarea proprietatii asupra unor active digitale, despre DeFi, pentru servicii descentralizate financiare, despre criptomonede, despre aplicatii descentralizate bazate pe blockchain descentralizat sau despre contracte smart. Sa nu uitam de „cross-chain bridges”, pentru interoperabilitate intre blockchain-uri in Web 3.0 sau de DAO-uri, entitati organizatoare ce ofera structura si guvernarea necesara pentru o abordare descentralizata pentru latura practica a serviciilor Web 3.0.

Ce avantaje majore ofera Web 3.0?

  • Control si confidentialitate-ai control asupra identitatii tale on-line si asupra datelor de la provideri centrali;
  • Transparenta-vizibilitate mai buna pentru tranzactii si decizii;
  • Rezilienta-aplicatiile din retele descentralizate sunt mai putin vulnerabile in fata esecului;
  • Inteligenta predictiva si personalizare-Web-ul va fi mai responsive pentru utilizatori;
  • Finante descentralizate-vanzari de produse si servicii, tranzactionari, securizarea imprumutirilor fara nevoia existentei unei aprobari din partea unor terti;
  • Eficientizarea cautarilor si conexiunilor dintre informatii-apar rezultate mai relevante la cautari folosind motoarele de cautare, interoperabilitatea datelor on-line e imbunatatita prin intermediul Web-ului Semantic;
  • Servicii non-stop-dispozitivele vor stoca date in Web 3.0 mai usor, problemele tehnice nu vor mai afecta experienta utilizatorilor si accesul la date, conturi;
  • Marketing imbunatatit-stii ce isi doresc clientii, stii ce produse si servicii sa vinzi si sa promovezi, reclamele vor fi mai relevante si mai bine targetate in functie de clientii pe care ii ai;
  • Securitate imbunatatita-tehnologia blockchain iti garanteaza transparenta si securitate superioare, atacurile cibernetice si fraudele sunt impiedicate foarte simplu.

Ca sa intelegi mai bine ce e cu acest Web 3.0 iti oferim si cateva exemple din viata reala:

  • Securitize a avut un parteneriat cu firma KKR pentru lansarea unui fond tokenizat bazat pe blockchain Avalanche, operatiunile au fost digitalizate si minimul investitional a scazut;
  • 100 Thieves a oferit NFT-ul unui colier cu diamante fanilor care au creat un portofel digital pe platforma in doar 72 de ore. 300.000 de oameni au vizat NFT-ul;
  • Nike lanseaza propria platforma Web 3 in 2022, .Swoosh, oferind de atunci NFT-uri bazate pe blockchain clientilor interesati. .Swoosh e un fel de platforma hub pentru lansarile de produse noi, dar si un spatiu pentru clienti pentru a impartasi modele de produse virtuale.

Cand se va lansa Web 3.0? Deja Web 3.0 e aici de vreme ce blockchain si aplicatiile sale devin realitate de la un an la altul. Daca ne gandim la tranzitia de la Web 1.0 la Web 2.0, care a durat vreo 10 ani, tranzitia de la Web 2.0 la Web 3.0 va dura chiar mai mult, pentru ca e nevoie de schimbari majore si de o regandire a Web-ului ca sa devina Web 3.0.

Deja vedem tokenizarea activelor web, aplicatii descentralizate prezente in business si pe langa noi mereu, companii de social media ce ofera continut metavers creat de catre utilizatori, brandurile mari ofera in mod curent NFT-uri clientilor. Toate astea aduc din ce in ce mai aproape momentul cand vom da uitarii Web 2.0 si vom fi in era Web 3.0.

Google, Meta, Microsoft, greii internetului modern si jucatorii majori care sustin Web 2.0 au adaugat caracteristici blockchain la unele produse si deja au aplicat eticheta Web 3.0, asta ca sa prinda din mers aceasta tendinta in crestere legata de Web 3.0.

Optimistii cred ca in 15 ani vom avea deja Web 3.0, unii il preziceau de acum 15 ani, insa nu se stie exact ce se va intampla si cand, de vreme ce de abia acum implementam si descoperim latura practica a tehnologiilor din spatele Web 3.0. Analistii din industrie vorbesc de o decada cel putin pana sa vedem si in realitate Web 3.0…