Varietatile de vin ceva mai deosebite sunt perfecte pentru mesele festive

La orice masa un vin bun poate schimba complet povestea serii sau a zilei respective. In functie de ce avem in meniu si de tipurile de carne sau de branzeturi, de condimente, putem alege unul dintre multiplele sortimente clasice de vinuri de calitate.

Alb, rosu, sec, demisec, demidulce sau dulce, de exemplu, si combinatii de arome si parfumuri imbietoare, cam asta pot oferi vinurile pe care le cunosti deja. Dincolo de aceste varietati pe care le gasesti pe rafturile magazinelor mai sunt si cateva tipuri rezultate din folosirea unor ingrediente neconventionale sau cu o culoare unica. Si pe ele le poti incerca daca ai o petrecere sau un eveniment deosebit, asta daca reusesti sa le comanzi pana nu se epuizeaza stocurile…

Vinul e printre putinele bauturi alcoolice care se potrivesc la orice fel de eveniment. E usor, are si numeroase beneficii pentru sanatate, e din struguri, este bine tolerat de organism si ajuta la digestie. Plus ca e bun pentru circulatie si pentru relaxare, transformand fiecare masa intr-una deosebita prin potentarea aromelor deja cunoscute.

Sa gasesti un vin bun e greu. Chiar daca pe piata avem atat de multe sortimente, cand vine vorba de o petrecere privata si de a impresiona pe cineva nu ne putem limita doar la ele. Ca sa iti simplificam cautarea am pregatit cateva exemple de varietati de vinuri altfel, care, desi ciudate, pot oferi un plus de originalitate oricarui meniu.

Vin din petale de trandafir. O familie din Marea Britanie a reusit sa produca vinuri din fructe si ingrediente naturale precum miere de albine, nuci, seva de mesteacan. Insa vedeta afacerii este vinul din petale de trandafiri culese manual. Vinul obtinut e foarte aromat, are o culoare rozie puternica, este demisec si se potriveste de minune la mesele unde se serveste carne sau diverse legume care s-ar asocia cu vinul demisec. Gustul e usor diferit de al unui vin clasic, in vinul din trandafiri va cuceri pe oricine prin mirosul sau atipic si prin aroma.

Vinul din… meteorit. Prin 2012 ian Hutcheon a reusit sa combine pasiunea pentru vinuri si pasiunea pentru astronomie in cel mai ciudat mod. A reusit sa fabrice un Cabernet Sauvignon fermentat intr-un recipient special alaturi de un meteorit vechi de 4.5 miliarde de ani, din Desertul Atacama. La inceput vinul se vindea doar la observatorul sau, deschis din 2007. Dar dupa ce s-a dus vestea ca exista un vin cu gust de… meteorit si fermentat in prezenta unui meteorit cereri din toata lumea au venit peste noapte, toata lumea fiind curioasa sa guste din licoarea bahica unica.

Vinul albastru. Vinul poate fi alb, rosu, roz, galben. Insa se antreprenori spanioli si-au spus ca e loc si pentru un sortiment de vin… albastru. Impreuna cu niste cercetatori de la o universitate s-a ajuns la reteta perfecta pentru vinul albastru. S-au folosit struguri rosii si albi, la care s-a adaugat indulcitor natural. Pigmentul din pielita strugurilor combinat cu pigmentul indigo din planta Isatis tinctoria dadea nuanta de albatru deschis sau ceva mai inchis. Daca vreti sa aveti la masa un vin bun si albastru il puteti comanda oricand on-line.

Vinul cu gust de… cafea. Stiti sentimentul acela de la final de zi cand nu te poti decide daca vrei o cana de cafea sau un pahar de vin? O firma din Florida a rezolvat rapid problema. Vinde vin la conserva cu gust de cafea. Cele doua sortimente foarte populare, Cabernet Coffee Espresso si Chardonnay Coffe Cappuccino sunt la mare cautare peste tot unde e nevoie si de ceva aroma de cafea alaturi de un vin bun. Da, ati putea spune ca vinul trebuie sa aiba gust de …vin, dar la un moment dat te saturi de acelasi gust si vrei si ceva mai fresh si mai deosebit. Si atunci comanzi dintr-un click unul dintre cele doua sortimente de vin mai altfel.

Vin din dovleac. O companie din Dakota de Nord obtine un vin excelent din dovleac. In fiecare toamna vanzarile sunt uriase, procesul de obtinere e fix ca in cazul vinului obisnuit, doar ca se foloseste pulpa de dovleac. Aroma si culoarea sunt cu totul deosebite, iar combinatia cu un meniu de top va aduce zambetul pe chipul invitatilor de la orice eveniment. Si daca va ganditi ca acest tip de vin nu prea e apreciat pentru ca mai sunt atat de multe in lume trebuie sa va ganditi ca un vin din dovleac nu il poti gasi in orice magazin…

Vin cu gust de tort. Alta firma din New York si-a propus sa dea lovitura si a facut-o foarte simplu: a lansat pe piata vinul cu gust de tort pe care il vezi doar pe la aniversari. Vinurile albe vandute ca painea calda pot avea gust de prajituri, de tort cu de toate. Daca iti plac dulciurile si vrei sa gasesti gustul unic al tortului de la ziua ta sau al prajiturilor favorite in fiecare pahar savurat alaturi de un meniu de cinci stele poti comanda vinurile firmei americane la preturi bune, asta daca iti permiti sumele cerute pe ele, evident.

Vinul care are si votca in el. In 2012 Absolut Vodka lansa Tune, un Sauvignon Blanc excelent care are un „twist”: putina votca adaugata. Anul urmator Tune a avut probleme pentru ca nu s-a precizat cati sulfati are. Vinul cu votca nu prea a fost asa un mare succes, desi s-a mai vandut si dupa retragere daca tineai neaparat sa incerci la tine acasa si asa ceva. Combinatia dintre votca si vin nu era cea mai buna, insa cei care stiau ce inseamna o bautura buna si originala ar fi apreciat enorm inventia Absolut Vodka.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?