Bolile autoimune pot sa apara dupa o infectare cu SARS-CoV-2 chiar si dupa luni de la vindecare…

La mai mult de trei ani de la primele cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 si trei ani de la declararea pandemiei de COVID-19, cu urmarile deja stiute, inca nu stim suficient de multe despre virus si despre urmarile infectarii. Se tot discuta despre long COVID, despre foarte multe mutatii pe care le sufera virusul si de variante, tulpini, de noi valuri. Long COVID-ul este mult mai temut decat boala in sine in ultima vreme si asta pentru ca, mai nou, pe lista de afectiuni asociate long COVID si-au facut aparitia si bolile autoimune…

Bolile autoimune sunt poate cele mai periculoase si mai greu de diagnostica tipuri de boli cunoscute pana in prezent. „Mecanismul” de functionare al bolilor autoimune este relativ simplu: sistemul imunitar si celulele sale ataca intreg organismul, practic corpul nostru devine dusmanul sistemului imunitar.

De la boala Crohn la artritele reumatoide, la afectiuni ale tiroidei, toate acestea pot fi catalogate ca fiind boli autoimune. Zonele vizate de bolile autoimune sunt, in general, articulatiile, pielea, organele vitale. Autoanticorpii, niste proteine speciale ale sistemului imunitar, ataca celule sanatoase din organism. Unele boli autoimune ataca doar un organ-diabetul de tip 1 va distruge pancreasul-, alte boli autoimune, lupusul, pot sa afecteze intreg organismul.

Femeile sunt cele care se vor confrunta in viata cu boli autoimune, raportul de apartie al bolilor este de 2 la 1, spre deosebire de barbati-in procente avem 6.4% vs. 2.7% cazuri intalnite la femei, respectiv la barbati. Bolile autoimune se vor manifesta intre 15 si 44 de ani. Lupusul, de pilda, e mai comun in anumite grupuri etnice, la afro-americani, hispanicii au si ei probleme cu el, la fel si cei din rasa alba. Multe boli autoimune se transmit genetic in familii-vezi lupusul.

Pe langa cauze genetice mai putem discuta si despre factori de mediu, infectii, expunerea la substante chimice periculoase, dar si de dieta vestica, in care predomina grasimi animale multe, mult zahar, mancare procesata, toate ducand la inflamatii si la raspuns imunitar gresit.

In total, cel putin pana in prezent, avem identificate peste 80 de boli autoimune. Cele mai comune ar fi: diabetul de tip 1, artritele reumatoide, psoriazis, scleroza multipla, lupus, boala inflamatorie intestinala, boala Addison, boala Graves, sindromul Sjögren, miastenia gravis, vasculita autoimuna, boala celiaca.

Simptomatologia bolilor autoimune variaza de la caz la caz, in functie de boala dezvoltata. Oboseala, durerile musculare, inflamatiile si roseata, febra, problemele de concentrare, amorteala si furnicaturi la nivelul membrelor, pierderea parului in mod accelerat, eruptii cutanate, toate pot fi pe lista simptomelor bolilor autoimune.

De slabiciunea si de problemele sistemului imunitar profita si SARS-CoV-2, virusul care determina COVID-19. Infectarile cu SARS-CoV-2 au numeroase urmari si se vorbeste tot mai des despre long COVID. Pacientii care au trecut prin boala si au supravietuit, indiferent de tulpina si de varianta care a produs infectarea, vor avea numeroase probleme de sanatate la organe multime si la sisteme multiple din organism. Printre afectiunile asociate cu long COVID se numara mai nou si bolile autoimune, asa cum a aratat un studiu urias ale carui rezultate au fost publicate recent.

Riscul dezvoltarii unor boli autoimune este cu pana la 43% mai mare daca ai trecut deja prin infectie, sustin specialistii care s-au ocupat de studiu. In trecut, oamenii de stiinta au constatat o legatura intre COVID-19 si riscul de a dezvolta boli autoimune, dar studiile au fost limitate si concluzii clare nu s-au tras niciodata. Plus ca respectivele studii se concentrau doar pe anumite boli autoimune, anemie hemolitica, sindromul Guillain-Barre, una afecta celulele rosii din sange, alta afecta celulele nervoase.

Dar cu studiul efectuat recent pe 640.000 de oameni in Germania, pe date medicale de la pacienti care s-au infectat in primele valuri, in 2020 si de la peste 1.5 milioane de oameni care nu au stiut ca s-au infectat in acel an rezultatele au fost clare lucrurile sunt si mai clare. COVID-19 ar putea sa favorizeze aparitia rapida a bolilor autoimune sau activarea lor in pacienti care au scapat de infectie cu luni in urma.

S-au observat ratele de aparitie ale bolilor autoimune la pacienti care au scapat de boala cu 3-15 luni inainte de primele simptome. Toate datele au fost comparate cu cele de la pacienti care nu au trecut prin COVID-19. 10% din fiecare grup de pacienti avea deja boli autoimune preexistente. Dintre cei care nu au avut niciodat boli autoimune, 15% care s-au infectat au dezvoltat bolile, spre deosebire de 11% dintre cei care s-au infectat cu SARS-CoV-2. Deci sansele de dezvoltare a unor boli autoimune au crescut si cu 43% la cei care au trecut prin boala. La cei care aveau probleme autoimune, dar au avut si COVID-19, peste 23% aveau sanse mari sa dezvolte boli autoimune in perioada urmatoare.

Punctual, COVID-19 a fost asociat cu un risc crescut de a dezvolta vasculite, inflamatii ale vaselor de sange, cei deja infectati cu SARS-CoV-2 aveau un risc de pana la 63% de a se trezi cu arteritis temporalis, de exemplu. Si psoriazisul si problemele autoimune ale tiroidei au fost legate de infectarile anterioare cu SARS-CoV-2, la fel si artritele reumatoide, care determina inflamatii la nivelul articulatiilor.

Nu e o noutate aparitia unor astfel de boli in urma unor infectii acute. Si de la gripa ne putem trezi oricand cu boli autoimune, nu se stie inca daca aceste efecte nedorite sunt specifice doar COVID-19 sau ar putea fi legate si de gripa si de virusul gripal care se tot modifica. Studiul are insa o problema: nu a demonstrat si cauzalitatea. Si s-ar putea ca multi dintre cei care se aflau in grupul de control sa fi fost infectati, dar sa nu fi avut simptome, sa nu stie ca au fost infectati. Acelasi studiu nu a putut demonstra nici daca diferite variante de SARS-CoV-2 sunt legate de un risc mai mare sau mai mic de aparitie al bolilor autoimune sau modul in care vaccinarea impotriva Covid-19 afecteaza acest risc.

Bolile autoimune ar putea aparea frecvent la trei luni sau chiar saptamani bune dupa diagnosticare si vindecare, mai ales la cine va avea infectii cu SARS-CoV-2 severe si va fi si la terapie intensiva sau va avea simptome grave. Asadar, vom adauga de acum si bolile autoimune pe lista de afectiuni asociate long COVID, alaturi de probleme de respiratie, probleme cu inima si sistemul circulator, simptome neurologice moderate spre severe, simptome digestive etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *