Peste doua zile, pe 5 octombrie 2021, Windows 11 va fi lansat oficial pentru toti utilizatorii care doresc sa faca un upgrade. Upgrade-ul la Windows 11 nu este obligatoriu, puteti ramane in continuare pe Windows 10, care va primi si actualizari permanente de securitate in perioada urmatoare, pana in 2025.
Pe langa interfata grafica schimbata si „cosmetizata”, Windows 11 vine si cu o multime de modificari majore „sub capota”, pe care multi utilizatori avansati le vor gasi utile. Dar merita sa faci upgrade la Windows 11 daca esti deja obisnuit cu Windows 10 si il folosesti fara probleme? Raspunsul il vei descoperi in articolul de mai jos.
Windows 11 este oferit tuturor utilizatorilor in versiune finala pe 5 octombrie 2021. Pana cand toate computerele eligibile vor primi actualizarea majora a OS-ul va mai dura, de abia la mijlocul anului viitor ciclul de upgrade va fi complet. Primele actualizari vor fi vazute de catre utilizatorii care indeplinesc cerintele tehnice si au laptopuri, desktopuri mai noi, de cel putin doi sau trei ani. Restul utilizatorilor vor mai astepta.
Upgrade-ul la Windows 11 va fi gratuit, asa cum s-a intamplat si in cazul Windows 10. Dar acest upgrade se va aplica doar acelor computere care vor indeplini cerintele draconice ale Microsoft. Care ar fi acestea? Procesor pe 64 biti, de cel putin 1GHz sau mai rapid, cel putin 4GB RAM, recomandat 8GB RAM ca sa nu ai probleme, UEFI si Secure Boot, stocare de cel putin 64GB, Trusted Platform Module 2.0 activat deja pe calculator, placa grafica Direct X12 sau mai noua, driver WDDM 2.0 sau mai nou.
Experienta va fi excelenta daca ai un display macar cu 720p si mai mare de 9 inch in diagonala, cu 8 biti pe canal de culoare sau mai bun. Desigur, ai nevoie de conexiune la Internet de calitate pentru actualizari de sistem si de cel putin un procesor Intel din generatia 7 mai nou-Microsoft a mai relaxat putin cerintele de sistem.
Calculatoarele vechi, care nu au TPM 2.0 si Secure Boot, UEFI adaptat nevoilor noului sistem de operare nu vor putea sa instaleze varianta oficiala a Windows 11, nu vor primi deloc upgrade. Da, sunt deja multe variante de a instala si pe sisteme vechi Windows 11, dar experienta nu va fi deloc una buna.
Si acum intrebarea care se afla pe buzele tuturor utilizatorilor de Windows 10: merita upgrade-ul? Raspunsul este unul nuantat. Pe de o parte, da, merita, pentru ca primesti acces la o multime de functii noi, poti sa fii mai productiv si te bucuri de un OS pentru PC, laptop foarte stabil si eficient. De cealalta parte, ca sa ai si reversul medaliei, daca ni se permite aceasta formulare, upgrade-ul la Windows 11 nu prea merita daca nu folosesti oricum tot ce iti va oferi si esti multumit cu ce are Windows 10, esti deja obisnuit cu mediul de lucru propus de acesta.
Revenind la argumentele pro upgrade e bine sa stii ce vei primi daca faci upgrade incepand cu 5 octombrie 2021. Prima data vei observa schimbari la nivelul Meniului Start si al Taskbar-ului. In Windows 11 ai din start Taskbar si Start Menu centrate frumos, dar poti sa aduci totul exact cum era pe Windows 10 daca nu iti place noua asezare.
Meniul Start in Windows 11 e mai simplut, ai o lista de aplicatii, documente frecvente accesate in partea de jos, poti sa dai scroll prin lista de aplicatii din computer, poti sa fixezi anumite aplicatii in Start ca sa ai acces mai simplu la ele.
La Taskbar nu vei vedea schimbari mari, doar Search-ul care a devenit iconita pe Taskbar, nu mai ai functiile Cortana in Windows 11. Dar vei putea sa folosesti Cortana doar dupa ce o descarci din Store. Search e mutat in centrul ecranului, cu un design tip floating si taburi ca in Windows 10. Timeline-ul a disparut si el, dar primesti Edge sync si poti sa faci sincronizari mai usor daca preferi browserul celor de la Microsfot. In loc de Timeline ai Virtual Desktops mult mai eficiente in noua versiune de Windows. Taskbar-ul ramane doar in partea de jos a ecranului, nu mai poate fi mutat pe toate laturile ecranului. Nici aplicatiile nu vor putea sa personalizeze taskbar-ul.
Tot in Windows 11 poti sa faci cu adevarat multitasking si ai suport nativ pentru monitoare externe. Ai Snap Layouts, pe care il poti folosi usor sa grupezi ferestre si sa le salvezi in taskbar fix in grupul creat. E suficient sa ajungi cu sageata de la mouse pe butonul de maximizare fereastra si poti sa rearanjezi toate ferestrele deschide cum doresti.
Windows 11 rezolva si vechea problema a ferestrelor care nu mai ramaneau in pozitie cand nu mai foloseai un monitor mai mare sau cand te mutai de pe un monitor de laptop pe un monitor de 23 de inch, de exemplu.
Modul pentru Tableta permitea o experienta full screen si Start Menu accesibil din acest mod. Windows 11 nu mai are asa ceva. Au fost simplificate mult lucrurile aici, s-au adaugat gesturi si efecte cand folosesti noul mod Tablet, dar si optiuni noi in Windows Ink Workspace.
Microsoft Store seamana cu varianta din Windows 10, dar Windows 11 vine cu suport pentru Android direct pe PC. E ajutat de Amazon Appstore cu aplicatiile, nu vom vedea aplicatii Android in versiunea lansata global din 5 octombrie 2021, ci mai tarziu. Se vor instala si aplicatii Win32, UWP, Progressive Web Apps.
Pentru gameri Windows 11 este o alegere buna, ai Auto HDR, Direct Storage, pentru incarcare mai rapida cu ajutorul placii grafice. Windows 11 este „vandut” ca un OS foarte bun si optimizat pentru jocurile moderne pe PC.
In cealalta zona, a argumentelor contra upgrade-ului la Windows 11, avem si aici o multime. Nu va mai exista sincronizare pe wallpaper, Internet Explorer si Math Input panel sunt scoase definitiv, alte aplicatii sunt sterse si ele din sistem. Ce aplicatii? 3D viewer, OneNote for Windows 10, Paint 3D si celebrul Skype care a decazut enorm de cand cu toate modalitatile noi de comunicare video via Internet. Dar le gasesti in Store si le poti reinstala daca te bazai pe ele.
Windows 11 are actualizari anuale, o data pe an, ca si MacOS. Securitatea e imbunatatita pentru ca trebuie sa ai musai si TPM 2.0, un lucru bun de altfel din perspectiva unui OS foarte sigur si numai bun de utilizat fara griji.