In vacanta de iarna ai nevoie si de o pauza de lectura

Esti in vacanta si e a doua zi de Craciun. Ai mancat, ai ras, ai depanat amintiri alaturi de cei dragi, de familie si de prieteni. Te-ai plimbat, te-ai distrat, ai petrecut cum ai stiut tu mai bine de Craciun. Pe seara, cand se mai linistesc putin lucrurile poti sa iti iei si tu un moment de pauza si de relaxare, doar pentru tine, si sa citesti o carte buna pentru o vacanta ideala de iarna. 

Daca tot anul nu ai apucat sa citesti cartile preferate sau sa parcurgi cele mai bune titluri din 2022 acum e momentul potrivit sa o faci. Nu doar ca ai mai mult timp, dar ai scapat de toate grijile de peste an, ai terminat cu jobul pe anul acesta, ai si o stare de bine pentru ca toata familia e alaturi de tine, asa ca poti citi in tihna o carte si te poti bucura de universul care ti se deschide odata cu fiecare fila parcursa. Daca nu ai o lista deja pregatita pentru serile din vacanta de sarbatori iti facem cateva recomandari interesante care cu siguranta se vor transforma in lecturi placute:)

Trust de Hernan Diaz. Lansat in 2022 si asteptat cu sufletul la gura de toti fanii lui Diaz, romanul „Trust” este unul istoric, fictional, captivant, cu un fir epic interesant si rasturnari de situatie la care nu te-ai fi asteptat. Povestea care se dezvaluie pe masura ce vei rasfoi cartea este una destul de simpla. Benjamin si Helen Rask sunt elite ale Wall Street-ului anilor 1920, ea fiica de aristocrati excentrici, el o figura legendara de pe Wall Street.

Sunt multe zvonuri despre sursele averii lor, intalnim o multime de piste in cele patru parti ale romanului, toata actiunea petrecandu-se intr-un New York altfel decat cel pe care il cunoastem deja. Cu ce costuri si-au cladit averile, aceasta este doar o intrebare din multele pe care ti le vei pune pe masura ce parcurgi romanul. Pe masura ce ti se dezvaluie strat cu strat misterul din spatele personajelor si imprejurarilor romanul devine si mai profund, si mai interesant. Cititorii intra in jocul propus de catre autor si incearca sa desluseasca adevarul din spatele misterului. E o carte pe care, odata ce ai luat-o in mana, nu o vei mai lasa pana nu o vei termina.

Demon Copperhead de Barbara Kingsolver. Este una dintre cele mai bune carti din 2022, Demon Cooperhead este doar porecla naratorului, Damon. Structura narativa a romanului este inspirata de la Dickens, din romanul „David Copperfield”. Firul narativ interesant urmareste povestea unui baiat care creste in Appalachia, intregul roman fiind un refresh al romanului lui Dickens.

In vreme ce David din romanul lui Dickens traia in saracie in Anglia Victoriana, Demon traieste in America rurala, opioidele fiind parte din realitatea sa. Kingslover nu copiaza pur si simplu povestea lui Dickens, incearca sa refaca firul narativ si sa il duca la rang de arta. E un roman despre cultura populara si despre supereroi care au abandonat oamenii din zonele rurale in favoarea oraselor aglomerate. Demon Copperhead este o voce puternica pentru noua generatie de baieti pierduti, dar si pentru cei nascuti intr-o lume in care nu si-ar fi inchipuit niciodata ca vor ajunge.

Menajera de Nita Prose. Romanul de debut al Nitei Prose este unul in care misterul te surprinde si te ajuta sa parcurgi foarte usor intreaga opera scrisa cu un penel unic. Cadrul este un hotel de lux din oras, Regency Grand Hotel, adus la viata de o diversitate de personaje complexe. Eroina este o menajera de 25 de ani, Moly Gray, foarte meticuloasa si pierduta pur si simplu de la decesul bunicii. Cand un oaspete este gasit fara suflare, Molly devine suspectul principal. Toata actiunea se va concentra pe depistarea celui care a omorat oaspetele. Aici intervine si Molly, care e neurodivergenta, poate observa detalii minore pe care altii nu le vad. Menajera trebuie sa descifreze misterul din spatele crimei pana sa fie aruncata dupa gratii fara sa fie vinovata macar.

Personajul Molly este magistral creat si conturat intr-un roman cu accente politiste care merita citit in vacanta de iarna, in patul tau din dormitor, intr-o atmosfera de sarbatoare.

Maine, si Maine, si Maine de Gabrielle Zevin. Romanul are o structura interesanta in care se impleteste dragostea cu prietenia si cu ambitia, dar si cu jocurile video. Sam si Sadie sunt designer de jocuri de succes ale caror vieti au legatura si cu on-line-ul si se interesecteaza atat in mediul virtual, cat si in afara lui. Leaga o prietenie puternica de la dragostea pentru afaceri si pentru gaming. Povestile descoperite in alte povesti din roman dau farmecul acestei carti

Actiunea are loc vreme de 30 de ani, din Cambridge sau Massachusetts pana in Plaja Venice, California, romanul fictional este excelent pentru orice fel de lectura de vacanta, analizand natura multipla a identitatii, a esecului, nevoia de conexiune, de a iubi si de a fi iubit. Da, e o poveste frumoasa de dragoste cuprinsa in paginile cartii, dar nu e cea la care te-ai fi asteptat. Gabrielle Zevin aduce in fata cititorilor romanul pe care ti-l doreai de multa vreme, un roman „linistit”, in care actiunea e centrata pe doi tineri bogati, care isi doresc mai mult si de la ei, si de la viata si reusesc pana la urma sa iubeasca si sa ofere iubire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *