2022 a fost anul premierelor in mai toate domeniile de interes dupa doi ani de pandemei de COVID-19 si restrictii…

In 48+ ore se incheie si anul 2022. A fost un an plin de lucruri frumoase, dar si foarte urate-vezi razboiul din Ucraina si efectele economice ale pandemiei de COVID-19, continuarea pandemiei de COVID-19. Dincolo de toate lucrurile pe care le-am trait in 2022 la nivel individual in lume s-au intamplat si multe premiere pe care, poate, le-am trecut cu vederea…

Daca e sa ne uitam inapoi in 2022 putem spune cu siguranta ca a fost cel mai ciudat an din ultimii 10 ani. Nu l-am inceput deloc bine, ghinionul pare ca a urmarit mereu natiunile si oamenii, nu am avut prea multe motive de bucurie. Si peste toate pandemia de COVID-19 care ne chinuie deja de trei ani si pare ca nu se mai termina niciodata, a continuat sa ne reaminteasca faptul ca suntem nimic in fata unui virus “viclean”… Dar putem vedea si partea plina a paharului daca ne gandim la premierele ce au avut loc in 2022 in multe domenii cheie. Iata care au fost acestea:

Apple atinge o valoare pe bursa de 3 trilioane de dolari americani. Ianuarie 2022 a venit cu o veste soc pentru multe companii concurente ale Apple. Gigantul american, compania din spatele iPhone si Mac, a reusit sa atinga o valoare pe bursa de trei trilioane de dolari americani, fiind prima companie care a fost tranzactionata pe bursa ce a ajuns sa aiba o astfel de valoare uriasa. Intre timp valoarea sa a mai scazut pe fondul problemelor cu economia aparute in urma pandemiei COVID-19 si crizei economice care paste o lume intreaga.

Apple a fost de altfel prima companie care a ajuns sa valoreze un trilion de dolari americani inca din 2018 si doua trilioane de dolari americani in 2020. Pe viitor, dupa ce vor trece efectele unei crize asteptate si ale unei recesiuni vom vedea, probabil, si alte valori maxime atinse pe bursa.

Oamenii de stiinta au reusit sa inteleaga cum anume au inceput sa se formeze stelele in galaxia noastra. Tot in ianuarie 2022, oamenii de stiinta reuseau sa isi dea seama si sa faca publice date despre cum anume au inceput sa apara stelele in galaxia noastra, Calea Lactee. Totul a pornit de la o reactie in lant si de la supernove, cu 15 milioane de ani in urma, ceea ce a dus la crearea unei bule uriase de 1.000 ani lumina, in centrul sau stand galaxia noastra. Desi oamenii de stiinta stiau de existenta sa, au descoperit de abia recent regiunile unde se formeaza stelele pe suprafata-reactia in lant a impins cu putere gazul si praful necesare productiei de stele noi pe marginile „bulei”.

Victoria’s Secret si primul model cu sindromul Down. Sofía Jirau a fost prima femeie, originara din Puerto Rico, care a devenit model pentru Victoria’s Secret, asta desi are sindromul Down. Apare in campania Love Cloud, care a pus accent pe diversitate si incluziune. Gestul celor de la compania din industria modei a fost privit cu mare interes pentru ca in acest fel se deschide o noua usa si pentru modele care au probleme de sanatate asemanatoare si care ar putea fi ajutate sa se integreze mai bine intr-un domeniu de interes cum e cel a modei.

Microplastic detectat in sange uman. In martie 2022 aveam un studiu publicat in Environment International care aducea in atentie o problema foarte importanta: plasticul din sangele uman, microplastic. Peste 50% din cei care au participat la studiu aveau in sange polietilen tereftalat, polimer folosit in sticlele din plastic de apa, in impachetarea mancarii.

Expunerea la microparticule din pastic este foarte frecventa si usoara, ne expunem cand bem, cand respiram, cand mancam. E un semnal de alarma grav mai ales ca tot mai mult plastic ajunge in oceane, in mediul inconjurator si efectele neglijentei noastre se vad deja din ce in ce mai bine, dupa cum a dovedit si studiul respectiv.

Coreea de Sud lanseaza un satelit cu o racheta proprie. Racheta Nuri a ajutat la lansarea unui satelit relizat de Coreea de Nord. Ea a fost realizata cu ajutor guvernamental si cu ajutorul unor companii private. A fost un eveniment de o importanta capitala pentru o noua era spatiala pentru Coreea de Sud. Coreea de Sud si-a propus deja sa aselenizeze pana in 2030 si sa trimita o nava spatiala spre Luna cat mai rapid.

Primul caz de suicid asistat in Italia. In iunie 2022, Federico Carboni, de 44 de ani, paralizat de 12 ani dupa un accident, a fost prima persoana italiana care a murit prin suicid asistat. In 2019, judecatorii italieni au dat unda verde suicidului asistat in anumite conditii, o decizie indelung controversata si dezbatuta intr-o tara predominant romano-catolica.

Meta a cunoscut prima sa scadere trimestriala in privinta veniturilor de la I.P.O in 2012. Meta, compania-mama a Facebook, a raportat in iulie 2022 primul declin trimestrial al veniturilor de cand compania a devenit publica, in urma cu 10 ani. Facebook a incercat sa se relaseze si sa devina un jucator puternic in metaverse si tot ce tine de experienta imersiva 3D. Insa baza de clienti este deja prea imbatranita, in declin, competitia e prea puternica de cand exista si TikTok.

NASA a lovit un asteroid cu o naveta spatiala intr-un test de aparare planetara. NASA a reusit sa distruga o nava spatiala si sa o proiecteze intr-un asteroid in septembrie 2022, asteroidul a avut traiectoria deviata. A fost un test pentru a se vedea cum ne vom putea proteja de traiectoriile periculoase ale asteroizilor. DART sau Double Asteroid Redirection Test a fost primul test de aparare planetara desfasurat vreodata, dupa cum au tinut sa precizeze cei de la NASA.

Franta a trimis gaze Germaniei. O alta premiera a lui 2022, dupa o criza energetica fara precedent care va continua si in 2023, a fost trimiterea de gaze in Germania, gaze pornite din Franta. La schimb s-a dat electricitate, desigur, pentru ca trocul sa fie perfect. Ambele tari au probleme cu gazele si energia dupa ce Rusia a sistat alimentarea normala cu gaze catre Europa pe fondul sanctiunilor aplicate mereu de U.E. in urma invaziei Ucrainei incepute pe 24 februarie 2022.

FIFA World Cup s-a desfasurat si a fost gazduita in Orientul Mijlociu, pe timp de iarna. Editia din 2022 a Cupei Mondiale a avut loc in Qatar, de la finele lui noiembrie pana la mijloc de decembrie 2022. A fost prima data cand o astfel de competitie ajunge in Orientul Mijlociu si a fost prima Cupa Mondiala din Emisfera Nordica si pe timp foarte rece in restul Europei. Cupa Mondiala 2022 a fost castigata de Argentina, care s-a impus in fata Frantei dupa un egal perfect pana in ultimele secunde de joc. Messi a batut toate recordurile si a castigat tot ce se putea castiga, inclusiv titlul de jucator al Cupei Mondiale pentru prestatia sa fenomenala.

Lasă un răspuns