Cartile te pot ajuta sa iti dai seama ce ai de facut in continuare si pe ce cale ai putea sa pornesti mai departe

De foarte multe ori in viata ajungem sa fim „pierduti”, sa nu mai stim ce e cu noi, ce putem face ca sa ne deplasam in directia corecta in viata. Poti sa mergi la consilieri, la psihologi, poti discuta cu familia, prietenii ca sa iesi din acest impas. Insa cele mai bune sfaturi ai putea sa le gasesti in cartile favorite, alese cu grija.

Vei fi uimit sa descoperi ca ai la dispozitie o multime de volume excelente care te vor ajuta sa intelegi mai bine ce ai de facut in viata si cum o vei putea schimba mai simplu fara sa faci nici cel mai mic efort.

Viata nu e doar despre reusite si despre directii clare pe care le urmaresti mereu. E si despre momente in care te blochezi efectiv si nu mai stii ce sa faci, in ce directie sa mergi mai departe. In aceste momente cea mai buna solutie este sa te opresti din orice si sa te gandesti, sa reflectezi la tot ce a fost in viata ta si la toate alegerile facute pana atunci, la planurile de viitor. E o metoda buna, dar nu e suficienta. Pe langa o astfel de introspectie poti sa citesti si cateva carti excelente pentru a intelege mai bine ce e de facut si ce schimbari vei putea face in viata ta ca sa iesi din impasul in care te afli.

Mici lucruri frumoase de Cheryl Strayed. Volumul cuprinde o colectie de eseuri care isi propune sa ofere sfaturi legate de diverse lucruri, de la infidelitate la saracie sau dependente. Autoarea raspunde intrebarilor cititorilor, insa ofera si un insight in viata personala si povesti care nu te vor lasa indiferent. Este o carte care te va ajuta sa iti dai seama ce poti face ca sa iesi din impasul in care te afli, iti va oferi sfaturi foarte bune de viata si idei pentru un parcurs cat mai usor in anii ce vor urma. Cheryl Strayed are o abordare foarte detasata in toate aceste eseuri, e usor sa le intelegi, nu sunt cuvinte mari, doar experiente de viata puse pe hartie si impartasite celor care vor sa le auda si sa le inteleaga.

Ce culoare are parasuta ta? de Richard Nelson Bolles. A fost publicata prima data in 1970, este actualizata in fiecare an si e vanduta deja in 10 milioane de copii, tradusa in 20 de limbi. Bolles ofera cateva metode interesante pentru a gasi locul de munca ideal si a ajunge sa il ocupi. E un ghid pentru cei care vor sa aiba mereu succes cand s-au apucat sa caute un job mai bun. Sunt analize ale pietei locurilor de munca, strategii foarte bune prin care poti sa iti gasesti mai usor un job, sfaturi despre ce sa faci si sa nu faci daca iti doresti sa ai jobul ideal. Vei sti cum sa scrii un CV mai bun, cum sa ai o scrisoare de intentie care atrage atentia, vei sti cum sa iti creezi relatii si sa ai mai mare incredere in tine la interviuri, cum sa negociezi. Nu conteaza ca esti la prima cautare de job sau ca vrei sa iti schimbi cariera la 180 de grade, cartea te va ajuta cu siguranta sa iti pui ordine in idei si sa stii ce ai de facut pe mai departe daca te afli intr-un „punct mort” al vietii tale.

Blink: Puterea gandirii fara gandire de Malcolm Gladwel. Este a doua carte a autorului si exploreaza puterea primei impresii si a intuitiei. Demonstreaza in cele mai simple moduri cum anume subconstientul poate sa influenteze deciziile de zi cu zi. Gladwel spune la un moment dat in carte si demonstreaza ca putem sa gasim cele mai bune solutii in mod spontan daca suntem atenti la subconstientul nostru. La baza volumului sunt cercetari din psihologia si economia comportamentala realizate asupra inconstientului adaptativ. Inveti cum sa gandesti… fara sa gandesti, inveti totul despre alegerile care par ca sunt facute pe loc si care nu sunt atat de simple precum credem. Pana la urma cei care stiu foarte bine ce decizii sa ia nu sutn cei care incearca sa proceseze cat mai mult informatiile si care incearca sa le gandeasca pe toate „fetele”. Doar cei care au reusit sa isi perfectioneze arta gandirii instantanee, doar cu niste informatii sumare la dispozitie, sunt oamenii care vor reusi cu adevarat in viata si vor lua mereu deciziile cele mai bune.

Puterea obisnuintei: de ce facem ceea ce facem in viata si afaceri de Charles Duhigg. Duhigg este reporter de investigatii la New York Times si a incercat sa redea in volumul sau o parte din stiinta din spatele obiceiurilor formate, obisnuitei. Daca ne intelegem obiceiurile, obisnuintele vom putea sa le schimbam usor. Ca sa se inteleaga mai bine conceptul din spatele cartii sale, autorul prezinta mai multe istorioare interesante din istorie. In fiecare istorioara sunt prezentate urmarile unor schimbari ale obiceiurilor. Vom sti si de ce apar obisnuintele, obiceiurile care se tot repeta si de care nu putem scapa. Neurostiinta va fi explicata pe intelesul cititorului, vom afla de ce schimbarile de comportament si renuntarea la obisnuinte ne vor aduce succesul in viata sau in cariera. La final Duhigg ofera si cheia pentru o viata mai buna din toate punctele de vedere: intelegea modalitatilor in care functioneaza obiceiurile noastre.

Quiet. Puterea introvertitilor intr-o lume asurzitoare de Susan Cain. Este o carte despre temperament, un element de baza al identitatii umane. Cain vorbeste despre avantajele si dezavantajele introveritilor si extrovertitilor, dar ofera si sfaturi introvertitilor care incearca sa supravietuiasca intr-o lume a extrovertitilor. Sunt aduse argumente in favoarea ideii potrivit careia cultura occidentala subestimeaza si nu intelege trasaturile si capabilitatile introvertitilor. La baza cartea are numeroase studii din biologie, psihologie, neurostiinta, toate demonstrand ca introversiunea este comuna si normala, multi lideri si oameni de geniu importanti din istorie facand parte din categoria introvertitilor. Introvertitii vor gasi in volumul autoarei sfaturi utile pentru a comunica mai bine, pentru a putea lucra mai usor si a lega relatii cu oamenii care au temperamente diferite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *