Analizele medicale la 40+ ar trebui sa devina o rutina in viata ta

Pana la varsta de 20 de ani nu mergem la doctor aproape deloc sau foarte rar. De la 30 de ani incepem sa ne dam seama ca organismul nostru are anumite probleme si descoperim afectiuni de care nu stiam. Vizitele la medic sunt mai dese, ne preocupam mai mult de sanatatea noastra.

Cand implinim 40 de ani sau trecem de aceasta varsta ne dam seama ca organismul nostru nu poate face fata de unul singur provocarilor unei vieti si asa prea agitate si are nevoie de ajutor. Din acest moment vizitele la doctor sunt din ce in ce mai multe, apar si retetele lunare, ne gandim si la o perioada in care batranetea isi va spune cuvantul, chiar daca perioada asta e foarte indepartata.

Ca sa eviti probleme mai grave de sanatate si vizite foarte multe la doctor, odata ce ai trecut de 40+ ar fi bine sa iti faci si cateva analize banale, care iti vor spune mai multe despre cat de bine iti functioneaza organismul.

Da, stim, nu e deloc placut sa ai 40+ si sa te indrepti cu pasi repezi spre 50-60 de ani. Dar asta e mersul firesc al lucrurilor, imbatranim si nu avem ce face. La 40+ sanatatea nu mai este de multa vreme una de „fier”, incepi sa fii constient de toate problemele pe care le-ai tot neglijat cat erai mai tanar si care te-au „prins” din urma. E o varsta la care poti sa previi viitoare probleme foarte usor, o varsta la care recuperarea dupa boala e mai usoara si mai rapida.

40+ e si varsta la care ar trebui sa iei in serios analizeze si sa le soliciti sau sa le faci de unul singur oricand ai ocazia. Analizele, de sange sau generaliste, particulare, sunt un instrument excelent sa iti evaluezi rapid starea de sanatate si sa vezi unde trebuie sa intervii. Niste banale analize iti vor spune mai multe despre cat de bine ai reusit sa te mentii, cat de sanatos esti la un moment dat si ce afectiuni ascunse ai.

De trei sau patru ori pe an sau mai des, daca te stii cu probleme serioase de sanatate, ar trebui sa te programezi la analize sau sa mergi pur si simplu si sa platesti un set complet.

Ce analize sunt recomandate barbatilor care au trecut de 40 de ani?

PSA sau antigenul specific prostatic. Prostata le va face probleme barbatilor indiferent de varsta pe care o au. De obicei de la 40+ ani incepi sa vezi ca prostata nu prea mai functioneaza asa de bine. Tine si de genetica, de procesul de imbatranire, de hormoni. Testul PSA masoara nivelul antigenului specific prostatic. E un test de sange simplu, valori marite sau prea mici indica un cancer sau prezenta altor afectiuni, prostata marita sau adenom de prostata.

Examinare rectala. La pachet cu testul PSA este si examinarea rectala sau tuseul rectal. Da, e o procedura invaziva si e destul de ciudata, nu prea te impaci cu ideea etapelor acestei proceduri. Dar e o examinare foarte buna si usor de facut oricand daca vrei sa stii cum stai cu prostata.

Medicul va palpa si va reusi sa isi dea seama daca prostata e intr-o stare buna si daca are anumite anomalii. Barbatii se tem de aceasta examinare mai ceva ca de bisturiu, mai ales daca sunt mai sensibili. Pot fi dureri, da, poate fi o senzatie foarte neplacuta, dar un simplu tuseu anal te poate salva daca ai mari probleme cu prostata si nu stii asta.

Testarea testosteronului. Testosteronul e un hormon masculin foarte important, avand rol in dezvoltarea sistemului reproducator. Un nivel scazut al testosteronului duce la disfunctii erectile, la oboseala, pierdere in greutate, pierdere de masa musculara, pierdere de par corporal, schimbari de personalitate. Testarea se poate face pe baza sangelui sau a salivei. Rezultatele vin rapid si medicul poate evalua mai usor nivelul testosteronului din corpul pacientului.

Densitatea osoasa. Osteoporoza poate sa apara si la barbati. Barbatii care au nivel scazut de testosteron, un stil de viata sedentar, sunt fumatori ar trebui sa isi testeze densitatea osoasa. Cu un scaner special se masoara cat de puternice sunt oasele si se determina riscul de aparitie a unor fracturi. Cu cat stii din timp daca ai sau nu probleme cu oasele, cu atat vei putea sa le rezolvi rapid si sa ai un schelet care te va ajuta la batranete.

Nivelul colesterolului din sange. E un test de sange simplu care iti arata nivelul total de colesterol, colesterolul „rau” din sange sau LDL-ul, colesterolul „bun” din sange sau HDL-ul, trigliceridele, alta forma de grasime din sange. Un nivel crescut al colesterolului, netratat, poate duce la boli grave ale sistemului circulator si la boli de inima foarte periculoase.

Nivelul zaharului din sange sau glicemia. Testul de sange masoara nivelul de glucoza din sange. E important sa il faci pentru a sti daca esti diabetic si pentru a preveni instalarea unui diabet foarte greu de tratat mai tarziu. Diabetul ucide anual mii de oameni si transforma viata milioanelor de pacienti care sunt diagnosticati cu un tip de diabet. Cu varsta glicemia e mai greu de tinut in frau, mai ales daca ai un stil de viata dezechilibrat si agitat si daca nu ai avut grija de sanatatea ta in tinerete.

Screening pentru cancerul colo-rectal. Chiar daca e un test recomandat celor peste 50 de ani il poti face si la 40+ daca ai in familie cazuri de astfel de cancer. Sunt trei tipuri de teste: sigmoidoscopia, colonoscopia, test de sange specific. Cea mai buna metoda de preventie e colonoscopia facuta cat mai des sau cand simtim ca nu e in regula cu zona vizata. Testele se pot repeta de doua ori pe an sau anual pentru a vedea si a surprinde orice fel de evolutie a unei posibile afectiuni.

Test HIV. Testul HIV e bine sa fie facut mai ales daca ai avut relatii sexuale neprotejate si suspectezi ca ai venit in contact cu o persoana deja infectata. Sau daca ti s-a intamplat sa ai interventii in care s-a folosit intrumentar care nu a fost bine sterilizat un astfel de test e necesar.

Ce analize sunt recomandate femeilor care au trecut de 40 de ani?

Pe langa testarea densitatii osoase, a colestorulului si a glicemiei, femeile peste 40 de ani ar trebui sa isi faca si urmatoarele analize:

Controlul sanilor si mamografie. Cancerul de san e principalul dusman al femeilor peste 40 de ani. O mamografie, o examinare manuala a sanilor poate sa scoata la iveala nodului, cancer si alte afectiunii si anomalii, care pot fi tratate foarte simplu.

Examen ginecologic pelvian si Testul Papanicolau. Daca esti activa din punct de vedere sexual ai nevoie de aceste testari. Da, va fi ceva disconfort, dar cele cateva minute de „suferinta” iti vor da multe raspunsuri legate de problemele sistemului reproducator feminin.

Screening pentru Hepatita C. Daca nu ai facut pana acum teste pentru depistarea hepatitei C ar fi cazul sa te programezi la o consultatie si la un screening. Vei putea sa vezi imediat daca esti infectata sau nu si vei putea lua tratamentul cel mai bun pentru hepatita.

Testarea glandei tiroide. Hipotiroidismul poate fi o afectiune pe care femeile peste 40 de ani nu o trateaza la timp. Femeile sunt mai predispuse la hipotiroidism pentru ca trec prin schimbari hormonale importante in timpul sarcinii, dupa nastere, cat alapteaza, la menopauza. La fiecare trei ani trebuie facut un test pentru glanda tiroida imediat ce ai trecut de 40 de ani.

Screening pentru depistarea cancerului ovarian. Femeile care ajung sa treaca de menopauza au sanse mari sa dezvolte cancer ovarian. De aceea e bine sa te testezi la 40+ ani ca sa nu ai probleme dupa 50-55 de ani. Markerii tumorali, ultrasunetele, alte metode simple de screening pot sa depisteze cu acuratete foarte mare cancerul ovarian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *