Cartile sunt recomandate pentru copii, la orice varsta

In fiecare an sunt peste 2.000 in intreaga lume. Sunt cautate, sunt „vanate” si au vanzari foarte mari, mai mari decat multe alte lucruri din jurul nostru. Cartile pentru copii sunt poate cea mai buna afacere a secolului.

Ca adult nu prea mai ai timp si chef de citit, sunt rare momentele in care iei o carte in mana si petreci ore intregi incercand sa descifrezi misterul din ea.

Dar cand esti mic si vrei sa descoperi lumea din jurul tau, singur sau cu ajutorul parintilor, o carte iti este de mare ajutor. Insa nu toate cartile pentru copii sunt potrivite la orice varsta, nu toti copii mai mari sau mai mici „gusta” acelasi tip de literatura speciala pentru ei. Trebuie sa stii ce sa alegi daca vrei sa ai un copil care adora sa citeasca de mic si care stie mereu ce isi doreste, care ajunge sa iti ceara carti, un lucru minunta de altfel intr-o epoca in care ecranul e rege.

Din perspectiva autorului de carti de copii a aduce o poveste care sa fie pe placul micutilor e destul de greu. Avem un public destul de pretentios, care cauta imbinarea perfecta intre fir narativ, imagini, ilustratii si un tip de text pe care sa il poata citi foarte usor, sa il inteleaga. Daca iti inchipui ca a scrie carti pentru copii e usor, te inseli. Asa cum au afirmat numerosi autori celebri de carti pentru copii, s-ar putea ca o carte pentru micuti sa apara mai greu decat una pentru adulti, mai ales daca literatura respectiva are si un target destul de complex.

Cu toate astea sunt foarte multe variante de carti pe piata si trebuie sa stii cum le alegi corect in functie de varsta micutilor. De exemplu, pentru un copil mic, pana pe la trei sau patru ani, vederea nu e asa de buna, e in formare. Cartile trebuie sa fie mici, usor de tinut in mana, cu greutati reduse. Contrastrul trebuie sa fie destul de mare, trebuie sa aiba multe imagini, tonuri de alb si negru sau culori deschise. Fara carti complicate la aceasta varsta, fara text mult, dar cu o poveste interesanta vizual.

Dupa trei sau patru ani deja putem sa ne indreptam spre carti care asociaza cuvintele cu imaginile. Rimele, propozitiile simple si memorabile, combinatiile perfecte de imagini si text sunt de dorit pentru copiii ceva mai mari. Paginile trebuie sa fie usor de rasfoit, cartile trebuie sa fie placute la atingere si usor de purtat dintr-o parte in alta a casei. Pe langa imaginile mari si bine distribuite in pagina, cartile trebuie sa indemne la descoperire, sa aiba diverse elemente ascunse si descoperite pe masura ce se rasfoiesc paginile.

Micutii care de abia invata sa mearga sunt foarte activi. Ei vor avea nevoie de carti cu putine cuvinte sau deloc si cu multe imagini, copiii isi vor putea face propriile povesti si asa se va dezvolta si imaginatia. Cartile care permit interactiunea si au si sunete sau diverse efecte, imagini foarte mari care se pot atinge, sunt in relief sunt perfecte pentru ei. Rime, diverse animale si aspecte din natura, lucruri comune pe care ei le vor descoperi mai tarziu in viata, toate trebuie sa fie de gasit in paginile cartilor pentru micutii „fugari”. O carte cu cantece, cu poezie si cu texte repetitive va fi excelenta pentru micutii care de abia invata sa mearga.

Prescolarii si scolarii, pana la 10-12 ani, sunt deja copii mari, se indreapta spre adolescenta, au gandirea dezvoltata foarte bine si pot intelege multe lucruri, invata sa citeasca sau stiu deja. Aici avem nevoie de carti care stimuleaza imaginatia, care incurajeaza rezolvarea de probleme intr-un mod creativ. Cartile care ii pun in situatii de viata normale sunt de dorit, toate activitatile pe care acestia le fac trebuie sa se gaseasca si in carti.

O carte cu multe ilustratii va atrage, cartile cu alfabetul, cu cifre si numaratori, despre diverse obiecte din jur si functionarea lor, despre natura, geografie sau constructii, toate vor fi numai bune pentru aceasta categorie de varsta. Poezia si textele cu rime sunt bune, cartile care ii indeamna sa umple spatii libere si sa anticipeze ce se intampla, sa faca predictii despre ce urmeaza ii vor ajuta enorm sa se dezvolte.

Culturile diferite din toata lumea prezentate in carti pentru copii sunt o alegere de dorit la varsta potrivita pentru acest pas important.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *