Tehnologiile moderne pentru screen mirroring ne permit sa conectam dispozitive mobile la TV pentru experienta de cinci stele

De la aparitia telefoanelor smart sau tabletelor ne-am dorit sa avem o experienta mult mai buna cu ajutorul unor ecrane mai mari. Tehnologiile de screen mirroring ne permit sa vedem tot ce se intampla pe un display mic direct pe un display mai mare. Putem face screen mirroring cu ajutorul tehnologiei Wireless sau prin cabluri speciale.

Aplicatiile unei astfel de tehnologii sunt foarte multe, se poate folosi in birouri, pentru prezentari, dar si acasa, pentru media streaming, casting. Cele mai populare tehnologii sunt Miracast, Chromecast si mani nou Anycast si EZcast. Ce diferente exista intre ele si cum ne pot ajuta sa avem o experienta perfecta pe un ecran mai mare? Veti afla toate raspunsurile in randurile ce urmeaza.

Avem doua modalitati de screen mirroring. Prin fir, conectori fizici, conectam un telefon la un televizor, la un monitor. Prin wireless, fara a avea nevoie de fire si adaptoare. In cazul unui screen mirroring „wired” folosim un cablu HDMI care conecteaza ambele dispozitive, telefon smart si tv, de exemplu sau laptop si televizor. Daca nu ai un port HDMI integrat sunt destule adaptoare HDMI si cabluri care permit conectarea rapida.

In cazul screen mirroring-ului wireless, ai aceeasi conexiune intre doua dispozitive, dar fara cabluri, adaptoare. De multe ori telefoanele si computerele portabile au Miracast, o tehnologie care permite conectarea intre dispozitive wireless. Dar ai nevoie de un televizor cu aceeasi tehnologie ca sa poti realiza conexiunea. E bine sa stii de fiecare data ce fel de tehnologie sa folosesti si care sunt caracteristicile sale, limitarile. Mai jos vei gasi totul despre cele patru tehnologii care iti permit sa faci screen mirroring oricand doresti.

Miracast. Multi utilizatori cred ca Miracast este similar Chromecast. Miracast este un standard wireless care permite screen mirroring tip peer to peer de la dispozitive mobile catre alte device-uri via Wi-Fi Direct. Se inlocuieste astfel HDMI cu un standard audio si vizual, un fel de Wireless HDMI. Miracast seamana cu un protocol sau un soft, functioneaza doar intre dispozitive cu Android si Windows. Apple are propria versiune Miracast, numita AirPlay. Din pacate nu te poti baza prea tare pe aceasta metoda de screen mirroring, asa ca foarte multi utilizatori aleg in continuare sa foloseasca Chromecast sau HDMI ca sa vada filme la TV.

Multe dispozitive suporta deja Miracast, in telefoanele cu Android este de la versiunea 4.2 si exista in Windows. Desi ai dispozitive cu Miracast uneori vei avea nevoie si de un receiver Miracast ca sa poti vedea tot ce iti doresti direct pe TV.

Alte denumiri ale Miracast sunt Screen Mirroring, Cast Screen, Smart View, Screen Sharing, Wireless Mirroring si mai sunt multe altele, in functie de producatorii echipamentelor si de strategia de marketing adoptata. Partea proasta cu Miracast este ca a fost gandit doar pentru screen mirroring, fullscreen streaming nu se poate face, nu e suportat.

Anycast. E un stick micut, flexibil si ieftin care suporta casting-ul. Este o componenta hardware externa de care ai nevoie daca vrei sa folosesti un sistem de mirroring pe Windows iOS, Android sau Mac. Singura problema cu Anycast este ca tableta sau telefonul trebuie sa fie active mereu. Ar putea fi folosit pentru screen mirroring intre telefon si TV. Desigur, ai nevoie de telefon alimentat permanent si de ecran care ramane activ mereu ca sa nu pierzi conexiunea. Cu toate astea este un dispozitiv ieftin si o alegere buna pentru cei care vor sa faca un screen mirroring rapid si fara prea multe pretentii.

Ezcast. Seamana cu Anycast, permite screen mirroring wireless de la orice dispozitiv, folosind inclusiv tehnologia Miracast. Dispozitivele hardware tip Ezcast au CPU integrat puternic si suporta Wi-Fi 5GHz. Sunt mai scumpe, dar avand in vedere ca le cumperi pentru prezentari importante, unde ai nevoie de viteza, vor fi foarte bune. Nu sunt pentru media streaming si sunt gandite pentru un utilizator profesionist, nu pentru amatori.

Chromecast. Este un dispozitiv extrem de popular astazi, folosit pentru casting. Nu foloseste protocolul Miracast si are propriul protocol. Are nevoie de conexiune de internet activa pentru ca permite mirroring pentru orice tip de media din telefon spre TV, dar face si multe alte lucruri. Practic ia orice tip de media din telefon, il aduce on-line si apoi il incarca in propria platforma. Sa ne gandim la un exemplu ca sa intelegeti mai bine ce presupune acest Chromecast: vrei sa faci casting pentru un video de pe YouTube de pe telefon pe Chromecast. Apesi butonul Cast si Chromecast-ul primeste link-ul videoclipului si incepe sa il redea. Videoclipul e controlat de pe telefon, telefonul devine telecomanda Chromecast. Versiunile moderne de Chromecast au si telecomanda proprie destul de simpla. Chromecast functioneaza foarte bine cu alte produse din familia Google si merge si cu Netflix, Hulu si cam toate serviciile de streaming on demand.

La capitolul specificatii cele patru tehnologii au diferente notabile. De exemplu, Miracast are un CPU care ruleaza la 600 megahertz, Anycast are procesoare single core si 1.2 gigahertz, MiraCast foloseste 128MB RAM, AnyCast 256 MB RAM. MiraCast functioneaza cu un semnal Wi-Fi mai puternic si suporta 450mbps, in vreme ce AnyCast suporta doar 150mbps. La nivel de rezolutii AnyCast suporta 1080p la 60fps, MiraCast suporta 1080p la 30fps.

Chromecast are nevoie de 512MB RAM ca sa functioneze corect, procesor dual de minim 1.2GHz. Noile Chromecast-uri au nevoie de retele dual-band de Wi-Fi ca sa ofere perfornte optime la viteze corespunzatoare standardului 802.11ac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *