O sarcina dorita este cel mai frumos lucru la care poate spera orice femeie. Sa stii ca in interiorul corpului tau se dezvolta o alta viata si ca vei da viata, dupa noua luni, unui copil este coplesitor, emotionant pentru viitoarea mamica.
Dar ce te faci cand sarcina a aparut pe neasteptate si cand nu ti-ai dorit sa ai un copil din diverse motive? Contraceptivele si metodele de contraceptie moderne sunt singura solutie pana la avort.
Contraceptia moderna nu a fost disponibila si in trecut, cand lipsa de educatie sexuala si de cunostinte despre reproducerea umana au dus la aparitia unui numar urias de sarcini nedorite. Si totusi femeile au invatat sa se protejeze cum au putut, folosind de multe ori ce aveau la indemanana…
Istoria contraceptiei incepe prin secolul 15, cand femeile si-au dat seama ca puteau preveni sarcina cu diverse metode „rudimentare”. Pe langa evitarea unei sarcini nedorite femeile puteau preveni si bolile cu transmitere sexuala. Se foloseaua adesea diverse substante pe baza de plante, bariere fizice pentru evitarea contactului dintre celulele reproducatoare umane. Multe „leacuri” contraceptive se introduceau in organul feminin reproducator pentru a omori rapid celulele reproducatoare masculine.
De multe ori se ajungea la abstinenta, la stranut pentru a preveni sarcina, iar din secolul 17 am avut si diafragma, speciala pentru a evita orice fel de sarcina nedorita. Pe la sfarsitul secolului 20 au aparut si pastilele contraceptive care au simplificat evitarea sarcinilor. Prima pastila contraceptiva a fost aprobata in 1957. In 1960 doctorii deja prescriau pastilele femeilor care erau casatorite si doar lor.
Incepand cu anii 1980 orice femeie putea lua contraceptive de la farmacie fara nicio reteta medicala. Pastila „de urgenta” este pe piata tot din anii 1980, dar a fost cumparata fara reteta de abia din anii 1990. Steriletul, injectiile contraceptive, legarea trompelor uterine au venit ceva mai tarziu si sunt metode contraceptive la fel de eficiente.
Ce alte metode contraceptive au folosit femeile in trecut?
Mierea de albine. Mierea are efecte excelente asupra sanatatii noastre, trateaza diverse infectii, arsursile, ranile. Dar in Egiptul Antic mierea era un foarte bun contraceptiv. Femeile din Egiptul Antic foloseau miere si alte ingrediente, diverse frunze pentru a bloca celulele reproducatoare masculine sa produca o sarcina.
Toate ingredientele erau infasurate intr-o bucata de panza subtire si sterilizata si erau introduse in organele reproducatoare feminine. Metoda era destul de riscanta, nu de putine ori au existat, probabil, si infectii, senzatii foarte neplacute odata ce aveai ceva in interiorul tau care era departe de a fi un instrument medical.
Mercurul. Ai vazut mercur in termometre. Dar in trecut, in China Antica, mercurul era cel mai bun contraceptiv. Concubinele si prostituatele foloseau mercur sub forma de solutie sau de pastile. Odata ajuns in organism mercurul are efecte devastatoare si poate duce si la moarte, asa ca aceasta metoda contraceptiva nu a fost utilizata multa vreme. Desi poate era eficienta, producea efecte adverse foarte puternice, de multe ori letale pentru femeia care apela la asa ceva.
Statul pe vine si stranutul. De regula barbatul este responsabil cu prevenirea unei sarcini. De multe ori o sarcina este mai usor de prevenit daca barbatul simte cand este pe punctul de a ajunge la orgasm si renunta imediat la actul sexual. Insa in Roma Antica se credea ca femeile au si ele responsabilitatea sa se retraga atunci cand simteau ca barbatul e pe punctul de a avea un orgasm.
Cand femeia simtea ca barbatul se apropie cu pasi repezi de finalizarea partidei de amor trebuia sa… isi tina respiratia. Dupa ce avea loc actul sexual neprotejat femeia statea pe vine o perioada, cat mai relaxata si trebuia neaparat sa… stranute de mai multe ori. Intr-un final era nevoita sa faca mai multe spalaturi interne cu diverse ceaiuri, solutii din plante, pentru „curatarea” organului sexual feminin.
Lamai. Astazi folosim lamaia in ceai, in diverse produse de patiserie, pentru aroma ei inconfundabila. Dar in trecut lamaia era un foarte bun si cautat contraceptiv. In secolul 17 femeile taiau lamaia in doua, o storceau si utilizau jumatatea de lamaie curatata bine pentru a preveni sarcinile nedorite, prin introducerea in organul sexual feminin. De la aceasta idee s-a dezvoltat si un produs asemanator din silicon folosit si astazi pentru a evita patrunderea celulelor reproducatoare masculine in colul uterin.
Otetul. Femeile din Anglia secolului 16 foloseau otet pentru spalarea si curatarea organelor sexuale. Prostituatele luau un burete imbibat in otet si il introduceau in organul reproducator feminin. Asa reuseau sa creeze un mediu foarte acid si niciun fel de celula reproducatoare masculina nu rezista in interiorul organelor sexuale.
Vezica biliara de la animale. In Roma Antica se folosea frecvent vezica biliara de la diverse animale, oi, capre, pentru a proteja femeile de orice fel de sarcina nedorita. Tot vezica biliara era foarte buna daca nu voiai sa iei diverse boli cu transmitere sexuala de la parteneri.