PC-ul sau laptopul poate sa functioneze incorect din cauza unor erori sau probleme de sistem ceva mai complexe

Computerele sunt in general dispozitive pe care te poti baza. Asta pana cand esti in mijlocul unui proiect si, din senin, laptopul se opreste si nu prea mai ai ce sa ii faci. E neplacut si este frustrant sa nu poti sa iti termini anumite sarcini doar pentru ca sistemul refuza sa mai functioneze.

Cauzele unor astfel de probleme pot fi enorm de multe. De la o intretinere inexistenta pana la o utilizare incorecta sau o uzura care oricum aparea odata cu trecerea timpului, toate pot conduce, la un moment dat, la imposibilitatea de a folosi sistemul.

In momentul in care iti cumperi un calculator te astepti sa iti functioneze foarte bine, sa il poti folosi cat mai mult timp, in cele mai bune conditii. Insa chiar si dispozitivele noi, si mai ales cele care au ceva ani in spate, vor avea numeroase probleme daca utilizatorul nu le ingrijeste si nu stie sa le foloseasca in mod corect.

Spre deosebire de alte probleme care apar in gospodarie, si pe care le poti rezolva de unul singur, daca se defecteaza un calculator nu prea poti sa il repari pe loc. Trebuie sa ai ceva cunostinte IT, sa stii si ce va electronica pentru a depista rapid cauzele defectiunii si a remedia ce nu a functionat corect. Si nu toata lumea le are.

Care sunt motivele pentru care un PC/laptop poate sa devina inutilizabil partial sau total?

1. Conflict de hardware. Printre cele mai comune cauze ale defectarii unui sistem se afla si conflictul hardware. Dispozitivul devine instabil, conflictul nu se rezolva de la sine-e la fel cum se intampla in cazul unui singur loc de parcare pe care se bat doua masini.

Conflictul hardware apare mai ales cand se adauga hardware nou pe sistem, in special la PC-uri, asta in conditiile in care mai exista inca o componenta hardware care face fix acelasi lucru. Se poate dezinstala pe moment nou hardware si se poate testa daca sistemul isi revine sau macar se poate face o diagnoza corecta. Cel mai bine ar fi sa intrebati intai un specialist sau sa mergeti cu sistemul la un service si sa il lasati pe mana expertilor.

2. Computerul e prea fierbinte. Orice computer se incalzeste in timpul functionarii si are nevoie de o aerisire foarte buna, de o ventilatie excelenta. Si cu cat se incinge mai tare computerul, cu atat apar mai multe probleme in utilizare.

Cand temperaturile sunt prea mari sistemul se va inchide automat ca sa isi protejeze partea hardware. Si tot temperatura prea mare va duce la scaderea vitezei de procesare, procesorul nu isi va putea face treaba atat de bine.

Ar fi bine sa curatati mereu coolerul, sa incercati sa aveti o aerisire buna in jurul laptopului/PC-ului si sa nu obturati zona de aerisire, fantele, gaurile de la sisteme. O temperatura optima inseamna si o functionare excelenta si o uzura mai lenta a sistemului.

3.  HDD-ul cedeaza. Da, inca mai sunt calculatoare si laptopuri cu HDD-uri. Si cand ai HDD stii ca vei avea si probleme pentru ca se uzeaza, se pot strica rapid de la atatea procese de rescriere a informatiei.

Si cand sectoarele de la HDD nu mai reusesc sa isi faca treaba cum trebuie si apar si erori si sistemul va deveni instabil, se va inchide la un moment dat. Cel mai bine ar fi sa salvati informatia importanta si sa inlocuiti HDD-ul cu un SSD, mult mai rezistent si mai simplu de folosit pe termen lung.

4. Memorie RAM insuficienta sau cu probleme. Memoria RAM poate fi veche, se poate incinge prea tare si nu mai permite sistemului sa functioneze corect, ducand la oprirea acestuia. Pe de alta parte, memoria RAM poate fi in stare buna, dar e prea mica pentru a putea sa rulezi toate programele dorite.

Oricand exista suspiciuni legate de memoria RAM si de functionarea ei putem sa verificam datele tehnice prezentate in Task Manager. Daca avem mereu procentul de acolo la 100% am putea avea nevoie de mai multa memoria, trebuie sa adaugam alte modele de RAM.

5. Malware. Un malware poate sa intre in calculator fara sa o stii, cand descarci un atasament, un program de pe un site tert. Si cand sunt prea multe astfel de programele care saboteaza sistemul si incearca sa fure si date importante, computerele vor inceta sa mai functioneze corect.

De cele mai multe ori se modifica setari automat odata ce ai un malware in sistem, programele nu mai merg, apare fenomenul „freezing”, calculatorul se inchide sau se restarteaza cand ai mai mult de lucru. E bine sa ai un antivirus care ofera si o solutie antimalware si sa scanezi mereu computerul daca vezi ca functioneaza mai lent sau episoadele de restart sau de oprire sunt prea multe.

6. Drivere incorecte. Un calculator are nevoie de drivere pentru a exista o legatura intre componentele software si cele hardware. Driverele compatibile se gasesc mereu pe site-ul producatorilor de sisteme, insa de multe ori ajungem sa le descarcam de pe alte site-uri si sa le instalam incorect, pentru componente hardware incorecte.

Cand avem drivere care nu sunt potrivite pentru sistem, pentru hardwareul nostru ne vom confrunta cu restarturi, cu opriri bruste ale sistemelor, dar si cu o eroare tipica, Blue Screen of Death. O reinstalare a driverelor si o verificare a acestora poate rezolva, de cele mai multe ori, probleme destul de complicate.

7. Registri corupti. Registrii din Windows pot fi o sursa pentru multe erori si probleme destul de grave aparute la nivelul sistemului. Registrii sunt un fel de carte de telefoane, unde calculatorul se tot duce cand vrea sa gaseasca informatii legate de anumite fisiere importante si setari de sistem.

Orice fel de registri stersi, corupti pot duce la opriri cand ti-e lumea mai draga, la restartari si la un sistem instabil mai mereu. Sunt destule intrumente on-line de diagnosticare si curatare a registrilor, asa ca poti scapa rapid de registrii corupti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *