Multe dintre medicamentele de astazi nu ar fi fost descoperite daca nu aveam medicamente importante din istorie

Supravietuirea noastra a depins in vremurile moderne de descoperirile din domeniul farmaceutic. Am avut nevoie de medicamente ca sa facem fata unor infectari cu virusuri periculoase, sa tratam diverse afectiuni banale care la un moment dat riscau sa ne afecteze viata in moduri greu de imaginat. De-a lungul timpului au fost descoperite si puse piata, testate zeci de medicamente, multe dintre ele existand si astazi sub diferite forme. Dintre acestea sunt unele foarte importante, care au ramas in istorie si au ajutat la dezvoltarea altora moderne.

O simpla vizita in orice farmacie iti va spune totul despre industria farmaceutica. Avem enorm de multe medicamente, in toate formele posibile de prezentare si foarte multe produse pe care le luam zi de zi atunci cand suferim de diverse boli. Medicamentele sunt niste substante chimice sau combinatii de substante chimice care ajuta organismul sa se reechilibreze de multe ori si sa lupte mai usor cu diverse infectii, afectiuni.

Medicamentele cele mai importante din istorie au reusit sa ofere atat tratamente excelente pentru afectiuni care nu aveau prea multe sanse sa fie eradicate sau tratate in vreun fel, asa ca isi merita locul in istorie. Care ar fi acestea si de ce sunt atat de importante? Aflati in randurile ce urmeaza.

Eterul. S-a vorbit prima data despre el si a fost utilizat pe la 1846. Asta desi era cunoscut de peste 300 de ani. Cu toate astea nimeni nu s-a gandit la el ca la un anestezic. Prin dezvoltarea sa s-a ajuns la medicamente moderne si eficiente. Inainte de eter si de folosirea sa in medicina, oamenii care aveau nevoie de amputari ale membrelor nu erau sedati cu nimic si taierea membrelor se facea „pe viu”, in timp ce pacientii erau tinuti bine ca sa nu se zbata. Eterul reduce activitatea cerebrala destul de mult si durerea nu mai este simtita deloc. Intre timp avem anestezice mai puternice si mai sigure, mult mai eficiente indiferent de operatiile pe care le avem de facut. Dar eterul a fost „pionierul” anesteziei generale.

Inhibitori de proteaza pentru HIV. Prima data cand am auzit de HIV a fost in 1981, de atunci dateaza documentarea, care a aparut in San Francisco si New York. Dupa patru ani am aflat ca infectarea cu HIV duce la SIDA. Prin folosirea acestor inhibitori impreuna cu alte medicamente medicii au putut sa tina sub control infectarea si au putut preveni mai usor SIDA. Deja in 2009 aveam zece astfel de tratamente eficiente pentru HIV.

Medicamente pentru chimioterapie. Iperita sau gazul mustar a fost printre primii agenti folositi in tratarea cancerului. Da, acelasi gaz utilizat ca arma in Primul Razboi Mondial. Gazul mustar omoara celulele canceroase, insa omoara si celulele sanatoase si sansele de supravietuire sunt foarte mici. Primul medicament care s-a dovedit eficient impotriva cancerului a fost metotrexatul, care a reusit in 1956 sa elimine o tumora. Intre timp avem multe medicamente pentru chimioterapie care cresc rata de supravietuire pentru pacientii care au cancer.

Clorpromazina sau torazina. Clorpromazina este primul antipsihotic din lume, descoperit in 1951. El a declansat asa numita revolutie psihofarmacologica. La zece ani de la descoperirea sa a fost folosit deja de peste 50 de milioane de oameni, cu rezultate foarte bune. De la ea s-a pornit in dezvoltarea medicamentelor pentru tratarea anxietatii si depresiei. Oamenii de stiinta au inteles mai bine si efectele asupra neurotransmitatorilor din creier si circulatia impulsurilor de la un neuron la altul. Asa au fost intelese mai bine bolile psihice.

Vaccinul impotriva poliomielitei. Poliomielita a fost o boala cauzata de un virus localizat la nivelul gatului sau al tractului intestinal. Ducea la probleme grave ale sistemului locomotor si a afectat zeci de mii de oameni de toate varstele. Din 1955, cand a aparut vaccinul, boala a fost eradicata din toate tarile unde aparuse in trecut. Virusul e inca activ si copiii primesc mereu vaccinul inainte de inceperea scolii.

Aspirina. Aspirina de astazi a fost mai intai acidul acetilsalicilic. A fost descoperita cand un farmacist de la Bayer a folosit medicamentul ca sa isi trateze tatal, care suferea de reumatism. La inceput se credea ca aspirina elimina durerea prin actiunea asupra sistemului nervos central. Astazi stim ca reduce si inflamatia si ajuta in tratarea unor afectiuni ale inimii. Doctorii sustin ca pacientii cu varste de peste 40 de ani ar trebui sa ia acest medicament. Efectele sale analgezice sunt apreciate si sunt folosite oricand in tratarea unor afectiuni comune.

Morfina. A fost descoperita de catre un farmacist german, iar la 20 de ani dupa descoperirea sa a inceput sa fie produsa si vanduta, in 1827, de Merck. Medicamentul a inceput sa fie utilizat si mai mult dupa aparitia seringii hipodermice in 1852. Morfina ii ajuta pe pacientii cu dureri mari, descoperirea sa a dus la descoperirea altor medicamente pentru dureri, multe dintre ele de gasit si astazi in farmacii. Morfina se foloseste doar in spitale si doar atunci cand e cazul, pentru ca poate fi un drog foarte puternic.

Vaccinul impotriva variolei. Variola a fost o amenintare la adresa umanitatii inca de la aparitie. Era la fel de mortala precum cancerul sau bolile de inima. 10% din populatia globala a fost ucisa de variola. Dupa aparitia vaccinului impotriva variolei in secolul al XIX-lea, variola devenea prima boala eradicata complet. Desigur eradicarea poliomielitei a fost cel mai important eveniment din punct de vedere istoric, dar nici eradicarea variolei nu trebuie uitata.

Insulina. Daca ai diabet stii ca depinzi de insulina odata ce ai un tip insulinodependent. Pacientii cu diabet au probleme cu organismul, el nu reuseste sa produca suficient de multa insulina, hormonul care ajuta la convertirea zaharului in energie. Pana in 1922, cand am avut insulina pe piata, pacientii ajungeau sa se infometeze ca sa scape de simptomatologie. Descoperirea insulinei a dus la dezvoltarea altor medicamente utile in terapiile de substitutie hormonala.

Penicilina. Dezvoltata din 1928 si folosita efectiv din 1942, penicilina a fost primul antibiotic oficial. Ea trata bolile bacteriene foarte simplu si avea eficienta uriasa impotriva lor. Peste 80 de milioane de oameni au trait pentru ca au primit penicilina si peste 75% din oamenii de astazi nu ar fi existat pentru ca stramosii nostri ar fi murit din cauza infectiilor. Infectiile de la nivelul urechilor, gatului, pielii, dar si pneumonia si febra prea mare se pot trata usor cu penicilina. Intr-un singur an se administreaza peste 8 miliarde de doze de penicilina in toata lumea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *