Tarile sarace se chinuie zi de zi sa supravietuiasca in conditiile economice vitrege existente acum si la nivel global

Saracia este una dintre cele mai complicate probleme ale secolului 21. E greu de gestionat, e greu de rezolvat, chiar si atunci cand dispui de foarte multe resurse financiare. Si asta pentru ca saracia depinde de modul in care traiesc oamenii, de economia tarilor respective, de modul in care sunt gestionate bugetele, acolo unde exista.

Cele mai sarace tari din lume sunt intalnite adesea in Africa, acolo unde viata este destul de dificila si puterea economica este una scazuta. Insa avem si alte tari care apar pe lista saraciei si care nu sunt neaparat din Africa. De la razboaie civile la COVID-19 si probleme politice grave, toate au afectat stabilitatea economiilor si au condus inevitabil la saracie…

La ora actuala economia globala are suficiente resurse pentru a asigura rasei umane un trai decent. Si cu toate astea cele mai sarace tari continua sa aiba probleme si sa nu poata iesi de pe listele saraciei. Puterea de cumparare si produsul intern brut per capita sunt doi indicatori care ne ajuta sa ne dam seama cand o tara poate fi considerata saraca sau cand si-a revenit intre timp si nu mai este pe aceasta lista a saraciei.

Sa gasesti o singura cauza a saraciei este foarte greu. Guvernarea poate duce la saracie, daca este inteleasa gresit si aplicata prost sau in avantajul celui care conduce. La fel si dezastrele naturale, bolile, de exemplu COVID-19, o legislatie prost gandita si implementata. Exista un ciclu al saraciei pe care il vedem in toate tarile cu probleme economice. De pilda, o tara care are datorii nu va fi in stare sa asigure o educatie de calitate, forta de munca necalificata sau cu o calificare slaba nu va fi in stare sa rezolve probleme si sa creeze un mediu suficient de performant pentru a atrage investitiile.

Cateva dintre cele mai sarace tari din lume la momentul actual le veti descoperi in lista de mai jos, alaturi de motivele pentru care au ajuns acolo.

Madagascar. Este a patra cea mai mare insula din lume. Se bazeaza pe turism, are peisaje minunate, populatia e dependenta de agricultura. De aici si vulnerabilitatea permanenta, mai ales daca apar dezastre naturale. De la castigarea independentei fata de Franta in 1960, Madagascar a avut mereu instabilitate politica, violente, alegeri care au trezit mereu suspiciuni. Tara mergea intr-o directie buna, saracia nu mai era asa de mare, reformele pareau ca functioneaza, infrastructura devenise o prioritate pentru autoritati. Dar a venit COVID-19 si tara a intrat intr-o recesiune foarte grava. Nu mai puteai depinde de turism, fabricile nu mai mergeau. Programele sociale s-au blocat, investitiile s-au oprit, economia a fost si inca este la pamant.

Liberia. Cea mai veche republica din Africa, Liberia a fost in topurile saraciei multa vreme. De la terminarea razboiului civil de acolo, in 2003, tara a avut stabilitate si pace, dar guvernarea nu a reusit sa rezolve problemele sistemice si structurale. A urmat epidemia de Ebola in 2014, preturile marfurilor au scazut. Dupa 2018, cand a venit un alt presedinte, tara a intrat intr-un declin si mai abrupt, a aparut inflatia foarte mare, somajul a fost urias, cresterea economica a fost negativa si ea. COVID-19 a zadarnicit orice planuri de redresare si Liberia a ramas in saracie.

Mozambic. Fosta colonie portugheza, Mozambic are teren arabil, apa, resurse minerale si de energie. Are o localizare strategica, are patru din sase tari care depind de ea si are granite comune cu ele. Produsul Intern Brut a avut cresteri permanente, dar e o tara saraca. Razboiul civil intins pe 15 ani grei s-a terminat in 1992, dar nu a fost suficient pentru ca vremea de acolo a avut episoade extreme, a aparut si coruptia si instabilitatea politica. Din 2017 au aparut si atacuri asupra Mozambicului in care au murit mii de oameni. In 2020 o companie franceza ar fi vrut sa investeasca intr-o afacere cu gaz natural lichefiat, dar in 2021 a renuntat…

Niger. Desertul Sahara ocupa 80% din teritoriul sau, populatia e din ce in ce mai numeroasa acolo, agricultura e de baza, atat cat se poate face. Schimbarile climatice si desertificarea sunt principalele probleme de acolo. Apar boli, nu sunt suficiente resurse pentru asigurarea hranirii populatiei, conflictele apar si escaladeaza rapid. Extractia resurselor naturale si valorificarea nu au putut nici ele sa scoata tara de pe lista saraciei. Dupa ce si-a declarat independenta fata de Franta in 1960, Niger si-a ales si un presedinte bun in 2011, care a facut multe schimbari si tara a inceput sa iasa din conul de umbra si sa scape de problemele economice din trecut. Incet, incet cresterea economica a aparut si acolo, in 2021 se asteapta o crestere de aproximativ 7%. Dar mai e mult pana cand tara va putea sa nu mai aiba probleme deloc cu saracia…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *