Daca vrei sa traiesti intr-o tara unde sa iti mai ramana si bani de vacante ar trebui sa le eviti pe cele mai scumpe din lume

Cand te gandesti sa pleci in strainatate pentru un trai mai bun ai dintr-odata o multime de variante. Unele tari sunt mai ieftine si te ajuta sa traiesti destul de bine cu salariul castigat lunar, in alte tari nu ai cum sa supravietuiesti daca te bazezi pe un singur venit. Cele mai scumpe tari din lume au preturi uriase pentru absolut tot, dar macar ai toate conditiile si o civilizatie cum nu vezi in multe alte tari. E alegerea ta daca vrei sa traiesti acolo pentru restul vietii, dar la inceput, cand iei decizia sa ramai acolo trebuie sa iti faci calculele in mod serios ca sa iti dai seama daca rezisti sau nu…

Fiecare tara are particularitatile sale. Avem tari foarte ieftine pentru turisti si pentru cei care se stabilesc acolo, tari foarte scumpe pentru ambele categorii de persoane care vor fi la un moment dat pe teritoriul lor. Daca iti asumi sa traiesti intr-o tara foarte scumpa trebuie sa ai de la inceput foarte multe planuri bine puse la punct ca sa poti trai acolo cat mai bine si cat mai mult timp. Ca sa iti pui la incercare rabdarea si imaginatia poti alege sa locuiesti in oricare dintre tarile de mai jos. Toate sunt scumpe si in toate vei gasi niste preturi de speriat fata de cele de la noi din tara.

Elvetia. Nu e nicio surpriza ca Elvetia ramane cea mai scumpa tara din lume. Preturile sunt foarte mari acolo, vei cheltui mult pe mancare, bautura, cazare la hotel, casa, utilitati, restaurante, haine, asigurari medicale. Restaurantele si cumparaturile de zi cu zi sunt foarte mari in comparatie cu aceleasi cumparaturi din alte tari. Pentru cei care locuiesc acolo, Elvetia este scumpa, dar daca vii din alte tari ti se va parea si mai scump totul. Practic iti asumi sa platesti mai mult pentru bunurile de baza cand ai pus piciorul in Elvetia. Chiriile sunt cam la jumatate din cele platite in New York, taxa pe venit ajunge si la 40%. E scump, dar si traiul e cu totul altul in Elvetia, asa ca merita fiecare banut cheltuit acolo.

Bermude. Plaje multe, apa de un turcoaz greu de imaginat, cam asa te intampina Bermudele. Dar viata acolo nu e atat de simpla. E un rai al taxelor, dar e foarte scump sa traiesti efectiv acolo. Hamilton, capitala, este un oras foarte scump, aproape cel mai scump de pe toata planeta. Spre deosebire de America, in Bermudele britanice viata e extrem de scumpa, cu 100% mai scumpa si de descurcat te descurci greu daca nu reusesti sa ai venituri mari si sa iti dezvolti si niste afaceri profitabile acolo cumva.

Islanda. E o destinatie populara pentru vloggeri, pentru turisti, pentru iubitorii de natura. Costa foarte mult sa traiesti in Islanda, daca te-ai hotarat sa te muti acolo cumva. Viata e foarte scumpa, dar nu pentru ca platesti prea mult pe utilitati si cumparaturi pentru acasa. Nu te doboara nici macar chiriile, care sunt la jumatate fata de America, de exemplu, te doboara in schimb banalele cumparaturi de la supermarket. De ce costa atat de mult totul in supermarket? Pentru ca nu ai cum sa ai culturi in Islanda din cauza solului si a temperaturilor prea mici, asa ca totul se importa. Si mai e si o legislatie foarte restrictiva si dura in privinta importurilor, deci ai si preturi mult mai mari decat in alte tari care importa la fel de mult. Dar toate astea se compenseaza cu niste peisaje deosebite, cu salarii mai mari si cu niste oameni care te primesc cu bratele deschise si te ajuta cand ai nevoie.

Norvegia. Ramanem tot in zona tarilor nordice si discutam si despre Norvegia, la fel de scumpa ca si Islanda. Aici iti dai seama cat de scump e totul in Norvegia cand mergi la schimb valutar si transformi moneda ta in moneda lor. Mancarea costa foarte mult, un banal taxi are preturi duble fata de restul tarilor din Europa. Cota TVA e mare, 25%, de aici si preturile si mai mari. Mancarea e taxata cu 15%, dar tot ajungi la preturi astronomice. Painea si laptele sunt si ele foarte scumpe, pe langa alte ingrediente de care ai nevoie mai mereu ca sa pregatesti ceva de mancare pentru familie. Dar si aici ai o viata linistita, ai salarii bune, ai oameni saritori si o multime de oportunitati pe care ai putea sa le valorizezi cand ai nevoie de ceva mai multi bani.

Luxemburg. Puterea de cumparare e mare in Luxemburg. Ai multe banci importante acolo, ai corporatii financiare uriase, ai si restaurante, cafenele, baruri foarte scumpe. Traiul in Luxemburg e cu pana la 80% mai scump decat in alte tari din Vestul Europei si cu 85% mai scump decat orasele din toata lumea. Ca sa cumperi mai ieftin un lapte, o bere, o paine mergi in Franta pentru ca asa vei reusi sa economisesti. Altfel platesti foarte mult pe cosul de cumparaturi lunar.

Bahamas. Luxul de a trai pe o insula vine mereu cu un pret urias. Multe bunuri pe care le cumperi sunt deja importate, deci ai din start niste preturi uriase pentru tot. Taxa pe venit nu exista, dar se taxeaza bunurile importate, se taxeaza si TVA pentru bunuri si servicii cand sunt vandute de catre vanzatori. Imobiliarele si locuintele ajung la preturi astronomice, gasesti si ceva mai ieftin, insa nu vei avea confortul dorit daca platesti prea putin…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *