Protestul e o forma excelenta de a atrage atentia asupra lucrurilor pe care le consideri incorecte, gresite, care nu sunt deloc asa cum ar trebui sa fie intr-o societate. Oamenii pot protesta oricand doresc, pentru orice doresc, cu aprobare sau fara. Sunt proteste spontane, proteste planificate si organizate de sindicate, proteste care se transforma in revolte si revolutii.
Studentii au fost dintotdeauna o categorie de oameni care au ales sa protesteze pentru a-si apara drepturile si a incerca sa schimbe ceva in jurul lor. Numai ca de multe ori protestele lor au fost destul de ciudate si modalitatea de exprimare a nemultumirilor a depasit orice fel de imaginatie.
In Occident, primul protest inregistrat a fost prin 1229, a avut loc in Paris, a fost organizat de catre studentii Universitatii din Paris. S-a ajuns la violente, au fost si morti al proteste anterioare si forte de ordine care interveneau violent. Dupa doi ani de negocieri, Universitatea a devenit independenta si nu a mai avut legatura cu autoritatile locale, fiind protejata de insusi Papa. O parte din toate protestele care au urmat in timp au fost de-a dreptul bizare prin modul unic de manifestare a nemultumirilor. Cateva dintre acestea le veti descoperi in randurile ce urmeaza.
Ursii Panda la protest. Panda Express este un lant de restaurante cu mancare chinezeasca foarte cunoscut in America. Are peste 1.500 de locatii peste tot in tara si in Puerto Rico. Dar cand s-a propus deschiderea unui restaurant in campus la UC Berkeley, universitate de top din America, in 2009, studentii au protestat vehement. Unii au spus ca existau deja alternative fast-food in zona, altii ca ar strica reputatia universitatii ca o institutie de invatamant care mizeaza si pe sustenabilitate. 20 de studenti s-au imbracat in ursuleti panda si au protestat in fata unei localii in El Cerrito. Pana la urma lucrurile s-au calmat si protestul s-a incheiat.
Sarutul ca forma de protest. Unde puteai sa ai asa ceva decat in Santiago, Chile. De ce s-a protestat prin saruturi? Pentru a atrage atentia asupra standardelor de calitate prea joase din educatie si costurile prea mari. Inspirati de niste proteste din vara, cand peste 100 de studenti s-au tot sarutat ca forma de protest in Santiago dupa proteste cu violente pentru a nu incuraja asa ceva, sudentii in perechi s-au sarutat in fata Catedralei Metropolitane a orasului. Toate lumea din jur i-a aplaudat frenetic, in vreme ce mesajul lor ajunsese clar la toata lumea: Dragostea e gratuita, educatia nu este. A aparut imediat un fond pentru studenti si ratele studentilor au scazut cu pana la 6 procente.
Lenjeria de corp, cea mai buna arma la protest. Stim deja ca in Canada oamenii au multa imaginatie si se bazeaza adeseori pe creativitate. Protestul bizar a avut loc in 2012, in Quebec, unde se demonstra impotriva taxelor scolare prea mari. 193.000 de studenti s-au adunat ca sa alerge pe strazi-la un moment dat erau 250.000 de oameni pe strazile din Montreal. Unul dintre proteste a fost o cursa in lenjerie de corp pe strazi pentru a atrage atentia asupra problemelor din randul fortelor de ordine si actiunilor lor. Primarul nu a permis sa se poarte masti, asa ca protestul a fost si mai dur.
Thriller, melodia lui Michael Jackson, pe post de background pentru protest. In 2011 a avut loc un protest al studentilor impotriva standardelor prea joase din educatie. Toti studentii erau imbracati exact ca in clipul lui Michael, Thriller, si au dansat exact ca acolo in fata palatului lui Sebastian Pinera, presedintele. Care era ideea din spatele dansului si al melodiei? Educatia publica moare, asa ca l-am adus pe Michael si creatia lui si ne-am unit in miscare. A existat si o campanie puternica in social media pentru constientizare importantei reformelor in educatie si anularea cenzurii.
Protestul mortii. In martie 2013, studentii de la Universitatea Sheffield din Anglia au mers la un targ de cariere si au pus la cale un protest inedit. Cum? S-au prefacut ca sunt morti ca protest pentru unul dintre cei care expuneau acolo. Thales era entitatea vizata, fabricant de arme si masini militare. S-au asezat toti cu pete de „sange” pe haine ca si cum erau morti fix in fata standului celor care expuneau. Au intervenit fortele de ordine, deja protestul era pajnic, nimeni nu facea nimic, nu erau violente. Si in 2011 a existat un protest similar tot al studentilor de la aceeasi universitate, cu aceeasi tematica.
Protest cu nuditatea ca metoda de atragere a atentiei. Studentii de la Universitatea Kaposvár din Ungaria au protestat in octombrie 2013 impotriva restrictiilor impuse de conducere in privinta hainelor de purtat in campus. Fara slapi, fara fuste scurte, fara machiaj in exces in campus, cu unghii si par taiate regulamentar. Baietii urmau sa poarte incaltaminte si imbracaminte de culoare inchisa, fetele urmau sa aiba jachete, bluze, pantaloni, tricouri, fuste modeste si decente. Nuditatea a fost o forma buna de protest si a fost perfect legal ce se intampla pentru ca era foarte cald si legile interne ale universitatii permiteau haine mai sumare cand era vara si temperaturile erau mult prea greu de suportat.
Revolta Marelui Unt. Universitatea Harvard, 1766. Acolo a avut loc Revolta Marelui Unt. Sub titulatura Fii Harvard, protestatarii au demonstrat impotriva calitatii mancarii servite la cantine, foarte proasta de zeci de ani. Au fost proteste masive plecate de la bucatile de unt primite care miroseau groaznic. Universitatea a raspuns imediat la proteste si i-a dat afara pe studentii care se revoltau. La final s-au cerut scuze si protestele au luat sfarsit, toata lumea a fost multumita ca nu s-a ajuns prea departe si nu au aparut violente serioase.