De cand au aparut laptopurile moderne, care permit conectarea usoara la o retea Wi-Fi si ating viteze destul de bune, suficiente pentru a fi productiv oriunde te afli, au aparut si problemele legate de semnal si de vitezele atinse. De multe ori solutia cea mai simpla este inlocuirea vechiului laptop cu unul nou, care poate atinge si viteza mai mari la internetul prin reteaua wireless. Insa nu toata lumea isi permite sa cumpere un laptop nou doar pentru a avea o viteza mai buna si un semnal ceva mai stabil.
Cei care vor sa pastreze vechiul laptop, care are totusi performante bune, dar vor sa aiba si internet cu viteze ceva mai bune si stabilitate mai mare a retelei Wi-Fi vor gasi cateva sfaturi utile, simplu de pus in practica, in articolul ce urmeaza.
O retea wireless si un router destul de puternic iti asigura o productivitate buna cand vine vorba de laptopul tau. In trecut, cand laptopurile erau prea scumpe ca sa le poata achizitiona oricine, cablurile si un modem erau foarte importante. Aveam doar cabluri peste tot, conectivitatea se realiza adeseori prin cabluri si porturi „clasice” de ethernet.
Dar tehnologia a avansat, au aparut laptopurile si preturile au scazut, asa ca astazi cablurile intinse peste tot in jurul biroului sunt istorie. Indiferent ca iti doresti o viteza decenta sau o viteza foarte mare si internet stabil laptopurile din prezent le pot avea pe amandoua si reteaua Wi-Fi este excelenta pentru relaxare sau pentru lucru, pentru sarcini multe si complicate de realizat pentru job.
Sunt multe cazurile in care semnalul retelei wireless si viteza obtinuta in testele rapide nu sunt multumitoare, desi avem un laptop puternic. Apar interferentele, prea multe routere care sunt setate pe aceleasi canale, aplicatii care consuma prea mult din banda de internet disponibila prin Wi-Fi. Ce e de facut? Specialistii recomanda aplicarea unor trucuri simple ca sa ai viteza mai buna la internetul prin Wi-Fi si sa te bucuri si de un semnal cu o stabilitate mult mai mare.
- Seteaza corect Wi-Fi-ul laptopului, setarile avansate. Dintre toate tipurile de adaptoare pentru Wi-Fi integrate in laptopuri cele de la Intel sunt foarte des intalnite in arhitecturile cumparate, fiind foarte simplu de setat. Semnalul primit de la router va fi amplificat daca intram in setarile avansate. Aici putem sa configuram cum dorim adaptorul din laptop, avem optiuni precum: Noisy Environment, pentru zonele in care avem foarte multe interferente, Maximum Power Saving, pentru a avea cat mai multa baterie la dispozitie sau Transmit Power, care ar trebui setata la cea mai mica putere posibila, fara a afecta calitatea comunicarii. Daca vrei viteze ceva mai mari, dar acoperire mai micuta poti sa setezi la putere maxima. Throughput Enhancement/Booster este o setare utila care poate sa transmita pachete de date prin intervale Short Interframe Space intre pachete.
- Booster pentru antena/antenele de la router. Daca ai un router poti sa investesti intr-un extender sau intr-un device care amplifica semnalul transmis catre dispozitivele capabile sa se conecteze la reteaua wireless. Un adaptor wireless extern ar putea fi o alta solutie ca sa ai un semnal mai puternic si ceva mai stabil. Se gasesc peste tot, au preturi bune si pot fi puse in orice port USB de la laptop, de preferat unul 3.0 sau 3.1. Daca ai semnal mai bun emis de router, de antenele sale si ai grija sa fie stabil si puternic vei putea sa folosesti fara probleme laptopului si vei vedea viteze mult mai bune la internet.
- Cauta cel mai bun canal, unde nu sunt atat de multe interferente. Sunt destule aplicatii care iti arata cat de aglomerata este o frecventa in care te afli si tu si cat de multe routere, dispozitive sunt conectate in acelasi timp. Cu ajutorul lor poti „muta” routerul de pe un canal pe altul, scapi si de vecinii care „veneau” mereu peste tine si iti limitau banda si asa prea putina pentru nevoile tale. Investeste si intr-un router mai puternic, care stie si 5G si poti avea un semnal si o viteza a retelei Wi-Fi mult mai buna. Ai canale mai multe la dispozitie si in prezent nu sunt nici atat de multe dispozitive pe 5GHz.
- Evita sa ai prea multe dispozitive cu Bluetooth sau Wireless prin preajma. Toate dispozitivele care au Bluetooth sau Wireless interfereaza cu semnalul Wi-Fi de la router. Apar conflicte de proximitate, trebuie sa stai sa gasesti mereu un canal unde sa nu se suprapuna dispozitivele. Cand e atat de mult „zgomot” pe un canal ai si raspuns mai lent din partea dispozitivului si o latenta mai mare. Poti sa inlocuiesti cam tot ce ai wireless cu dispozitive cu fir, care vor fi si mai rapide si mai usor de folosit, chiar daca depinzi de un cablu destul de lung. Ai prelungitoare pentru cabluri si adaptoare de toate tipurile pentru a putea avea o experienta la fel de buna ca in cazul unor dispozitive Bluetooth sau Wi-Fi.