Cu ajutorul emulatoarelor ai putea sa utilizezi aplicatii de Android si pe laptop

Sistemul de operare Android este specific telefoanelor smart moderne. Este usor de folosit, intuitiv, reusesti sa faci cu el tot ce iti doresti si e suficient de puternic ca sa te ajute atunci cand ai nevoie de productivitate. Dar ce se intampla daca vrei sa utilizezi aplicatii de Android si pe laptop/PC. In general pe calculatoare avem sisteme de operare diferite, Windows, Mac OS, sisteme care nu sunt compatibile cu Android. Aplicatiile de Android nu au cum sa ruleze nativ pe Windows/Mac OS si asta pentru ca aceste sisteme de operare nu au fost gandite pentru astfel de aplicatii.

Totusi putem sa rulam multe aplicatii populare, de care avem nevoie, si pe calculator, si asta gratie unor programe care fac „legatura” intre telefon si calculator.

Inca de la aparitia sistemului de operare Android utilizatorii si-au dorit sa aiba posibilitate sa utilizeze aplicatiile si pe un laptop. E mai usor sa gestionezi notificari, sa trimiti mesaje, sa raspunzi la telefon in timp ce lucrezi pe calculator. Si e foarte simplu sa folosesti aplicatiile de Android daca ai putea sa le ai si pe calculator, nu doar pe telefon.

Dezvoltatorii de software s-au gandit intre timp la toate nevoile utilizatorilor moderni si au lansat cateva programe foarte utile pentru cei care vor sa aiba aceeasi experienta de pe telefon si pe calculator. In randurile ce urmeaza veti descoperi doar cateva variante de programe care ar putea sa fie o rezolvare permanenta sau partiala la nevoia de a avea acces la aplicatii Android si pe PC.

Aplicatie nativa de la Microsoft. Daca esti utilizator de Windows stii foarte bine ca, odata cu versiunile moderne, a aparut si o aplicatie nativa, integrata in OS, Your Phone, care te ajuta sa ai acces la telefon chiar de pe calculator, fara alt software aditional instalat. Ai si optiune de screen mirroring, cea mai cautata, ca sa poti vedea tot ce se intampla pe telefon si sa il controlezi din fata monitorului, accesul la aplicatiile de pe mobile e foarte usor. Momentan programul e gandit mai mult pentru posesorii de telefoane de la Samsung, si acelea din gama premium, dar pe viitor lista de telefoane care vor suporta noua aplicatie Microsoft se va extinde. Primesti notificari, instalezi si dezinstalezi ce programe vrei, ai si control asupra telefonului fara sa il iei fizic in mana. Pe viitor Microsoft vrea sa le ofere utilizatorilor posibilitatea sa fixeze aplicatiile de Android in taskbar si sa le acceseze de acolo, ca pe orice program obisnuit din Windows. Nu e o varianta perfecta, nu e pentru gameri, dar e o solutie excelenta daca vrei doar acces la telefon si la toate aplicatiile instalate si controlul lor fara sa atingi telefonul.

BlueStacks. E vorba despre un emulator destul de popular si de bun. Rulezi aplicatii populare prin acest emulator, te poti juca fara probleme si aplicatiile vor merge destul de bine, aproape ca pe telefon. Utilizeaza virtualizarea ca sa emuleze Android, se instaleaza rapid si ai acces instant si la Google Play Store, o varianta a celebrului magazin de aplicatii. Instalezi ce aplicaiti ai nevoie si incepi sa folosesti aplicatiile dorite. Programul e ideal pentru cei care nu au gasit inca aplicatii corespondente pentru desktop, are si mapare integrata pentru mouse si tastatura, ca sa le configurezi cum doresti cand te joci. Se pot ajusta si diversi parametri, rezolutie, DPI, FPS sau RAM si CPU alocate emulatorului. La baza sa se afla Android 7.1, cel putin in versiunile care ofera stabilitate destul de mare si s-ar putea sa avanseze usor, usor spre un Android superior.

Android-x86. Alt emulator foarte puternic. Iti permite sa rulezi Android direct pe calculator. Are foarte multe functii, experienta e foarte buna si aplicatiile se misca excelent in cadrul emulatorului. Proiectul este open-source si porteaza practic Android pe platforma x86, asa ca il poti rula fara probleme pe laptop oricand doresti.

Daca vrei sa ruleze Android ca sistem de operare independent pe calculator poti sa descarci imaginea ISO si sa o instalezi pe un stick USB cu Rufus. Un reboot, alegi din meniul de boot sursa stick USB si poti sa rulezi o sesiune „live”, fara sa instalezi nimic, direct de pe stick, sau poti sa alegi sa instalezi imediat Android pe calculator.

Daca insa dorim sa avem Android-x86 „peste” sistemul nostru de operare se descarca imaginea ISO si se ruleaza in VirtualBox. E ceva mai complicat, experienta e aproape la fel, dar vei putea sa nu te complici cu instalat si cu un stick bootabil care nu e asa de usor de realizat pentru oricine. Da, te vei complica putin, dar la final experienta va fi peste cea oferita de programe emulator precum BlueStacks.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *