Cresterea economica e usor de obtinut daca ai principalele directii deja stabilite

In perioade in care economia are un parcurs normal, cand nu avem crize economice si probleme grave care influenteaza direct dezvoltarea economiilor in directiile dorite, este normal sa ne asteptam la o crestere economica.

Uneori poate fi una mai mare, alteori poate fi una mai mica, dar ea exista de fiecare data in care apare un context favorabil. Prin crestere economica se intelege o crestere in productia de bunuri economice si servicii, in comparatie cu perioada similara din anul anterior sau din alt interval de referinta.

Cel mai bun indicator al cresterii economice este PIB-ul, Produsul Intern Brut, definit ca o valoare combinata a tot ce inseamna bunuri si servicii produse pe teritoriul unei tari intr-un an. Nu de putine ori am asistat si la recesiuni, care sunt cauzate de factori geopolitici si geo-financiari. Recesiunea este tocmai opusul cresterii economice si o „franeaza”, nu ii permite sa fie atat de mare pe cat si-ar fi dorit statele.

De zeci de ani politicieni, lideri globali, economisti au tot dezbatut pe marginea ratei ideale de crestere economica si cum se poate obtine, dar nu au reusit sa ajunga la un numitor comun. Ce este important ca sa ai crestere economica este analiza cresterii economice, dezvoltarii economiilor nationale.

De foarte multe ori asistam la cresteri economice spectaculoase determinate doar de consum si de investistii in diverse afaceri profitabile. De exemplu, daca intr-o tara se cumpara multe locuinte, cresterea economica va fi vizibila in constructii, in partea de contractare si la cei care lucreaza efectiv ca sa le ridice. Afacerile ajuta la cresterea economica prin investitii, dar si prin angajari si plati de taxe si impozite catre stat. Si cei care au afaceri cu diverse companii care la randul lor au avut profitabilitate buna inregistreaza o crestere economica in activitatea lor si contribuie la cresterea economica nationala.

Cum se poate stimula cresterea economica?

E nevoie de multe analize, de studii, de estimari corecte, e nevoie de colaborare si de economisti care pot sa antipeze pe baza datelor colectate si prezentate ce se va intampla cu economia mai departe. Stimularea cresterii economice nu e o chestiune de cateva luni, un an. E un proces continuu, pe care nu il vom termina practic niciodata daca vrem sa avem mereu profitabilitate si o crestere reala, nu doar una pe hartie… Si politicul se implica, si societatea actioneaza pentru a aduce economia intr-un punct in care cresterea e posibila cu adevarat. Alti factori care ar influenta pozitiv cresterea economica ar fi:

1. Taieri de taxe si reduceri, deduceri fiscale. Ideea este simpla: oferi mai multi bani consumatorilor. O parte din bani sunt cheltuiti in favoarea unor afaceri, afacerile au venituri mai mari, profituri. Cu mai multi bani afacerile pot procura capital de calitate, imbunatatesc tehnologiile, se dezvolta si cresc ca business. Creste si productivitatea, deci avem si crestere economica. Practic consumatorii ajung sa stimuleze economia prin oferirea de bani catre afaceri diverse.

2. Stimularea economiei prin dereglementare. Desi e destul de complicat la prima vedere de inteles, dereglementarea nu este altceva decat o relaxare a regulilor si normelor impuse intr-o afacere sau o industrie. In anii 1980 administratia Reagan a devenit celebra prin dereglementari multiple, in special in cazul institutiilor financiare. Au fost rezultate? Da, cu siguranta, SUA a avut o crestere destul de buna intre 1980-1990.

Este si o parte mai gri a acestei tehnici de crestere economica un pic fortata. Afacerile nu mai pot sa se dezvolte cum si-ar dori si nu pot functiona la capacitate maxima. Nu mai ai productie atat de buna, nu mai poti face multe angajari, PIB-ul nu mai creste. Totusi e bine sa ai si dereglementari in anumite momente cheie pentru a putea asigura o crestere economica sustenabila pe termen lung. Mai bine suferi pe termen scurt decat sa incerci din rasputeri sa iti revii pe termen nu se stie cat de lung.

3. Infrastructura ca stimulent pentru cresterea economica. E nevoie de investitie masiva in reparatii si contructii de cai de acces, de infrastructura moderna la orice nivel daca vrei sa poti face comert si sa atragi investitori. Drumuri, poduri, porturi, sisteme de canale, toate sunt incluse in infrastructura. Ai infrastructura buna, ai si productivitate buna, poti sa iti desfasori activitatea mai eficient.

Creezi locuri de munca cand te apuci de infrastructura, cresterea economica e mai sigura odata ce ai deja lucrari de infrastructura si te bazezi pe ele. Administratia Obama a aratat ce inseamna sa investesti bine in infrastructura cand a alocat peste 80 de miliarde de dolari americani pe constructia de autostrazi, de poduri si drumuri, sosele. Au aparut si multe joburi in constructii, un sector lovit dur de criza economica inceputa in 2008.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *