Achizitionarea unei tablete trebuie facuta doar dupa ce te-ai documentat suficient si stii ce iti doresti de la acest dispozitiv modern

Tableta a devenit un device extrem de util intr-o multime de situatii. E mai mare decat un telefon mobil, are ecran generos, poti sa rezolvi problemele pe care le ai direct pe tableta, fara sa ai nevoie de un laptop, de exemplu.

Alegerea unei tablete nu este foarte simpla, asta pentru ca sunt foarte multe tipuri de tablete, arhitecturi, modele si functii integrate diverse. Pe langa aspect si calitate, mai conteaza si procesorul, capacitatea de stocare, RAM-ul si conectivitatea atunci cand te-ai decis sa iti cumperi o tableta.

Ca orice dispozitiv mobil, si tableta are o multime de specificatii pe care trebuie sa le intelegem foarte bine atunci cand vrem sa achizitionam o noua tableta. Producatorii vor incerca sa ne atraga cu foarte multe caracteristici, asa ca ar fi bine sa ne documentam inainte de a lua o decizie.

Pentru cei care nu au timp de documentare am pregatit un scurt ghid foarte util atunci cand iti cauti o tableta buna pentru productivitate, dar si pentru relaxare.

Nu te orienta doar in functie de pretul cel mai mic si doar de un anumit brand. Cauta o tableta care sa aiba un pret apropiat de calitatea sa, evita produsele prea ieftine pentru ca nu vor fi asa de bune cum te astepti. Mai bine adaugi cateva zeci de lei, o suta de lei in plus si cumperi o tableta mai buna decat sa dai banii pe o tableta care nu te va ajuta deloc si se va strica repede.

Nu incerca sa gasesti doar tablete de la un brand anume, mergi si spre branduri mai mici, care ofera produse de top la preturi bune, cu specificatii mai bune decat marii concurenti de pe piata. Faci si economie, ai o tableta care va merge foarte bine si te va ajuta sa iti desfasori toate activitatile.

Marimea ecranului, proportii si rezolutie. Te gandesti de la inceput la ce vrei sa folosesti tableta. Daca o iei doar pentru apeluri video si pentru ceva media nu ai nevoie de un ecran foarte mare, o tableta cu ecran de 7-11 inch va fi suficienta pentru nevoile tale. Daca vrei insa si jocuri si alte tipuri de activitati pe care sa le poti face pe tableta, pe ecran mai mare vei alege un produs cu display cat mai mare. Cu cat ai o densitate mai mare a pixelilor per inch cu atat vei avea un font mai usor de citit. Rezolutia cea mai populara e 1280/800 pixeli, dar poti gasi si rezolutii de 1920/1200.

E important sa ai tableta cu ecran IPS, LED sau alte tehnologii moderne, proportiile ecranului trebuie sa fie 4:3 sau 16:9, in functie de ce vei face cu tableta-4:3 e o proportie buna pentru citit, 16:9 pentru vizionat filme, seriale, pentru jocuri. Atentie si la protectie, trebuie sa avem un Gorilla Glass, Corning Fit sau orice alta protectie pentru a nu avea probleme cu dispozitivul indiferent de mediul in care il folosim si de accidentele care se intampla.

Procesor cu opt nuclee, un must. Eficienta procesoarelor de la tablete depinde de arhitectura si de procesul tehnologic de productie, si mai putin de numarul de nucleuri prezente pe device. Rezolutia ecranului afecteaza si ea performanta dispozitivului, cu cat e mai mare, cu atat va avea mai mult de lucrat procesorul. Procesorul e completat de RAM-ul operational, care ofera si „viteza” fiecarui dispozitiv. E bine sa avem procesor cu opt nuclee, patru nuclee dar cu suficient RAM pentru a nu avea probleme cu sistemul de operare. 4GB RAM sau 8 GB RAM vor fi suficienti pentru a rula orice fel de program pe o tableta si pentru jocuri sau alte activitati.

Stocarea interna, cel putin 128GB, de preferat 256, 512GB. Ai nevoie de cat mai mult spatiu de stocare pentru filme, muzica, fisiere, actualizari, aplicatii utile. Cam toate dispozitivele moderne ofera 128-256GB stocare, dar e important sa ai posibilitatea folosirii si unui microSD. Atentie si la capacitatea suportata pentru extinderea spatiului de stocare, e bine sa avem una cat mai mare, cu microSD-uri de pana la 512GB.

Baterie cat mai mare, 5000+mAh. De multe ori te gandesti ca o tableta cu o baterie ce are o capacitate mare te va ajuta sa folosesti dispozitivul mai mult timp fara sa ai nevoie de incarcare. Conteaza mult si rezolutia ecranului, CPU-ul, versiunea de OS de pe tableta, putem avea baterii mari, dar care sa tina la fel de putin ca o baterie mai micuta, de 3000mAh. E bine sa ne orientam spre tablete cu baterii decente, in jurul valorii de 5000+mAh, dar care sa aiba o arhitectura cat mai bine gandita si cat mai „economica” si un OS care stie sa isi foloseasca foarte bine resursele pe care le are la dispozitie, un procesor care nu consuma bateria in doar cateva ore de utilizare.

Conexiuni cat mai multe pe un singur dispozitiv. Pe tableta vei avea nevoie de Wi-Fi, Bluetooth, poate si MiraCast, de un modem intern cu 4G, 5G, hotspot usor de creat si de accesat oricand. Atentie la Wi-Fi, sa fie cel putin ax/ac, la Bluetooth, versiuni cat mai noi, 5.0, de exemplu, dar si la modemul incorporat, cel mai bine sa ne orientam spre tablete cu 5G si slot pentru cartela SIM. Neaparat sa verificam daca are GPS, pentru navigatie usoara oriunde si NFC pentru plati cu tableta oriunde, la orice comercianti, pentru alte aplicatii. Mai bine o tableta cu mai multe module, chiar daca nu le folosesti pe toate la inceput, decat una cu doar cateva module si altele de care ai nevoie la un moment dat si nu le ai.

Porturi si conectori, cat mai multe/multi. Aici putem sa cautam porturi USB-C, micro USB, suport USB OTG, sloturi pentru microSD, audio jack de 3.5mm, slotul pentru cartela SIM 4G, 5G. E bine sa cumparam tablete care au si port HDMI ca sa le putem conecta la orice monitor. Pe langa porturi conteaza si senzorii, cu cat mai multi, cu atat mai bine. Senzor de lumina, Compas digital, barometru, giroscop, senzor de acceleratie, Touch ID, senzor de amprenta, pe toti ar trebui sa ii ai pe noua ta tableta.

Camera de calitate, cu rezolutie cat mai buna. In functie de scopul pentru care cumperi o tableta poti sa optezi pentru o camera cu rezolutie foarte buna, de peste 60MP, cu mai multe camere si „obiective”. Atentie si la camera pentru „selfie”, ea trebuie sa aiba rezolutii cat mai bune mai ales daca ai nevoie de tableta in conferinte, peste 2MP, de preferat 8 sau mai multi megapixeli. In general camerele de pe dispozitivele mobile din gama „de mijloc” au camere suficient de puternice pentru toate tipurile de utilizatori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *