Descarcarea este intotdeauna o solutie mai buna si mai simpla decat streamingul

Ai auzit de multe ori vorbindu-se despre download si streaming. Sunt doua concepte care seamana la o prima vedere, dar diferentele dintre ele sunt importante si foarte usor de remarcat la o analiza mai atenta. In esenta, diferenta principala dintre ele tine de dependenta de conexiunea la Internet si de viteza conexiunii. Cand ai streaming ai nevoie de conexiune la Internet si de viteza buna, nu ai nevoie de spatiu de stocare, cand ai download, descarcare, ai nevoie de spatiu de stocare, dar nu conteaza unde esti si nici de conexiunea la Internet.

Intelegerea diferentelor dintre streaming si download este foarte usoara daca ne gandim la un exemplu practic. Avem un videoclip, un fisier audio, un fisier text pe care vrem sa il copiem de pe un dispozitiv pe altul sau de pe Internet. In acel moment descarcam sau downloadam fisierul, adica apare o ocopie a fisierului pe dispozitivul folosit.

De cealalta parte, cand avem streaming lucrurile se schimba. E nevoie de date primite intr-o maniera consistenta. O analogie mai buna ar fi urmatoarea: cand asculti ceva cu ajutorul unui serviciu de streaming e ca atunci cand asculti radio clasic. Poti asculta ce vrei, dar nu ai cum sa descarci asa de usor precum o faceai cand voiai sa descarci ceva dintr-un dispozitiv in altul.

Cele mai populare servicii de streaming le cunosti deja, Hulu, Pandora, Netflix, YouTube, Spotify. Acolo gasesti continut divers pe care nu trebuie sa il descarci in calculator, telefon ca sa il poti viziona/asculta. Ai nevoie doar de un browser sau de aplicatia compatibila cu un sistem de operare mobil si poti asculta sau viziona oricate ore de filme/muzica doresti.

Dar consumul de date va fi mare, e nevoie de abonamente cu date nelimitate mai ales daca vrei sa poti viziona tot ce doresti la rezolutie HD, FullHD. Daca asculti doar muzica vei avea un consum de date mult mai redus, deci vei putea asculta mai multe melodii daca ai un abonament cu Internet limitat.

De regula serviciile de streaming sunt accesate atunci cand ai acces la Wi-Fi cu viteze decente sau ai abonamente nelimitate, poti sa le accesezi de pe telefoane, tablete, computere, laptopuri. Se poate face upload oricand daca serviciile de streaming o permit, pe un cont personal, pentru a avea acces de oriunde la tot continutul dorit, se pot salva melodiile preferate, poti avea playlisturi personalizate.

Tot ce inseamna streaming aduce si un consum mare de energie, ceea ce poate fi o problema pentru dispozitivele mobile. E nevoie de conexiune constanta la o retea, de schimb de date permanent, depinzi de ea 100% daca vrei sa asculti muzica sau sa vizionezi filme.

Descarcarea fisierelor este o solutie mai simpla si la indemana tuturor pentru a avea acces la muzica si la fisierele video dorite. Nu ai nevoie de Internet, dar ai nevoie de spatiu de stocare. Fisierele se pot descarca rapid in telefon sau in laptop. Spre deosebire de streaming, unde avem datele stocate in alte dispozitive, in cazul descarcarilor datele sun tstocate in acelasi dispozitiv.

E nevoie de spatiu de stocare foarte mult pentru download, mai ales daca ai rezolutii mari la filme, videoclipuri sau calitate inalta la fisierele audio. Serviciile de streaming au nevoie de spatiu extrem de putin, daca e vorba de aplicatii de streaming, la descarcare e nevoie de spatiu extins in functie de cat de multe lucruri ai de descarcat.

Poti sa descarci ce doresti oriunde, dar vei face streaming doar unde ai conexiune la Internet. Streamingul este inutil in zone fara acoperire sau in avion. La descarcare astepti pana cand poti sa asculti muzica, sa vezi filme, seriale, in vreme ce la serviciile de streaming ai acces imediat la continutul dorit.

Daca ti-ai propus sa asculti, sa vizionezi un fisier de mai multe ori, atunci e cazul sa il descarci. De fiecare data cand vrei sa reasculti, sa te uiti iar la un fisier vei avea iarasi consum de date, va fi un transfer de date. Odata ce ai facut streaming pentru un fisier oarecare el ajunge in cache-ul browserului. In scenariul in care nu inchizi browserul intre sesiunile de reascultare, de exemplu, vei putea sa reasculti un fisier fara sa il descarci iar de pe un server.

In situatia in care nu ai nicio problema cu o calitate mai slaba a fisierului ascultat sau vizionat poti sa alegi streamingul. Ai si compresie, care reduce fisierul ca dimensiune, elimina datele redundante. Daca nu vrei decat sa asculti, sa urmaresti cateva minute sau sa lasi fisierul din streaming sa ruleze in fundal si nu te intereseaza rezolutia atunci mergi pe streaming.

Daca insa vrei calitate inalta in cazul fisierului audio si rezolutie buna la fisierul video mai bine il descarci si te bucuri de o experienta perfecta de fiecare data, oriunde te-ai afla si de pe orice dispozitiv doresti sa rulezi fisierul descarcat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *