Iarna, de sarbatori sau in zilele in care vrem sa avem un meniu ceva mai special, muraturile sunt nelipsite de pe masa noastra. Au un gust placut, sunt foarte bune, pot completa perfect o friptura, un platou de sarbatori si sunt si usor de facut.
Tocmai aceasta superficialitate pe care o intalnim atunci cand punem muraturi poate sa aduca o multime de greseli care pot distruge toata munca noastra si orele pierdute cu procesul de pregatire a legumelor sau a fructelor pentru murare.
Muraturile perfecte sunt cele care sunt un pic crocante, care au un gust corect, fara combinatii de gusturi ciudate. O muratura, indiferent ca e gogosar, castravete, de exemplu, trebuie sa fie usor de taiat, ferma, sa nu fie plina de zeama in care s-a murat si sa aiba un gust unic.
Greselile de mai jos s-ar putea sa va „saboteze” incercarea de a obtine muraturile perfecte. Feriti-va de ele si incercati sa acordati o atentie mai mare procesului de murare sau de pregatire pentru murare.
Prea mult otet pus la muraturi. Saramura este inlocuita de multe ori cu apa cu otet. Doar ca multe gospodinele lasa doar otetul „pentru a se conserva mai bine” mutarurile, nu il combina si cu apa. Daca nu se adauga apa muraturile nu se vor putea manca, otetul va fi simtit foarte intens de fiecare data, in fiecare bucatica. Sunt deja suficiente retete si cantitati deja masurate pe Internet, asa ca puteti gasi combinatia optima de otet si apa pentru muraturi.
Prea mult zahar pus in muraturi. Cand ai un gust acru-sarat si vrei putin echilibru intre gusturi, pentru muraturi, folosesti zaharul. Obtii o savoare unica, insa nu e nevoie sa adaugi foarte mult. Gustul dulce nu e specific muraturilor, nu vrei sa mananci gogonele dulci sau castraveti dulci cu o friptura buna. Adauga zahar doar cat sa echilibrezi gusturile si nu exagera, urmareste cu atentie retetele sau intreaba bunicii, parintii care au mai multa experienta daca este prima data cand faci lucrul acesta.
Uiti sa pui condimente. Da, vrei sa ai muraturi bio, naturale, fara niciun fel de conservanti sau fara condimente. Cu toate astea condimentele adaugate in cantitati mici vor fi excelente pentru un gust foarte bun. Poti sa pui seminte de mustar, dafin, piper, usturoi, marar, hrean sau orice alt condiment care iti place si stii ca se potriveste cu muraturile. Cauta retete in cartile de bucate si vei avea cu siguranta suficienta inspiratie.
Pui legume de toate felurile in acelasi recipient. Iei un borcan mare sau un bidon din plastic si pui in el tot ce prinzi, gogosari, castraveti, conopida, gogonele, poate si pepei sau morcovi. Modul ce murare si timpii de conservare sunt diferiti, deci evita amestecarea legumelor de pus la murat. Fiecare leguma va avea borcanul ei separat si asa vei avea si un gust bun si o conservare corecta, nu se vor intrepatrunde gusturile.
Eviti sa fierbi unele legume. E adevarat ca muraturile se pun in starea lor naturala, daca ai castraveti, gogonele, de exemplu. Numai ca telina sau morcovii, care au textura mai tare ar trebui sa fie semifierte inainte de murare. Nu vrei sa ai muraturi tari, pe care nu le poti taia prea bine cu cutitul cand le pui in farfurie.
Pui sare de masa in muraturi. E o greseala frecventa sa pui sare de masa la muraturi. Renunta la ea si pune sare speciala pentru muraturi, fara iod si fara alti agenti aditivi. Sarea de muraturi se dizolva repede si va oferi si un gust bun muraturilor.
Nu lasi timp suficient pentru murare. Muraturile au nevoie de ceva timp ca sa se „patrunda” bine si sa se mureze. Nu le lasa nici prea mult pentru ca le vei strica si vor absorbi prea mult lichid. Timpii de murare depind de legume, ii poti gasi in tabele disponibile on-line sau prin carti de bucate.
Nu masori exact toate ingredientele pentru murare. Totul trebuie sa fie calculat la milimetru, sa ai cantitati foarte bune de apa si de otet. Daca mai pui si condimente e bine sa ai cantar de bucatarie si sa le adaugi in cantitati foarte bine gandite, luate din retete. Doar asa vei obtine gustul perfect pentru niste muraturi delicioase, numai bune de mancat toata iarna.
Murezi doar… gogonele, gogosari, castraveti. Poti sa murezi multe alte legume, chiar si fructe, de la ceapa la fructe exotice, pere, pepeni, ardei iuti, usturoi. Fii creativ si cauta retete pentru murarea unor ingrediente la care nimeni nu se asteapta si vei avea in farfurie un adevarat regal de gusturi.