Fiecare tara are propriile reguli cand vine vorba de masa si de mancat

De fiecare data cand ajungem intr-o tara straina luam contact direct cu o cultura noua si cu tot ce inseamna ea. Descoperim diverse preparate, bucatarii, locuri si oameni. Experientele conteaza cel mai multe cand calatoresti. Dar ca sa te bucuri de experiente placute chiar si atunci cand esti pus la o masa traditionala din zona unde ajungi trebuie sa stii si cate ceva despre cum se mananca si ce obiceiuri sunt importante in timpul meselor.

Fiecare cultura are propriile sale obiceiuri, multe sunt un pic ciudate daca vii dintr-o alta cultura ceva mai bine ancorata in realitatea moderna. E bine sa le inveti si sa le pui in practica inainte de a pleca in alta tara ca sa nu te faci de ras sau sa jignesti gazdele.

Ai observat cu siguranta ca in fiecare tara sunt o multime de traditii si obiceiuri legate de masa si de mancare. Daca le respecti ai doar de castigat in relatie cu gazdele primitoare, daca le incalci s-ar putea sa atragi multe priviri nu prea prietenoase. De aceea e bine sa te informezi si sa intrebi ce fel de obiceiuri se practica mai ales cand e vorba de mancat.

Obiceiurile legate de mancat si de servirea mesei nu sunt foarte complicate, nu te astepta la ceva cu o complexitate prea mare. Sunt niste lucruri banale pana la urma, poate fi vorba si de niste etape, reguli pe care cei din zona respectiva le respecta cu sfintenie si asteapta sa fie respectate de toti cei care participa la masa. Ca sa va faceti o idee despre ce obiceiuri mai exista in lume legate de servirea mesei si de mancat am pregatit cateva dintre cele mai interesante intalnite in tari unde traditia e foarte importanta, la fel si respectarea ei.

India. Stii deja sau daca nu stii afli acum: indienii mananca…cu mana. Nu conteaza ca esti intr-o zona urbana sau „la tara”, in India se mananca si astazi cu mana. Multi spun ca e mai bine sa mananci asa si mancarea parca e mai gustoasa. Ai sansa sa iti amesteci cum vrei condimente si mancare, sa „simti” fiecare bucatica. Se mananca doar cu mana dreapta, daca mananci cu mana stanga e lipsa de respect si nu e igienic. Atentie sa nu iti ajunga mancare in palma si sa nu introduci degetele in gura daca esti la o masa indiana. Mancarea se introduce in gura doar cu degetul, unul singur.

China. Aici mai toata lumea mananca cu ajutorul betisoarelor celebre. E greu pana te obisnuiesti sa tii betisoarele ca sa poti si manca ceva. Prima data tii un bat ca pe un stilou, dupa care al doilea este tinut intre degetul mare si degetul inelar. Degetul mijlociu ar trebui sa fie intre cele doua betisoaare. Nu se vor folosi betisoarele invers, nu se vor indrepta spre nimeni varfurile. In bolul de orez nu vom introduce niciodata betisoarele in pozitie verticala.

Japonia. In Japonia, inainte de a te pune la masa, primesti prosoape fierbinti pentru a curata foarte bine mainile. Cand vine mancarea trebuie sa spui neaparat itadakimasu, un fel de bon apetit francez. Daca ai in fata o supa cu taieti, cu paste speciale e bine sa scoti sunetele tipice cand mananci, cat de tare poti, ca sa ai o aroma mai buna la felul de mancare pe care l-ai primit.

Iran. In Iran o paine mare se pune in centrul mesei si fiecare isi rupe cu mana bucati oricat de mari. Bucatele de paine se pot inmuia in niste boluri care vin si ele tot in centrul mesei, insa fara sa iti bagi degetele in gura si sa iti lingi degetele, oricat de bun ar fi preparatul mancat. Masa de pranz e cumva mai problematica mai ales vara, cand sunt temperaturi mari si e nevoie si de o perioada de relaxare dupa ce mananci. Cam toate locurile unde poti manca se inchid cand temperaturile sunt mult prea mari.

Marea Britanie. In Marea Britanie depinde mult unde te afli, in ce parte a tarii, cand spui ca vrei sa mananci „de seara”. Dinner la englezi poate insemna masa de dupa pranz sau pranzul. In functie de cat de tarziu e luata masa putem avea tea sau supper. Supper se refera la o masa mai usoara, servita in special seara tarziu. Asa ca daca un englez te invita la „dinner” intreaba inainte cand are loc respectiva masa in timpul zilei.

Coreea de Sud. In Coreea de Sud respectul pentru cei in varsta e foarte important. Inainte de orice masa trebuie sa te asiguri ca seniorii sau cei mai in varsta dintre participanti au inceput deja sa manance, ei sunt primii care ar trebui sa guste din mancare. Nu e neaparat sa iti tii bolul de orez in mana, insa daca primesti mancare care ti-a fost servita tie e obligatoriu sa il ai in mana si sa mananci din el. Ca sa fii politicos si sa nu jignesti trebuie sa tii paharul sau bolul, farfuria primita de la gazda cu doua maini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *