Rivalitatea intre frati poate fi rezolvata destul de usor daca ai strategiile potrivite de parenting aplicate rapid

Rivalitatea dintre frati e inevitabila. Acolo unde sunt mai multi copii si varstele lor sunt destul de mici ai si certuri, nemultumiri. Daca parintii incurajeaza aceasta rivalitate si acorda atentie in mod diferit fratilor e cu atat mai rau.

Rivalitatea nu va duce la nimic bun niciodata, ea trebuie evitata si prevenita prin metode si tehnici de parenting modern. Relatia dintre frati trebuie sa fie una foarte stransa si foarte buna chiar de la varste foarte mici, asa ca orice incercare de a media sau evita conflictele care apar va fi un pas important spre frati care se inteleg.

Cand ai un copil problemele sunt mai putine. Dar daca ai doi sau mai multi copii vei avea o problema importanta de rezolvat: rivalitatea dintre frati. Apare oricum inca de la varste mici, poate fi sub forma de certuri, de „bataie” pe televizor, jucarii, pe diverse zone din casa, pe activitati de facut. La varste mai mari rivalitatea dintre frati se poate transforma in bataie, adevarate „lupte” duse in dormitor si peste tot prin casa, aparute din orice.

Rivalitatea poate fi prevenita daca esti atent la comportamentul tau si incerci sa le oferi un mediu in care sa se simta confortabil si suficienta atentie pentru a avea o relatie cat mai buna intre ei. Ce poti face?

Permite copilului mai mare sa se implice in ingrijirea celui mai mic. Ca sa rezolvi rapid rivalitatea dintre frati poti sa il lasi pe cel mare sa te ajute cand schimbi scutece, cand hranesti copilul, daca e mai mic. Incurajeaza copilul mai mare sa fie mandru de sora sa sau de fratele sau si sa incerce sa il ajute/o ajute ori de cate ori poate. Asa relatia dintre frati se va „suda mai bine” si vei avea mereu copii care nu se vor certa din nimic mai tarziu.

Nu compara pe unul dintre frati in fata celuilalt. Nu accentua diferentele dintre ei cat sunt de fata toti fratii. Cei mici vor intepreta orice fel de comparatii ca pe niste critici si vor crede ca nu sunt atat de buni sau de iubiti precum ceilalti frati. Daca vrei totusi sa atragi atentia asupra unor trasaturi, lucruri bune pe care le are un frate gaseste un moment cand esti singur cu el si incearca sa eviti „raspandirea” informatiei si la ceilalti frati. In general e bine sa iti tratezi copiii la fel si sa nu faci discriminari niciodata, de niciun fel, sa eviti comparatiile de orice natura intre frati.

Nu te implica atunci cand exista argumente de ambele parti in cazul fratilor. Daca sunt copii mai mici poti sa intervii in „luptele” lor si sa le arati ca nu e bine sa se certe, ca nu asa fac fratii, sa cauti o cale de mijloc ca sa ii ajuti sa se inteleaga din nou. Nu tine partea unui copil, unui frate, daca incearca sa te implice explica faptul ca o cearta inceputa trebuie terminata tot de catre cei care au initiat-o. Rezista tentatiei sa faci parte dintr-o anumita „tabara” si incearca sa fii mediator in orice fel de certuri si discutii apar intre frati. Copiii mai mari vor sti cum sa aplaneze un conflict si vor avea suficiente argumente spuse unii altora incat sa poata ajunge la o intelegere.

Violenta e inacceptabila, un mesaj important pe care trebuie sa il inteleaga fratii. Nu incuraja violenta sub nicio forma, incearca sa ii faci sa inteleaga ca orice fel de certuri pot fi rezolvate si cu ajutorul unor argumente foarte bine nuantate. Violenta nu duce la nimic, nu rezolva nimic, acesta ar fi cel mai important lucru de stiut cand ai mai multi copii, cand apar conflicte inevitabile intre frati. Intotdeauna vorba buna si intelegerea vor fi mai importante pentru o relatie buna intre frati.

Nu aplica pedepse unuia dintre frati in fata altui frate. Daca totusi e nevoie de aplicarea unor pedepse, de explicatii pe care le ceri si de repercusiuni pe care vrei sa le pui in aplicare poti sa o faci intr-un loc linistit, privat. Trebuie sa eviti prin orice mijloace sa pedepsesti un frate in fata altuia pentru ca nu vei face decat sa „racesti” si mai tare relatia dintre ei si il determini pe celalalt frate sa reactioneze si el aproape la fel.

Pregateste zone de joaca sau spatiu personal separate/separat pentru fiecare frate in parte. Mai ales daca sunt mai mari copiii au nevoie de spatiul lor privat indiferent ca invata, se joaca, incearca sa aiba diverse activitati in timpul liber. Organizeaza camere, locuri de joaca din casa, de afara in asa fel incat fratii sa nu se „incurce” unul pe altul si sa aiba suficient spatiu pentru a desfasura orice fel de activitati doresti. Ideea de a imparti totul nu se aplica si la spatiul personal de care au nevoie copiii, fratii.

Petrece un timp egal cu fiecare frate in parte. Trateaza toti fratii in mod egal, acorda-le timp fiecaruia in parte si incearca sa nu faci diferente intre ei. Cei mici vor vedea imediat ca stai mai mult cu fratele mic, ca ii acorzi lui mai multa atentie si vor reactiona imediat, vor incepe certurile, scandalul in casa. Planifica fiecare activitate in asa fel incat fiecare frate sa aiba un timp egal petrecut cu tine, parintele. Implica toti fratii in activitati interesante si incearca sa eviti momentele in care stai foarte mult doar cu un copil si pe restul ii „uiti”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *