Dupa ceva timp telefonul incepe sa fie plin de aplicatii de toate tipurile. Pe unele le folosim constant, pe altele le folosim extrem de rar sau chiar deloc. De unele uitam pur si simplu, pe altele nici nu stim ca le avem, si aici discutam despre aplicatiile terte malitioase care se instaleaza cu alte aplicatii populare.
Singura modalitate de a scapa rapid de aplicatiile de care chiar nu mai ai nevoie sau de cele tip malware care s-au tot instalat in timp si te incurca mereu este „curatarea telefonului” si dezinstalarea.
Daca ai un telefon smart stii cu siguranta ce inseamna dezinstalarea aplicatiilor si cat de greu este sa tot cauti printre ele si sa gasesti acele aplicatii pe care nu le mai folosesti si care fac mai mult rau decat bine telefonului. Cand ai 10-20 de aplicatii e simplu, ai gasit aplicatia, ai dat Uninstall si ai terminat in cateva secunde. Dar cand ai sute de aplicatii dupa ani de utilizare si vrei sa faci o „curatenie generala” printre toate ce faci?
Desi pare complicat, procesul de catalogare si de stergere a aplicatiilor nefolositoare sau a celor malitioase, cele care nu au mai primit actualizari este foarte simplu. Inainte de orice faci un Backup la toate datele importante din telefon sau din aplicatiile respective, fisiere de tot felul. O poti face simplu conectand telefonul la un calculator si copiind tot continutul important, poti muta aplicatiile pe un card de memorie cu ajutorul unor aplicatii terte.
Daca nu e suficient acest backup poti merge in Setari la Backup si Resetare si de acolo dai Backup la toate informatiile importante din telefon, ca sa nu risti nimic cand te apuci de „curatenie generala” printre aplicatii.
Fotografiile si alte fisiere le poti muta si in Cloud, fiecare tip de sistem de operare are si servicii de Cloud asociate, deci vei gasi rapid o sursa in Setari.
Ai backup facut, poti trece la treaba😊. Cel mai simplu este sa te ocupi de aceasta curatenie in doua moduri: fie direct din Setari-Aplicatii, fie cu aplicatii terte care evalueaza rapid utilizarea aplicatiilor si siguranta si iti spun si pe care ar trebui neaparat sa le dezinstalezi. Prima metoda e cea mai simpla: mergi in Setari la Aplicatii si de acolo bifezi toate aplicatiile pe care le vei dezinstala. Va aparea undeva sus, in partea dreapta un Buton cu Uninstall, dai un tap pe el si in cateva secunde ai scapat de toate aplicatiile ce se pot dezinstala.
Daca vrei sa dezinstalezi si aplicatii si servicii de sistem alegi din meniul „hamburger” sau cel cu trei puncte pe verticala Afiseaza aplicatii/servicii sistem. Daca ai aplicatii preinstalate le poti da Dezactivare si cureti Cache-ul la fiecare. Poti folosi aplicatii terte dar ai nevoie de Root ca sa dezinstalezi complet aplicatiile preinstalate.
A doua metoda presupune instalarea unor softuri care te lasa sa dezinstalezi in primul rand aplicatiile daunatoare, cele fara actualizari recente, fara suport sau care nu mai sunt folosite de multa vreme. Si aici selectezi tot ce vrei sa dezinstalezi, un tap pe Uninstall si ai terminat. E bine sa te uiti cu atentie la analiza facuta de catre soft si sa incerci sa intelegi de ce apar anumite aplicatii populare acolo. Daca ai nevoie de ele si stii ca sunt in regula multe aplicatii care apar acolo poti ignora indicatiile aplicatiei de stergere bulk. La final mergi la Storage si dai un Clear Cache Storage sau alegi alta aplicatie care curata tot Cache-ul.
Alternativ, pentru utilizatori avansati, poti merge in Recovery si de acolo alegi sa stergi partitia Cache, dai un restart si ai scapat de erori si alte ramasite de la dezinstalari.
De retinut ca ambele metode dau rezultate bune, ai telefonul curatat de aplicatii rapid si nu iti mai bati capul sa intri in fiecare aplicatie in parte si sa dai Clear Cache si Uninstall. O metoda pe care o vei folosi doar cand nu ai timp sau nu vrei sa te mai complici cu o curatare a aplicatiilor este resetarea la setarile din fabrica. Mergi la Setari, Resetare setari fabrica, accepti sa resetezi telefonul, se va da un restart si se vor sterge toate datele si profilul de user, iar la deschidere ai telefonul exact asa cum era cand a fost scos din cutie, dar cu acelasi sistem de operare actualizat, la zi.
Pentru utilizatorii avansati se poate intra in Recovery si de acolo alegem Factory Reset cu acelasi efect. Confirmam cu tastele fizice de volum indicate in acel mediu Recovery si la restart avem telefonul gata de setat din nou, doar cu aplicatiile din fabrica si atat.