Educatia non-formala poate fi cheia pentru o generatie de tineri capabila sa schimbe totul in viitor

Educatia non-formala este un tip de educatie complementara educatiei formale. Ea este deosebit de importanta pentru dezvoltarea gandirii critice si pentru asimilarea mai simpla de cunostinte practice. Ea nu are loc intr-un cadru formal, de exemplu la scoala, in clasa, si se axeaza pe invatarea in afara sistemului educational traditional.

Rezultatele obtinute in urma aplicarii metodelor tipice educatiei non-formale pot fi mai bune decat metodele clasice de predare-invatare. Cat de importanta este educatia non-formala in formarea adultilor de maine si ce avantaje ofera copiilor de astazi? Raspunsul la aceste intrebari il veti afla in randurile ce urmeaza.

Educatia formala este intalnita in toate societatile. In afara de aceasta exista o multime de alte alternative. Educatia non-formala nu se reduce la doar cativa ani de invatare, este un proces de invatare continua, toata viata. Atributul non-formal nu inseamna ca nu exista structura, organizare a activitatii educationale. Ele exista si sunt foarte clar definite. Se aplica insa metode de invatare si de predare altfel, prin intermediul unor instrumente recreationale, vizate fiind subgrupuri multiple ale populatiei. Cu alte cuvinte educatia non-formala este mai generalista, nu este atat de stricta precum educatia formala si nu depinde de un sistem de reguli si de norme impuse.

Nu avem restrictii de varsta, se poate aplica oricui, poate fi realizata in cadrul scolii sau in afara ei. Flexibilitatea oferita e foarte mare. Toate interesele elevilor de toate varstele sunt luate in considerare, procesul de invatare bazandu-se pe alegerile pe care le vor face in viata. Cei care apeleaza la educatia non-formala au sanse mai mari de angajare si pot fi remarcati mai rapid in campul muncii. Ceea ce intereseaza mai mult cand se aplica educatia non-formala este intelegerea unor notiuni foarte bine si practica. Conteaza mai putin daca avem sau nu niste reguli de respectat deosebit de stricte.

Diferentele dintre educatia formala si cea non-formala sunt destul de subtile, dar le vom remarca usor daca analizam cu atentie sistemele de educatie in care se aplica. Educatia formala ofera o baza pentru viata de adult, asta nu poate nega nimeni. Educatia non-formala este mai degraba o educatie pe termen scurt sau una specifica, pentru satisfacerea unor nevoi individuale si ale comunitatii. Educatia formala asigura certificate, diplome, iti asigura din start o pozitie buna in societate, in cazul celei non-formale invatarea e valorizata imediat in cadrul comunitatii.

Educatia este pana la urma o abordare completa a invatarii. Invatarea se intampla cu fiecare pas facut si nu exista limite ale cunoasterii. Educatia non-formala este importanta intr-o societate din mai multe motive.

Ofera incredere in fortele proprii, oamenii incep sa aiba incredere in instinctele lor invatand diverse lucruri in toate domeniile posibile, de interes. Elevii pun in practica tot ce invata si isi dezvolta gandirea, isi inteleg emotiile mai bine la un moment dat. Pot sa invete si sa isi descopere noi abilitati si sa genereze oportunitati pe care educatia traditionala nu le poate oferi.

Educatia non-formala are patru principii pe care le respecta si pe care le regasim in orice fel de abordare. Relevanta adecvata in functie de nevoile grupurilor dezavantajate, ingrijorare valida in privinta unor anumite categorii de persoane, axarea pe scopuri clar definite, flexibilitate in organizare si metode aplicate.

Pe langa principii, educatia non-formala are si obiective clare. Copiii trebuie sa se poata adapta usor la cultura, sa inteleaga societatea in care traiesc si nevoile ei reale. Ei vor invata diverse aptitudini si vor reusi sa se afirme prin educatia non-formala, sa isi dezvolte mai simplu creativitatea.

Prin educatie non-formala se urmareste dezvoltarea unor obieciuri, etichete, maniere de abordare a problemelor in asa fel incat sa fie impuse din start standarde de viata cat mai eficiente si sigure. Indivizii care apeleaza la educatia non-formala vor fi increzatori in fortele proprii si responsabili.

Beneficiile educatiei non-formale sunt foarte multe. De exemplu, putem discuta despre abordari practice si interactive, intelegerea mai simpla a notiunilor vehiculate, timp mai mult de invatare si metode de invatare adaptate individului, nevoilor lui reale. Se pune accent pe dezvoltare personala, pe adaptare si pe gasirea unor metode de predare si de invatare care sa ofere valoare.

Sistemul bazat pe educatie non-formala este unul disponibil in domenii publice si private, nu sunt examinari regulate, partea practica este mult mai importanta decat teoria vehiculata in cadrul orelor de educatie non-formala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *