Pandemia are si efecte “pozitive” pe care e bine sa le constientizam si sa le apreciem

In ultimul an s-a tot vorbit doar despre efectele negative ale pandemiei de COVID-19. Si e firesc sa fie asa, din moment ce SARS-CoV-2 a afectat intreaga planeta si continua sa faca ravagii si in ziua de astazi.

O pandemie nu are cum sa fie un lucru pozitiv, ea ne afecteaza vietile intr-o multime de moduri la care nici nu ne asteptam. De la pierderea locurilor de munca la schimbari majore in sistemul economic sau medical, la nivel social, toate vin la pachet cu pandemia.

Insa pandemia nu a avut doar efecte negative. Daca ne gandim bine putem sa identificam si o serie de efecte pozitive in cazul pandemiei de COVID-19.

De la finalul lui 2019, cand s-a vorbit pentru prima data despre SARS-CoV-2 si COVID-19 peste tot, Internet, ziare, televiziuni, radio au inceput sa circule doar informatii negative despre noul coronavirus care incepuse deja sa cuprinda intreaga planeta. Pe masura ce cazurile de infectare s-au tot inmultit efectele negative ale pandemiei au inceput sa fie constientizate si prezentate intr-o cheie pesimista, de fiecare data.

In astfel de situatii e firesc sa vezi si sa te gandesti la ce e mai rau. E adevarat ca pandemia de COVID-19 nu are cum sa fie un lucru pozitiv si sa atraga lucruri pozitive, din orice unghi ai privi-o. E o problema globala pe care, la un moment dat, o vom depasi, daca totul merge bine cu vaccinarea populatiei. Dar nu trebuie sa fim atat de pesimisti in privinta SARS-CoV-2, si asta pentru ca au fost si sunt si cateva aspecte pozitive ale haousului in care am fost aruncati.

1. Ne-a apropiat mai mult. Da, pastram distanta. Da, am stat, poate separati unii de altii. Dar am castigat ceva de nepretuit: apropierea de cei dragi si pretuirea relatiilor adevarate. Inainte de pandemie nu aveam timp de familie, de prieteni, eram prea preocupati de viata noastra agitata si de job, petreceam prea mult timp pentru altii si pentru noi nu mai aveam.

In pandemie si dupa ce s-au mai linistit lucrurile am acordat o atentie mai mare propriei persoane, am putut sa stam mai mult cu familia, am mai lucrat de acasa si am fost mai linistiti. Dintr-odata viata si-a schimbat ritmul si am fost mai calmi si mai constienti de ceea ce e important pentru noi.

2. Am tinut cont mai mult de igiena si de importanta ei. In prezent igiena nu mai e ceva optional, e poate singura cale de supravietuire. Da, suntem fiinte sociale, avem nevoie de relatii cu altii, avem nevoie de comunicare. Toate sunt posibile daca sunt respectate draconic regulile de igiena personala. Pandemia ne-a invatat cat de important este sa ne acoperim gura cand tusim, nasul cand stranutam, cat de bine este sa ne spalam pe maini si sa le dezinfectam cat mai des.

Stim deja ce se intampla daca nu suntem atenti la igiena si asta ne va ramane intiparit in minte ani buni si ne va feri de infectii. Daca inainte de pandemie igiena nu era in prim-plan si neglijam multe dintre regulile de baza, acum nu concepem viata fara o igiena stricta, asta daca vrem sa nu ne infectam prea curand.

3. Au aparut metode inovative, interesante prin care putem comunica si ajuta. Toate marile companii au incercat sa isi adapteze serviciile si produsele in asa fel incat clientii sa nu ajunga sa se plictiseasca intre patru pereti. Au aparut instrumente on-line si softuri foarte utile in comunicare, dar si in diagnosticare, softuri de care nu stiam pana atunci au devenit ceva banal pentru noi, altele noi au aparut sau s-au dezvoltat peste noapte doar pentru a ne ajuta sa comunicam si sa putem ajuta la randul nostru.

Softurile colaborative, cele care pun accentul pe schimbul simplu de idei, pe o comunicare organizata au castigat teren si au inceput sa fie utilizate pe scara larga. Acum e posibil sa ajuti pe cineva de acasa, chiar daca nu te afli in imediat apropiere a persoanei respective, medicii si oamenii din industrie lucreaza mai usor pentru ca se pot baza pe on-line si pe softuri si instrumente moderne.

4. Educatia a fost digitalizata partial sau integral, e mai accesibila ca oricand. Pandemia a fost o provocare uriasa pentru sistemul de educatie din toate tarile. Institutiile de invatamant au fost inchise la inceput si au stat asa luni bune. Scoala a reinceput on-line si asta pentru ca exista si vor exista tehnologii moderne care permit comunicarea la distanta si predarea intr-un mediu placut si simplu pentru elevi. Cei mai multi elevi au avut acces imediat la resurse educationale si la lectii, au putut participa la ore fara costuri foarte mari.

Unde s-a putut s-au oferit dispozitive moderne si s-a asigurat si o conexiune la Internet. Si parintii au avut de castigat de pe urma digitalizarii scolii, s-au implicat mai mult in educatia copilului si au vazut cum anume micutii invata si inteleg anumite concepte. Pe masura ce accesibilitatea educatiei si accesul la resurse educationale se imbunatatesc ne asteptam ca viitorul sistemului educational sa fie unul in care on-line-ul este mult mai bine integrat in actul educational.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *