Emfizemul pulmonar este afectiunea de care ar trebui sa ne temem indiferent de varsta

Emfizemul pulmonar este o afectiune foarte periculoasa care determina blocarea cailor respiratorii. Alveolele pulmonare sunt distruse in timp, apar spatii de „aer” mult mai mari decat cele micute existente in mod obisnuit. Suprafata plamanului se reduce, si de aici si cantitatea de oxigen care ajunge in sange. Aerul oxigenat nu va mai patrunde in plamani si de aici si problemele de respiratie resimtite.

Apare si bronsita cronica, o inflamatie a tuburilor care duc aerul in plamani, de unde si tusea persistenta. Din pacate, tratamentele pot sa amelioreze simptomatologia si evoluatia afectiunii, dar nu pot vindeca complet emfizemul pulmonar…

Emfizemul pulmonar nu vine cu simptome foarte clare. Doar o respiratie ingreunata si probleme respiratorii care se acutizeaza pe masura ce afectiunea se agraveaza, respiratia ingreunata fiind prezenta si atunci cand stam sau nu depunem efort considerabil. Aceasta respiratie cu dificultate se mentine in timp, se poate manifesta cateva luni, ceea ce ar trebui sa trezeasca semne de intrebare si sa determine o prezentare la medicul de familie. Cu fiecare zi sau saptamana care trece pana cand ajungem la medic sansele noastre sa dezvoltam un emfizem pulmonar agravat cresc, si asta ar putea aduce si o viata de care nu ne putem bucura pe deplin.

Cauza principala a emfizemului pulmonar este expunerea pe termen lun gla iritanti prezenti in aer, fum de tigara, poluare, fumuri chimice, praf. Foarte rar, emfizemul pulmonar poate fi determinat de mostenica, o proteina cu probleme care protejeaza structurile elastice din plamani. Genetica poate fi trecuta la cauze doar atunci cand au existat deja in familie si alte cazuri undeva pe “linia” unuia dintre parinti.

Factorii de risc care vor incuraja aparitia emfizemului pulmonar sunt fumatul, varsta, in special dupa 40 de ani si pana in 60 de ani, expunerea pasiva la fum de tigara sau de alta natura, poluarea din interior si din exterior. Preventia este foarte importanta pentru emfizemul pulmonar, masca de protectie este ideala ca sa evitam inhalarea de fum sau particule de praf. Impreuna cu renuntarea la fumat, masca se va dovedi a fi cea mai buna modalitate de preventie pe termen lung.

Cat despre diagnosticare, aceasta se va putea face doar la cabinetul medical si se va baza pe teste de imagistica, radiografii pulmonare, teste de laborator si analize detaliate pentru determinarea nivelului de oxigenare a sangelui. Se vor testa si plamanii si functionarea lor, pentru a se determina cat de bine reusesc sa „tina” aerul si sa permita o respiratie corecta. De asemenea, se va masura cat de bine reusesc plamanii sa ofere oxigen in sistemul circulator. Un instrument util, folosit de multe ori pentru diagnosticarea pacientilor cu emfizem pulmonar este spirometrul, in care se „sufla” pur si simplu.

Nu exista tratamente care sa vindece emfizemul pulmonar, se pot prescrie doar tratamente care vor ameliora simptomatologia si vor preveni evolutia galopanta a afectiunii. Se vor recomanda bronhodilatatoare, care relaxeaza caile respiratorii si ajuta la o respiratie normala, steroizi de inhalat, sub forma de spray, antibiotice, daca e prezenta infectie bacteriana.

Reabilitarea pulmonara va fi eficienta, cu exercitii de respirat si cu tehnici specifice pentru reducerea greutatii la respirat si imbunatatirea starii generale. Terapia nutritionala completeaza reabilitarea pulmonara, pentru a mai reduce din greutatea corporala, daca aceasta este prea mare.

Oxigenul suplimentar folosit si acasa, 24 de ore pe zi in fazele acute ale afectiunii, ar putea ajuta la ameliorarea simptomatologiei. Se ajunge si la operatie daca exista un emfizem agravat. Operatiile pot fi de reducere a volumului pulmonar, prin eliminarea unor tesuturi distruse de la nivelul plamanilor. Transplantul de plamani va fi recomandat in ultima instanta daca apar probleme majore la plamani si celelalte optiuni de tratament au esuat.

Renuntarea la fumat, evitarea oricaror iritanti respiratori, evitarea zonelor poluate, exercitiile regulate de respiratie si cele fizice, protectia impotriva aerului foarte rece, vaccinarea, prevenirea infectiilor respiratorii severe, iata alte modalitati de a ne feri de emfizemul pulmonar si de a avea plamani sanatosi si o respiratie normala. Cu cat suntem mai atenti la mediul in care traim si avem grija de caile respiratorii si de sistemul respirator, cu atat vom avea sanse mai mici ca sa dezvoltam o astfel de afectiune periculoasa. Netratat la timp, emfizemul pulmonar poate duce la probleme respiratorii foarte grave si la spitalizare, tratamente costisitoare pe termen lung.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *