Viitorul este in mod clar al celor care stiu cat mai multe lucruri si al celor care stiu sa se descurce in orice fel de situatie. Cum piata locurilor de munca nu este accesibila pentru toti absolventii de facultati si e tot mai greu sa iti gasesti un job decent ar trebui sa te gandesti la invatarea unor lucruri cu adevarat utile pentru meseriile viitorului. Unul dintre ele este limbajul de programare.
Astazi depindem de calculatoare si de tehnologie mai mult ca oricand. In spatele liniilor de productie, in spatele aplicatiilor stau diverse sisteme care functioneaza automat, interventia umana fiind minima. Insa aceasta automatizare nu s-a facut peste noapte, cineva a trebuit sa programeze respectivele linii de productie, un hardware pentru a putea obtine rezultatele dorite.
Este exact ca atunci cand incepi sa dresezi un caine. Ca sa ajungi sa il vezi aducand un obiect trebuie mai intai sa il inveti cum sa o faca, sa ii trasezi niste sarcini simple, pe care acesta le va repeta ori de cate ori apare situatia in care se doreste ceva de la el. In domeniul IT limbajul de programare este instrumentul cel mai bun pentru dezvoltarea unor produse, aplicatii, pentru calculatoare si linii de productie moderne care nu au nevoie de interventia umana sau au, dar intr-o foarte mica masura.
Se pune accent tot mai mult pe zona de IT si pe tot ce inseamna programare. Dovada sta si initiativa recenta a MIT, Massachusetts Institute of Technology. MIT-ul a realizat un program special pentru cei care vor sa invete programare, OpenCourseWare, practic o platforma unde sunt multe cursuri foarte bine gandite pentru diverse niveluri de pregatire.
Daca vrei sa incepi sa inveti un limbaj de programare vei descoperi ca sunt cu zecile, fiecare avand aplicabilitatea sa, una mai restransa sau mai extinsa. Sunt insa si cateva mai populare pe care le-ai putea descoperi si care te vor ajuta sa obtii chiar si un job, daca ajungi la un nivel suficient de bun in folosirea lor.
1. Swift. Este limbajul de programare special gandit de Apple pentru dezvoltarea iOS si macOS, este unul dintre cele mai robuste limbaje si e simplu de inteles. A fost lansat in 2014, insa programatorii nu prea l-au luat in seama, pentru ca era la inceput, acestia ramanand la Objective-C, stramosul Swift. Insa pe masura ce anii au trecut si Swift s-a maturizat, au aparut mai multe update-uri care au rezolvat multe dintre problemele sale, stabilitatea modulara a inceput sa fie foarte mare.
Toti programatorii care vor sa dezvolte pentru mobil, pentru Apple, au nevoie de Swift, exista documentatie solida propusa de Apple si foarte multe tutoriale. Daca te implici si faci si un curs serios de Swift ai toate sansele sa poti dezvolta aplicatiile dorite pentru macOS sau iOS si sa castigi bani frumosi de pe urma lor.
2. Kotlin. Google a promovat mult Kotlin ca fiind un limbaj de programare excelent pentru Android si aplicatii de Android. Kotlin poate inlocui lejer Java, este usor de invatat, este un cross-platform, are aplicabilitate generala. El poate sa fie folosit alaturi de Java, sintaxa e mai concisa ca in cazul Java insa. Targetul principal al Kotlin e JVM, insa merge si alaturi de JavaScript sau de un cod nativ via LLVM. Este o alternativa la compilatorul Java, programatorii pot alege intre Java 8-13 pentru compatibilitate.
3. Python. Daca de primele doua limbaje de programare nu ai auzit, Python-ul iti este cu siguranta mult mai familiar. Python se extinde rapid in foarte multe domenii, se foloseste si pentru dezvoltarea inteligentei artificiale sau pentru machine learning. Ai foarte multe tutoriale si surse de incredere de unde poti invata, ai si Python.org, un site unde gasesti tot ce vrei despre programare si Python, mai ales daca esti la inceput. A fost lansat in 1991, filozofia sa este simpla: codul trebuie sa fie usor de citit, deci e nevoie de cat mai mult spatiu alb.
Programatorii pot scrie coduri clare, logice, pentru proiecte mici sau mai mari. Suporta mai multe paradigme de programare, procedurale sau programarea functionala. Bibliotecile sale standard sunt suficient de mari pentru a putea programa linistit. Python este un succesor al ABC-ului, in 2000 a aparut Python 2.0, iar Python 3.0 a fost lansat in 2008, insa au fost probleme de compatibilitate cu versiunile anterioare.
4. JavaScript sau TypeScript. Este cel mai cautat limbaj de programare daca vrei sa te angajezi in IT, sunt sute de tutoriale si ai documentatie si pe site-urile celor de la Mozilla, ai toate etapele invatarii unui astfel de limbaj de programare si pe JavaScript.info. Se invata repede daca iti place si ai un background solid, poti face o multime de lucruri cu ajutorul sau.
Exista si o alternativa, TypeScript, care ofera posibilitatea folosirii unor coduri de baza in JavaScript, codul rezultat fiind mai sigur. JavaScript este si un limbaj de programare care iti va aduce satisfactii garantate cand ajungi sa il stapanesti si este analizat din toate perspectivele in online, sunt multi pasionati care il stiu deja si isi impartasesc din cunostinte in n tutoriale video si foto.