Pe langa imbolnaviri si un numar urias de decese la nivel global, pandemia de COVID-19 a adus si cea mai adanca si cea mai mare criza economica mondiala traita din 2008 incoace. Sunt tari care au ajuns sa isi numere somerii si locurile de munca disparute, asta dupa ce aveau o economie care mergea excelent si se asteptau si la cresteri, la un PIB foarte bun. Dar sunt si tari care par ca nu au fost atat de afectate de criza si de pandemie. Cum va arata recuperarea economica dupa pandemie? Vom incerca sa gasim un raspuns in randurile ce urmeaza.
Este clar ca noua criza economica nu o putem evita, recesiunea ne asteapta pe toti, indiferent unde suntem. SUA, cea mai puternica economie, China, Japonia, toata lumea are probleme economice grave si incearca sa puna la punct un plan de „redresare” economica. Economia isi revine doar daca exista implicarea politicului si a societatii si daca se iau deciziile corecte. Nu ai cum sa te astepti la revenire din punct de vedere economic pana ce pandemia nu trece, asta e realitatea. Faci ce poti la nivel national ca sa mai temperezi din efectele negative ale pandemiei asupra economiei. Si cam atat.
Situatia economica e imprevizibila acum. Se discuta deja despre un val doi al pandemiei, despre si mai multe imbolnaviri, s-ar putea sa avem iar afaceri inchise si angajati care incearca sa lucreze de acasa. Nimeni nu stie cum vor evolua lucrurile, asa ca scenarii despre recuperarea economica sunt destul de greu de construit in acest nou context.
Au fost facute deja niste predictii la nivel global. Cifrele sunt destul de dure. Se spune ca economia mondiala se va micsora cu peste 6% numai in 2020, cresterea economica nu va depasi 0.7%, o crestera infima daca ne gandim la o contractie de peste 1% deja anticipata.
Sunt doar niste idei despre economia globala care s-ar putea sa fie mult prea optimiste in prezent. Daca pandemia va mai dura si se vor lua masuri si mai dure de prevenire a raspandirii virusului ucigas atunci vom ajunge la o blocare totala a economiilor si la o trecere de la 100% la 0%, practic la stoparea oricaror activitati care ar ajuta la o redresare economica…
Se vehiculeaza din ce in ce mai des, totusi, patru scenarii realiste de revenire economica globala.
1. Revenirea in V. S-a mai intamplat in trecut: dupa o cadere brusca a economiilor a aparut si o crestere la fel de brusca. Cu ajutorul bancilor centrale si a stimulentelor pe care le primeste economia, a infuziei de capital, de bani, putem avea acest V la care tot speram. Socul insa care vine la pachet cu acest V este unul destul de mare si efortul e urias. Economia nu isi revine de una sigura, ai nevoie de foarte multe sectoare care vor functiona aproape non-stop ca sa poata suplini pierderile avute. V-ul acesta se obtine doar printr-o gandire socio-politica si economica foarte bine implementata la nivel practic. E un scenariu la care am putea asista, dar doar in anumite economii mari, puternice, care sunt capabile de acest „salt” urias.
2. Revenirea in U. Contractia economiilor e mai rapida si mai adanca decat in 2008, asa ca s-ar putea sa avem cate trimestre in care economiile sa nu dea semne de revenire atat de puternica. Daca tot ai pus diverse restrictii si ai tinut oamenii in casa sau ii vei mai tine nu ai cum sa te astepti sa ai rezultate imediate la nivel economic. Asa cum se ridica gradual masurile impuse si apare relaxarea, asa si economia va reactiona gradual si isi va reveni in trepte. Cat de repede vom trece de la o treapta la alta depinde doar de noi si de modul in care va fi stimulata economia dupa ce trece pandemia.
3. Revenirea in W. E un scenariu ceva mai realist decat cele doua deja prezentate. Am avut relaxarea restrictiilor, economia si-a revenit pe repede inainte, insa a intervenit somajul si falimentul firmelor dupa blocajul total, ceea ce a dus la o noua cadere. Practic avem o cadere, o revenire, iar o cadere imediata, dar nu asa de puternica, si o revenire in etape, doar una sau doua, daca pandemia nu va reveni in forta si iar apar restrictii. E cel mai probabil scenariu pe care il vom vedea peste tot, inclusiv in economiile puternice.
4. Revenirea in L. Cresterea economica scade dramatic si recuperarea intarzie sa apara. Este un scenariu improbabil, apare doar daca am fi inchisi iar in case pentru o perioada lunga de timp si daca pandemia va reveni cu puteri sporite dupa 1 septembrie 2020. Un astfel de scenariu ar lovi in economiile care se bazeaza pe exporturi si care nu pot sa gaseasca resurse suficient de rapid pentru redresare.