Granitele dintre tari nu sunt intotdeauna atat de clare si simplu de inteles

Atunci cand avem doua state aflate unul langa altul vom avea invariabil si o frontiera. Frontiera are rolul de a delimita fizic si politic un stat si de a asigura o securitate pentru toti cei care traiesc intr-un anumit teritoriu. Pe Glob sunt frontiere pe care le cunoastem foarte bine, obisnuite, dar sunt si multe foarte ciudate, puse acolo parca cu scopul de a intra in Cartea Recordurilor.

Trecerea dintr-un stat in altul se va face pe la frontiera, pe la un punct de trecere, la vama. Frontierele se mai schimba si au fost dezbatute intens de-a lungul istoriei. Unele nu mai exista deloc, tari mai mici au facut parte din tari mai mari, unele au aparut acolo unde nimeni nu se astepta, pe masura ce statele si-au castigat independenta si au fost recunoscute ca fiind o noua tara.

Cele mai ciudate frontiere sunt intre tari, zone unde nu prea te-ai fi asteptat sa apara astfel de probleme, tari foarte cunoscute care au stiut de-a lungul timpului sa isi consolideze frontierele si pozitia ca stat. Doar cateva exemple de frontiere pe care nu prea poti sa le intelegi.

Emiratele Arabe Unite si frontiera cu Omanul. Omanul are o enclava, adica o zona care e separata de restul Omanului in totalitate, fix in interiorul Emiratelor Arabe Unite. Ca sa fie si mai ciudat, Emiratele Arabe Unite au o mica particica de uscat in interiorul enclavei. O bucatica din Emiratele Arabe Unite este inconjurata total de o bucatica din Oman, separata total de Oman!? Care la randul ei e inconjurata total de EAU. Pana la urma granita respectiva trebuie pastrata, niciuna dintre parti nu cedeaza, asa ca bizareria va continua pana cand Omanul nu va mai avea enclava in EAU.

Olanda si Belgia si o granita care separa un oras. Fix pe granita dintre Olanda si Belgia e un oras, Baarle, care e practic impartit frateste de cele doua tari. In interiorul partii olandeze a frontierei sunt zeci de enclave belgiene distincte, multe avand enclave olandeze in interior. Multe frontiere trec prin restaurante si sufragerii, in fiecare enclava sunt legi diferite din doua tari diferite.

De exemplu, daca ai restaurant pe frontiera trebuie sa muti repede mesele daca cealalta parte din restaurant aflata in alta tara e deja inchisa, pentru ca asa sunt legile. Si daca frontiera trece printr-un magazin, respectivul magazin in ce tara e? Guvernele au gasit o solutie, au pus doua usi si doua sonerii, fiecare fiind in cate o tara, cu adrese diferite apartinand unor tari diferite, cu notatii diferite.

Bangladesh si India, o granita unde enclavele dicteaza. Granita dintre India si Bangladesh e plina de enclave, sunt 106 enclave indiene in Bangladesh si 92 de englave in India care apartin Bangladeshului. Este o bucatica din India in fiecare enclava din Bangladesh, in interiorul unei eclave indiene, care e in interiorul altei enclave care apartine de Bangladesh. Cum s-a ajuns aici? Au fost doi frati care au tot impartit terenul la jocuri de carti si la sah.

Cand India a fost partitionata in 1947, unul dintre frati a mers in Pakistanul de Est, altul a ramas in India. Banglesh si India nu sunt deloc in relatii bune. Nu prea ai cum sa te misti intre regiuni, controlul la granite este foarte strict, nu ai acces la resurse, la scoala, la alte lucruri esentiale. In 2015, pentru ca nu se mai putea asa, cu strictetea, cele doua tari au ajuns la o intelegere prin care India avea 51 de enclave ce apartineau Bangladesh, in vreme ce Bangladesh avea 11 enclave indiene.

Frontiera dintre Egipt si Sudan. Fiecare tara isi disputa definitia frontierei sale, Sudan crede ca frontiera este intr-o parte, Egiptul crede ca frontiera e in alta parte. Doua zone sunt in centrul atentiei celor doua tari, Bir Tawil si Triunghiul Hala’ib. Fiecare tara pretinde ca detine Hala’ib, insa nicio tara nu spune ca detine explicit Bir Tawil. Este singura zona care nu e revendicata, de pe tot globul, minus Antarctica. Hala’ib este un teritoriu mai important si foarte dorit, ofera acces la Marea Rosie, este mai usor de locuit si e mai mare.

Daca ambele parti ar revendica Bir Tawil nu prea ar mai fi interes pentru Hala’ib. In Bir Tawil nu prea sta nimeni, e pustiu, nu e nici macar o cladire in intreaga zona. Cu toate astea nu se stie cand interesul pentru Bir Tawil va creste si va incepe lupta si pentru aceasta zona. Ramane de vazut ce vor face cele doua state si cat de competitive vor fi.

Lasă un răspuns