Cei care sunt obisnuiti sa mearga la o expozitie gazduita de o galerie de arta sunt deja obisnuiti cu diverse opere de arta exceptionale si cu tablouri care nu mai au nevoie de nicio prezentare. Dincolo de aceste exceptii in lume exista cateva tablouri despre care a auzit toata lumea si care sunt mai celebre decat creatorii lor.
Valoarea unei picturi este data in primul rand de pictorul care a realizat-o, de tehnicile folosite si de maniera in care a pus in practica diverse procedee noi, nemaivazute pana la vremea in care a fost realizata. Foarte bine pictura valoroasa poate avea si un suport special, poate fi rezultatul unui proces de creatie special, poate aparea in situatii speciale. Cu cat pictorul e mai cunoscut si mai apreciat, este o somitate in domeniul sau, cu atat valoarea picturilor sale va creste.
Cele mai importante picturi sunt gazduite in galerii de arta mari si in muzee celebre, nu se vand aproape niciodata, poate doar se inchiriaza cand sunt ocazii cu totul si cu totul speciale. Si pentru ca nu se vand valoarea lor creste si mai mult, sunt de nepretuit pana la urma si nimeni nu s-ar indura sa lase o asemenea opera de arta din colectia unui muzeu sau a unei galerii de arta. In continuare doar cateva dintre cele mai cunoscute si mai apreciate picturi din intreaga lume, cu o valoare care e greu de avansat in ziua de astazi.
1. Nasterea lui Venus de Sandro Botticelli. Face parte din colectiile galeriei italiene din Florenta Uffizi, este realizata cu tempera pe panza si masoara 172.5 cm pe 278.5 cm. Zeita Venus apare in pictura celebra, iesind din mare ca o femeie matura, asa cum este descrisa in mitologia greaca. Desi Botticelli a vrut sa aiba o pictura care sa reprezinte perfect mitologia greceasca, Venus iesea in spumele marii si nu direct din apa, dar asta e alta problema, una minora. Imaginea reprezentata surprinde venirea sa in Cipru, stand pe o cochilie. Pictura aminteste de Venus de Medici, o sculptura incantatoare din colectia Medici studiata indelung de catre Botticelli. Un detaliu din pictura apare si pe monedele euro din Italia.
2. Crini de apa de Claude Monet. Pictorul francez a avut o gradina colorat cu un pod construita in studioul sau din Giverny in anii 1890, asta pentru a putea realiza picturi superbe in toate conditiile posibile. Monet are mult picturi si variatiuni ale acestei tematici, doar in perioada 1899-1900 a realizat peste 18 picturi diferite cu flori pe apa. Intre 1914-1926, Monet a pictat pentru Musée de l’Orangerie din Paris opere de arta uriase cu celebrii crini de apa.
Pentru ca era orb spre finele vietii, Monet a pictat reflexii ale peisajelor, peisaje fara orizont sau cer, doar din memorie. Operele au fost donate mai tarziu prietenului sau Paul Clemenceau. El a fost cel care l-a incurajat pe Monet sa picteze, asta desi vederea sa disparea treptat si nu mai vedea aproape nimic. Multa vreme picturile lui Monet nu au fost pentru public, insa dupa renovarea muzeului oricine le poate vedea.
3. Rondul de Noapte de Rembrandt van Rijn. Face parte din operele pe care le putem vedea in Gallery of Honor din Rijksmuseum. Rondul de noapte a fost pictat intre 1639 si 1642, numele oficial al operei de arta era Capitanul Frans Banning Cocq si Locotenentul Willem van Ruytenburgh se pregatesc sa iasa afara. Valoarea operei nu poate fi exprimata in bani, nu e de vanzare si nu s-a pus niciodata problema vanzarii. Institutia care a comandat aceasta pictura in vremea lui Rembrandt era una urbana, de atunci pictura apartine Amsterdamului si nu va pleca niciodata de la Rijksmuseum. Este printre putinele opere iconice din intreaga lume pe care oricine le poate recunoaste, numele e foarte cunoscut si pictorul din spatele sau vine imediat in mintea privitorilor.
4. Tipatul de Edvard Munch. Sunt de fapt patru picturi si o litografie apartinand lui Edvard Munch, din 1893. Opera originala este in Nasjonalgalleriet din Oslo. Este cea mai interesanta si emotionanta opera a lui Munch. Exprima suferinta spirituala si framantarile emotionale pe care pictorul le-ar fi simtit in anumite perioade ale vietii sale. Munch a fost de altfel un precursor al expresionismului, un stil care isi propunea o exprimare cat mai pura a emotiilor prin pictura.
Tipatul este un autoportret al lui Munch si reflecta experienta sa traumatizanta. Ce experienta? Intr-o seara Munch se intorcea in Oslo cu niste prieteni. S-au oprit pe un pod. Cat timp prietenii sai mergeau linistiti Munch s-a oprit dintr-odata. Era fascinat de peisaj si de cerul cu soarele la apus. A auzit si a simtit peisajul in jurul tipatului sau. Se simtea deprimat si fara puteri. Asa de mult a fost impresionat de tot acest peisaj ca a exprimat tot ce a simtit atunci in picturile din seria Tipatul.
5. Mona Lisa de Leonardo da Vinci. Este cea mai vizitata si cea mai cunoscuta, cea mai apreciata pictura iconica din toate timpurile. A fost realizata inre 1503 si 1507, s-au folosit uleiuri speciale si tehnici moderne la acea vreme, este portretul unei femei, Lisa Gherardini, a treia sotie a lui Francesco del Giocondo. Mona Lisa e expusa in expozitia permanenta de la Muzeul Louvre din Paris, Franta. In fiecare an pictura e vazuta de peste 20.000 de vizitatori din toata lumea, este printre putinele opere de care suntem siguri ca a apartinut lui da Vinci.
Zambetul lui Mona Lisa e deja o marca a picturii sale, asa cum este si hermina pentru Doamna cu o hermina, alta opera faimoasa a lui Leonardo da Vinci, infatinsand-o pe Cecilia Gallerani. La Gioconda cum i se mai spune tabloului celebru infatiseaza o femeie care e fericita, zambeste, e multumita. Zambetul lui Mona Lisa i-a atras pe oamenii de stiinta, care au emis de-a lungul timpului o multime de idei. De la zambetul unei femei insarcinate pana la simptome de la diverse boli, toate au fost expuse fara succes de diversi cercetatori care au studiat indeaproape opera de arta. Un software modern care recunoaste emotiile in baza expresiei faciale a determinat ca, in proportie de 83%, Mona Lisa exprima fericire, bucurie.