Pandemia de COVID-19 din prezent, care va mai continua si in lunile ce urmeaza fara probleme, este o realitate pe care nu prea o mai putem schimba. Odata declansata, pandemia e foarte greu de controlat si are un curs „firesc”, pe care nimeni nu are cum sa il prezica cu exactitate. Insa nu trebuie sa privim si sa ne complacem in situatia in care am ajuns. Trebuie sa incercam sa prevenim urmatoarea pandemie inca din aceste momente critice.
Am vazut deja de-a lungul istoriei, pornind de la gripa spaniola, anii 1918-1920, si ajungand la COVID-19 si SARS-CoV-2, un „urmas” al coronavirusului SARS, ca orice fel de virus care nu este cunoscut sistemului medical si sistemului imunitar poate distruge zeci de ani de progres. Astfel de virusuri ataca oamenii fara mila si incearca sa „cucereasca” toate zonele vulnerabile de pe glob, profitand de lipsa de reactie a autoritatilor si de panica generata odata cu aparitia lor.
Am avut in trecut o multime de epidemii si de pandemii, avem avut si vaccin, am avut cercetari facute, dar, cu toate aceste resurse, am ajuns in acest punct, in care mor mii de oameni zilnic si sunt infectari care au depasit 22 de milioane… Oamenii de stiinta s-au tot intrebat cum se poate preveni pandemia si in alte contexte, insa nimeni nu a gasit solutia perfecta de aparare in fata unui virus care trece rapid de la animale la om.
Cu toate astea, s-a ajuns la un consens in privinta metodelor realiste de prevenire, foarte simple, pentru a nu mai avea o noua pandemie la fel de puternica si de mortala precum cea din prezent.
Investitii in cercetare si in pregatire de „razboi”. In 2018, Organizatia Mondiala a Sanatatii a identificat o lista de boli care sunt prioritare pentru cercetarea viitoare, R&D Blueprint era numele ei. Printre toate bolile de acolo era si una, Boala X, ceea ce inseamna ca Organizatia Mondiala a Sanatatii anticipase aparitia unei boli necunoscute.
Ceea ce voia sa transmita Organizatia era un lucru simplu: vom avea o Boala X despre care nu vom sti nimic, va fi una noua, haideti sa fim pregatiti si sa incercam sa prevenim o raspandire globala. Boala X parea sa fie asemanatoare epidemiologic cu Ebola sau cu Gripa Spaniola. Au existat investitii in cercetare, s-au facut scenarii, au fost supravegheate diverse brese care au avut ca urmare transmiterea unor virusi de la animale la oameni.
Da, nu ai cum sa stii cand va aparea urmatorul virus si cum se va raspandi, dar cercetarea si programele speciale pot ajuta enorm pentru a putea preveni mai usor pandemiile viitoare. Guvernele tuturor tarilor trebuie sa aloce mereu fonduri considerabile pentru tot ce tine de cercetare, daca vrem sa avem o sansa reala sa nu mai vedem asemenea pandemii si in viitor…
Fonduri mai multe pentru programe de dezvoltare a vaccinurilor si o continuitate in implementarea programelor. In lupta cu un virus puternic, cum e un coronavirus, singurul aliat care te ajuta sa stopezi din raspandire si din efecte este vaccinul. Asa nu ai nici sisteme de sanatate care nu mai pot face fata fluxului de pacienti bolnavi de x virus, asa ai si o raspandire minima si usor de tinut sub control. Doar un singur exemplu: s-a lucrat la un vaccin pentru poliomelita si deja avem o boala eliminata in proportie de 99%. Poliomelita nu s-a mai raspandit atat de rapid, in 1985 erau 350.000 de cazuri, acum avem 200 de cazuri sporadice si total vindecabile.
Daca pandemia de COVID-19 va trece si vom avea si vaccin nu trebuie sa oprim finantarile, trebuie sa continuam programele, sa testam si altfel de vaccinuri pentru a putea lupta cu o noua pandemie care s-ar putea sa vina mai repede decat ne-am fi asteptat. Guvernele, organizatiile mondiale trebuie sa fie constiente ca fara un vaccin si programe de dezvoltare continua nu avem nicio sansa sa castigam razboiul cu pandemia globala in viitor.
Sisteme de sanatate mai puternice, mai solide si solidaritate in timpul crizelor. Am vazut deja in Italia sau in SUA, in Spania, in Suedia, ce inseamna sa nu fii pregatit si sa ai sisteme de sanatate destul de subrede, care nu sunt deloc pregatite pentru pandemii. Daca nu ai sistem de sanatate solid, puternic, nu ai cum sa tratezi bolnavi, ai mai multi morti, pandemia isi face de cap cum doreste.
Investitiile in dotari, in spitale noi, in personal si specializari, ajutorul de la stat pentru sisteme de sanatate private si publice, dar si bani alocati pentru dezvoltare si pentru pregatirea in cazul in care avem iarasi pandemii peste 10-20 de ani sau poate peste doar trei ani, cine stie. Iata doar cateva masuri pentru a avea un sistem de sanatate sanatos si gata sa lupte cot la cot cu omul de rand in razboiul cu urmatoarea pandemie.
Si mai e vorba si de solidaritate intre tari, intre sisteme de sanatate. Daca un sistem e pur si simplu doborat de pandemie trebuie sa existe o reactie imediat si sa existe solidaritate adevarata. Egoismul national si lipsa de reactie, de empatie sunt periculoase atunci cand ai pandemie.
Pe viitor trebuie sa avem un raspuns automat din partea comunitatilor internationale si din partea sistemelor de sanatate mult mai puternice si mai capabile, gata sa ajute tarile care au nevoie. Deja avem un fond de solidaritate COVID-19 pentru raspunsul rapid la probleme asemanatoare, aparute la nivel local si national. Daca se rezolva problema intr-o tara celelalte tari si Globul nu vor mai avea de suferit.