Limbile straine rare sunt interesante si uneori ceva mai usor de invatat

Vine un moment in viata noastra cand ne gandim serios sa invatam o limba straina. Cel mai probabil vom fi tentati sa ne apucam de spaniola, franceza, engleza, germana, limbi populare pe care toata lumea le poate invata, daca isi doreste.

Daca vrei sa experimentezi ceva nou si poate sa ai sansa sa inveti o limba care sa fie cautata la un moment dat sau sa te poti folosi de ea intr-o anumita regiune, una dintre limbile ciudate, rare, de mai jos ar putea fi perfecta pentru tine.

Limbile straine rare sunt acele limbi despre care nu stii mai nimic, dar care suna cool si pot fi destul de usor de invatat, daca te atrag limbile straine. Nu sunt nici asa de simplu de insusit si nici nu iti vor fi utile in viitorul apropiat, insa vor fi utile daca vrei sa faci o impresie buna undeva unde e mare nevoie de ele sau unde ai vrea sa le poti folosi.

Si e si mai greu sa le descoperi, sa le poti invata direct de la sursa. Multe limbi rare provin din regiuni unde e putin probabil sa ajungi sau sa ai o interactiune directa cu oamenii din zona respectiva. Cu toate astea vei vedea in lista ce urmeaza cateva dintre cele mai cool si mai ciudate, mai rare limbi straine pe care le poti invata daca iti pui mintea la contributie si ai ambitie suficienta. Daca vrei sa vezi despre ce e vorba si sa le inveti din confortul locuintei tale ai si niste sugestii la finalul fiecarei intrari?.

Cornica, limba din Cornwall. Cornica este o limba celtica vorbita in Cornwall si in Sud-Vestul extrem al Angliei. E considerata o limba „moarta”, iti e utila daca traiesti sau vrei sa te stabilesti in Cornwall si suna cool cand e vorbita de catre nativi. Un motiv pentru care ti-ai dori sa inveti cornica este ascultarea muzicii cantate de muzicieni din zona. Muzica lor e un fel de mix intre pop modern si muzica traditionala.

Unde o poti invata? Pe Go Cornish, un site care incearca sa aduca limba in atentia celor interesati si are o multime de resurse utile, aplicatii, povestioare, jocuri.

Xhosa. Port Elizabeth, acolo se vorbeste Xhosa. E undeva in Africa de Sud, poate din acest motiv nu ai auzit de aceasta limba. E limba vorbita doar de niste indigeni, Bantu, in anumite parti din Africa de Sud. Seamana cu Zulu din anumite puncte de vedere, ambele limbi sunt inteligibile la nivel mutual. Xhosa e mai usoara ca Zulu, se poate invata usor prin intermediul Internetului-de exemplu pe Ubuntu Bridge.

Limbile Bantu se invata prin intermediul resurselor de acolo, exista si aplicatie pentru mobil, deci oriunde te-ai afla ai acces la o multime de exercitii si la teorie pentru a putea vorbi, la un moment dat, limba.

Tibetana. Daca te-ai gandit sa mergi in Tibet sau vrei sa vorbesti cu Dalai Lama in limba sa, tibetana e pentru tine. Tibetana, culmea, e mai simpla decat engleza sau decat sanscrita, fonetica e simplificata, totul se pronunta cum se scrie.

Inveti alfabetul, cuvintele de baza si te descurci usor. Poti invata tibetana de acasa, sunt destule organizatii si institutii care te ajuta on-line. Institutul Lingvistic Tibetan e cea mai buna si mai simpla resursa pentru a invata limba tibetana. Iti sunt explicate gramatica, vocabularul, cultura si istoria Tibetului, limba tibetana in detaliu, asa ca procesul de invatare e foarte simplu.

Leoneza. E o limba romanica, se vorbeste in León, Spania si in Braganza, Portugalia. Din punct de vedere istoric avem in fata un dialect spaniol, dar in prezent leoneza este limba separata si materie in scolile din zona. Leoneza suna foarte ciudata cand e vorbita, seamana mult cu spaniola si alte limbi iberico-romanice.

Limba leoneza nu e prea apreciata in León, nu e la fel de importanta, cel putin din punctul de vedere al oamenilor, precum Catalana in Catalonia sau Galiciana in Galitia. Cel mai bun motiv ca sa inveti limba asta tine de unicitatea ei. Multe carti publicate in leoneza nu au fost traduse in alte limbi. Asadar, daca o vei invata vei putea face si ceva bani traducand carti din leoneza in alte limbi populare.

Daca te gandesti sa inveti leoneza poti incepe cu celebra aplicatie Memrise, care are cea mai mare colectie de resurse pe leoneza in engleza. Cunosti si spaniola? Ai acces la si mai multe resurse lingvistice pentru leoneza.

Occitana. Iubesti vinurile bune. Occitana e pentru tine. Occitanie, Franta, e cunoscuta pentru vinurile exceptionale. Limba occitana se vorbeste in Languedoc-Roussillon. Este o limba romanica, se vorbeste si in Italia, in Nord-Vest, in Spania, in Nord si in Monaco. Occitana suna bine, e ciudata, dar e interesanta, mai ales daca o inveti cu un pahar de vin alaturi?.

Daca vrei sa incepi sa inveti occitana ai la dispozitie Memrise, alte site-uri sau aplicatii nu prea gasesti. Utilizatorii au facut un mix de resurse lingvistice utile pentru occitana. E un inceput, insa recomandam o vizita in Franta, unde se vorbeste limba si, evident, niste vin bun baut imediat ce e scos de la rece?.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *