Invatarea unei limbi straine devine floare la ureche daca stii pe ce sa te axezi

Sa cunosti o limba straina si sa o stapanesti este astazi cel mai important as pe care il poti „juca” in momentul in care vrei sa te angajezi pe un post bun. Limbile straine sunt cautate in marile companii, in multinationale, sunt apreciate, daca sunt stapanite foarte bine. Cu o limba straina, sau poate doua, cunoscute la perfectie, poti sari usor de la un salariu minim pe economie la unul peste medie.

Sa inveti o limba straina nu e usor. O spun si lingvistii, o spun si cei care au incercat sa invete de la zero limbi straine. E nevoie de timp, de exercitii, de multa practica, plus ca trebuie sa iti placa. Nu s-a inventat, inca, o metoda universala care te ajuta sa inveti mai rapid o limba straina, insa sunt cateva „trucuri” banale pe care le poti aplica atunci cand vrei sa poti vorbi si intelege mai repede limba straina.

Limbile straine iti vor folosi in viata indiferent la ce varsta vrei sa le inveti. Vei calatori mai usor, te vei descurca in tari straine, vei putea sa ai un job mai bun si vei intelege mult mai usor o multime de informatii interesante disponibile in limbile respective.

Ca sa ajungi sa folosesti in mod constant o limba straina trebuie sa o stapanesti destul de bine. Ce inseamna a stapani o limba straina? A putea vorbi fluent, a putea scrie corect orice fel de texte, a avea un vocabular dezvoltat si o exprimare fara sincope. Oricat de mult ne-am dori sa invatam totul pe repede inainte nu avem cum sa ajungem la performantele dorite fara multa munca, exercitii peste exercitii si multa rabdare, desigur.

Pentru cei care vor o „scurtatura” catre invatarea rapida a limbilor straine exista cateva trucuri foarte simple pe care, daca le parcurgi cu atentie, le vei putea pune in practica imediat si vei avea toate sansele sa iti atingi mai rapid obiectivul suprem: cunoasterea limbii straine aproape de perfectiune.

1. Planifica din secunda zero unde vrei sa ajungi, ce vrei sa realizezi la final. Invatarea unei limbi straine intr-un mod cat mai rapid si simplu e la fel ca sofatul: daca nu stii unde vrei sa mergi, incotro te indrepti, nu vei putea sa te folosesti de viteza maxima ca sa ajungi acolo. Cand iti definesti scopul legat de invatarea limbii straine trebuie sa ai in minte mereu finalitatea procesului de invatare.

In cuvinte mai simple, ar fi bine sa stii ce nivel de fluenta iti doresti sa atingi, cat timp vrei sa aloci invatatului si pe ce perioada, cand poti invata in timpul unei zile. Planificarea si un scop final bine definit sunt foarte importante daca vrei sa inveti repede o limba straina. Ai la dispozitie instrumente digitale, offline, poti sa iti simplifici planificarile, sa le faci cat de complicate vrei, orice iti e permis atat timp cat reusesti sa iti atingi obiectivele si vezi un progres real.

2. Invata intr-un mod care ti se potriveste tie. Personalizarea procesului de invatare e cheia unei invatari rapide si simple a limbilor straine. Cum iti dai seama ce metoda de invatare e potrivita pentru tine? Prin testare, prin documentare. Descoperi cele mai populare si mai eficiente metode, le incerci si vezi care te ajuta mai mult. De la ele poti porni personalizarea, poti sa invetezi propria metoda de invatare, nu e nimic gresit in asta. Mai conteaza si personalitatea ta, ce fel inveti mai usor, daca retii ce auzi, ce vezi sau poate ce scrii.

Chiar daca vezi diverse metode recomandate sau citesti despre ele si despre cat de uau! pot fi, e bine sa te gandesti intai la tine si la ce te-ar ajuta pe tine in functie de scopul tau si de puterile tale, de ce iti place sa faci, cum iti place sa inveti.

3. Retine vocabularul corect. Vocabularul (cuvintele) este poate cel mai mare cosmar al celor care vor sa invete o limba straina cat mai repede. Nu e suficient sa incerci la nesfarsit sa retii niste liste lungi de cuvinte. Trebuie sa stii ce cuvinte sa inveti ca sa te ajute sa comunici mai usor in orice conversatie. Daca inveti 2.000 de cuvinte, cele mai comune dintr-o limba, vei intelege peste 80% dintr-un text dat. Ca sa atingi nivelul C1 din criteriile de evaluare a cunostintelor de limbi straine ai nevoie de cel putin 8.000 de cuvinte stiute la perfectie si folosite corect in context.

Invatarea rapida a limbilor straine nu inseamna sa inveti cat mai multe cuvinte. Aici mai putin inseamna mai mult si mai bine. Cheia ar fi sa retii vocabularul prin repetitii, folosire in propozitii, in conversatii uzuale.

Si inca ceva: gramatica nu trebuie stiuta la perfectie, cel putin daca nu vrei sa ajungi sa vorbesti fluent in limba respectiva. Ai nevoie de notiuni de baza si de o gramatica cat mai simplificata pentru inceput.

4. Contactul cu nativii vorbitori ai limbii pe care te tot chinui sa o inveti e cel mai important. Nimic nu te va ajuta mai mult cand vrei sa inveti pe repede inainte o limba straina decat discutia cu nativi si contactul permanent cu ei, in situatii reale de viata. Citeste in limba respectiva, asculta muzica, vezi filme cu subtitrare in limba respectiva, insa nu renunta la discutiile cu nativi.

Inveti mai repede sa vorbesti si sa intelegi o limba foarte bine daca traiesti intr-o tara straina, unde se vorbeste respectiva limba, daca esti obligat sa folosesti limba in fiecare zi in situatii obisnuite, daca nu ai cum sa scapi de utilizarea ei.

Experienta imersiva despre care ai tot auzit cand vine vorba de invatarea rapida a limbilor straine poate fi atinsa printr-un cumul de experiente. De la citit si ascultat, vizionat filme cu subtitrari in limba pe care vrei sa o inveti, pana la discutii banale pe chat, pe Skype sau alte platforme, toate vor defini experienta imersiva si te vor ajuta enorm sa inveti limba dorita.

5. Greseli, cat mai multe greseli. Cu cat gresesti si iti dai seama ce ai gresit, corectezi, cu atat vei retine mai usor informatiile importante care te vor ajuta sa inveti limba respectiva. E important sa gresim si sa fim corectati, daca se poate de catre nativi, pentru a putea avansa cat putem de repede in procesul de invatare.

Daca greselile nu sunt sesizate si corectate nu e in regula, nu ne ajuta la nimic. Asadar, greselile se accepta, chiar si in conversatii, dar trebuie sa avem pe cineva care sa ne atraga atentia asupra lor si sa ni se ofere, eventual varianta corecta, pe care o vom retine fara doar si poate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *