Tehnologia ne-a ajutat sa oferim locuri de munca celor priceputi in diverse domenii noi de activitate

Noile tehnologii tind sa ia locul oamenilor si sa elimine orice fel de sarcini repetitive, productivitatea creste, la fel si viteza de productie. De foarte multe ori tehnologia este privita cu reticenta si cu teama de catre cei care se gandesc sa aiba locul de munca si in anii ce vor urma.

E o groaza, o teama aparent nefondata, de vreme ce tehnologia din prezent este gandita sa ajute oamenii, nu sa ii inlocuiasca definitiv. Daca ne gandim bine tehnologiile moderne au creat si foarte multe locuri de munca, pe care altfel nu le-am fi avut.

Evolutia este fireasca, apar tehnologii noi mereu, oamenii incearca sa aduca imbunatatiri celor existente si sa ofere muncitorilor conditii cat mai bune de lucru la orice nivel si in orice sector. O privire de ansamblu asupra locurilor de munca aparute ca urmare a tehnologiei, care se incapataneaza sa fie mereu alaturi de noi, ne va ajuta sa intelegem care e impactul real al tehnologiilor asupra joburilor din diverse domenii. Ce joburi au aparut ca urmare a tehnologiilor moderne?

1. Social media manager. Pana sa avem Facebook, Twitter, Instagram, chiar si controversatul TikTok nu aveam nevoie de social media manageri, joburile nici nu existau. Ce face acest manager de social media? E simplu. Se ocupa de crearea si de mentinerea, de coordonarea prezentei companiilor pe social media. El monitorizeaza orice interactiune si foloseste in mod constant instrumente online de analiza detaliata, dar raspunde si la orice intrebari, provocari lansate de followeri, urmaritorii contului gestionat. E un job bine platit, este usor daca iti place ce faci si ai experienta, daca esti pasionat de social media. Castigurile sunt destul de mari, dar si munca este pe masura, gestionezi mai multe conturi sau conturi de la branduri foarte mari si foarte stricte in cerinte, care tin la imaginea lor in social media.

2. Digital marketer. Nici acest job nu ar fi existat daca nu aveam Internetul si online-ul, daca nu aveam produse si servicii care se vand online. Rolul sau e clar: creeaza campanii de marketing de toate tipurile, pe social media, le monitorizeaza si foloseste SEO, optimizarea pentru motoare de cautare pentru a creste traficul pe site-uri. Practic ai toate teoriile din marketing aplicate in sfera tehnologiei. Digital marketer-ul este omul din spatele marilor campanii de marketing care reusesc sa isi atinga targetul si care comunica foarte bine mesajele si reusesc sa vanda produse si servicii in online, sa atraga publicul tinta care ar dori produse si servii de la compania respectiva.

3. Inginer, specializat in energie eoliana. In  prezent e un curent foarte puternic care se bazeaza pe folosirea energiei de la Soare, energiei, puterii geotermale si a energiei eoliene pentru alimentarea cu energie electrica si producerea ei. Asa ca nu e de mirare ca apar foarte mult locuri de munca noi in acest sector. Inginerii care stiu cum functioneaza acest tip de energie si pot pune in practica idei sunt cautati, la fel si designerii si oamenii de stiinta care se ocupa cu studierea atmosferei. Toate aceste joburi sunt la mare cautare acum datorita evolutiei tehnologiei si nevoii oamenilor moderni, mereu in cautare de solutii eco-friendly.

4. Pilot de drone. In trecut existau joburi de piloti de avioane, nu incape nicio indoiala. Se mai cauta si astazi, insa nu sunt atat de vanate precum locurile de munca legate de pilotarea dronelor. Dronele sunt acum pe val, toata lumea le foloseste sau vrea sa le foloseasca in toate felurile posibile, de la livrari la supraveghere sau chiar in aparare. Pilotii de drone ofera servicii care au legatura cu fotografii pentru diverse evenimente, cu managementul unor anumite lucruri, cu livrarea de pizza. Practic daca vrei sa cumperi drona profesionista ai nevoie si de oameni care stiu foarte bine cum se manevreaza corect si sigur dronele, nu? Au mai aparut joburi datorita dronelor si in vanzari, reparatii si asigurari, asa cum e firesc.

5. Dezvoltator de aplicatii diverse. Cu vreo 15-20 de ani in urma nu aveam smartphone. Poate nici macar celularele nu erau cautate si erau de domeniul S.F.-ului pentru multi dintre noi. Acum insa, in 2020 si in anii ce urmeaza, numarul celor care detin telefoane smart este urias, de ordinul milioanelor. Pentru toti clientii exista peste trei milioane de aplicatii in magazinele speciale pentru ele de la Apple si Google. Fiecare aplicatie a fost realizata de un dezvoltator, developer,  pornind de la un cod sursa si pana la design, la functionalitati speciale. Fara dezvoltatori nu avem cum sa gasim usor si repede aplicatiile dorite, cineva trebuie sa le faca si sa le testeze, sa le lanseze in magazinele virtuale.

In stransa legatura cu dezvoltatorul de aplicatii e dezvoltatorul web, care se ocupa de conectarea unui provider de servicii la browserele web. Cu alte cuvinte conecteaza un magazin online, un blog de la site la browsere web.

Alte locuri de munca pe care le datoram tehnologiei sunt: expert SEO, inginer de software, UX sau User Experience developer, specialist in Cloud, integrator IoT (Internet of Things), adica omul care ii ajuta pe clienti sa isi automatizeze, casa, viata si afacerile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *