De cand au aparut in viata noastra, retelele de socializare ne-au ajutat sa comunicam cu alti utilizatori aflati si la cateva mii de kilometri distanta sau din celalalt capat al orasului. Pe langa acest avantaj excelent al comunicarii simple se adauga si cel al informarii constante prin intermediul fluxului de stiri si articole din pagina principala, personalizat dupa dorintele noastre.
Desi sunt criticate si nu sunt privite cu ochi buni de catre specialistii din sanatate, retelele de socializare ne pot ajuta sa ne mentinem si o sanatate foarte buna.
Multi specialisti dau vina pe retele de socializare pentru sedentarism, izolare, comunicare artificiala, lipsa comunicarii fata in fata, pentru manipulare si dezinformare. Se mai adauga si cei care spun ca retelele de socializare ne fac sa petrecem foarte mult timp in fata ecranelor si a monitoarelor, de unde si efectele adverse asupra sanatatii noastre.
Daca privim insa dintr-o alta perspectiva, una mai optimista, vom vedea ca retelele de socializare sunt chiar foarte bune pentru noi, daca stim sa le folosim creativ si cat mai corect, in folosul nostru. Cum anume? Iata cateva idei in randurile ce urmeaza.
Realizeaza o tabla speciala, virtuala. Pe aceasta tabla poti colectiona, organiza si da share la tot continutul digital favorit. Nu stii cum sa faci asa ceva? E simplu. Iti faci cont pe Pinterest si ai tot ce iti trebuie ca sa iti populezi tabla cu tot ce te intereseaza.
Cauti ce te intereseaza, retele, noi modele de organizare a informatiilor, idei de „table” virtuale, cautarile sunt personalizate imediat ce inteligenta artificiala invata spre ce esti orientat. Pinterest este o retea de socializare bazata mai mult pe fotografii si pe informatii succinte asociate lor, e foarte simplu sa gasesti continut adecvat si utilizatorii sunt destul de curiosi, asa ca vei avea continut din belsug.
Ofera si cere suport social. Facebook Groups, grupurile de la Facebook sunt o modalitate interesanta si simpla de a cauta suportul de care ai nevoie si de a discuta cu oameni care au aceleasi idei si care impartasesc aceleasi pasiuni ca si tine. Daca nu gasesti unul care sa te intereseze poti initia tu unul si sa aduni in jurul tau oamenii care pot oferi suport si asistenta, pot purta discutii civilizate pe subiecte de interes pentru voi.
Daca avem deja un obiectiv ce tine de sfera de sanatate putem posta cat de des vrem pe Facebook, putem oferi retete, link-uri catre diverse pagini cu informatii esentiale pentru cei care ne urmaresc.
Devino un blogger sau un vlogger. Daca iti place sa scrii si te bucuri de interactiunile cu alti utilizatori poti sa te apuci de blogging. Spre deosebire de un jurnal privat, unde scrii si nu vede nimeni, pe blog scrii si poate vedea oricine, poti avea foarte multi cititori. Un vlogger se foloseste de videoclipuri mai lungi sau mai scurte pentru a ajunge la un public tinta si pentru a spune ce gandeste si ce experiente a trait sau va trai.
Ai idei, feedback rapid, ai suportul necesar de la altii care se confrunta cu aceleasi probleme ca tine.
Monitorizeaza activitatea sau progresul in urmarirea unei diete, de exemplu. E foarte simplu sa monitorizezi progresul facut pe retelele de socializare, te poti uita in urma la postari si ai toate sansele sa iti dai seama cat de bine a mers treaba si unde mai ai de lucrat. Multe dispozitive moderne se pot conecta la conturile de pe retelele de socializare, odata ce ai facut legatura ai toate datele sincronizate si postate imediat ce sunt disponibile, imediat ce ai mai reusit sa treci de un prag, de o etapa, de un obiectiv.
Te poti uita la videoclipuri de tip „how to”. Pe toate retelele de socializare ai foarte multe informatii video si videoclipuri de tip how to, sunt multi utilizatori care vorbesc despre experientele lor, despre cum iti poti mentine sanatatea si cum poti face diverse lucruri. De la exercitii de gimnastica pentru acasa pana la retete si diverse videoclipuri interactive, live-uri interesante pe teme medicale, pe toate le vei gasi pe retelele de socializare.
Nu e neaparat sa urmaresti videoclipuri facute de altii. Daca ai idei si vrei sa ajuti poti sa vii si tu in online cu experiente si cu tot ce e nevoie pentru atingerea unor obiective comune. E important sa te documentezi bine si sa stii ce spui daca vrei sa faci astfel de filmulete informative si interesante.