Stresul. El este cel mai mare dusman al nostru, desi multa lume nu constientizeaza cat de periculoase pot fi efectele sale. Stresul este, pe buna dreptate, una dintre afectiunile secolului 21. De la varste fragede pana la batranete oamenii sunt stresati si incearca sa lupte cu stresul, fiecare cum poate, dupa posibilitati. In afara de metodele cunoscute, usor de aplicat, sunt si unele cel putin ciudate, care, culmea, dau si rezultate mult mai bune decat cele clasice.
De cate ori nu te-ai gasit in ipostaza de a afirma „Sunt stresat, nu mai pot, nu stiu ce sa fac!”. Stresul apare treptat in viata noastra si incepe sa ne schimbe pe masura ce factorii care il produc se acumuleaza. Stim ca suntem stresati atunci cand nu mai putem sa luam decizii corecte, cand apare anxietatea, cand avem prea multe de facut si nu mai reusim sa dam rezultate foarte bune, desi ne straduim. Randamentul scade, scade si dorinta de a trai clipa, de a fi prezent cu trup si suflet oriunde.
Stresul nu are doar efecte la nivelul sistemului nervos, la nivel mintal, are si efecte organice, asa cum au demonstrat zeci de studii. Cu cat suntem mai stresati, cu atat riscam sa ne imbolnavim destul de grav si sa suferim fizic din cauza lui. Ideea este sa constientizam stresul, sa vedem cine il provoaca, de unde pornesc situatiile stresante si sa scapam de el cat mai repede.
Ca sa putem anula efectele nefaste ale stresului deja instalat in viata noastra ne putem folosi de niste metode ciudate si simpatice, pe alocuri, dar care dau rezultate excelente pe termen lung si sunt la indemana tuturor, nu costa nimic.
1. Zambetul fals. Stiati ca atunci cand zambim nivelul stresului si hormonilor implicati in aparitia stresului scad? Fortarea unui zambet chiar si atunci cand nu avem motive clare sa zambim este o modalitate foarte simpla prin care putem scapa de stres. Prin zambet tot ce tine de musculatura fetei trece printr-o faza de activare. Fata e conectata direct la creier, deci daca ne fortam fata sa para zambitoare, sa exprime bucurie, fericire, si creierul va reactiona imediat si va crede ca e vorba de fericire sincera. Studiile au demonstrat si alt lucru legat de zambetul fortat: cu cat zambim mai des in aceasta maniera, cu atat stresul va fi perceput la un nivel mai scazut si vom reusi sa ne controlam emotiile si anxietatea asociata lui.
2. Priveste fractaluri. Nu, nu e complicat, desi suna putin S.F. Fractalurile se refera la niste modele care se repeta peste tot in jurul nostru, in natura, in arta, in arhitectura. De exemplu, ne putem uita la valurile oceanului, la fulgii de zapada, la anumite detalii din picturi. Creierul se va relaxa si stresul nu va mai fi o problema pe moment. Daca traim o experienta imersiva intr-un mediu plin de fractaluri vreme de 20 de minute zilnic vom fi mai putin stresati si vom putea obtine rezultate mai bune in activitatile noastre. Fractalurile ne ajuta sa gandim intr-un mod anume, de unde si efectele pozitive asupra stresului.
3. Citeste o carte buna. Nu e nimic ciudat aici, insa experienta cititului te va destresa cu siguranta. Nu conteaza prea mult ce citim, nu trebuie sa te apuci acum sa citesti doar romane de dragoste sau politiste, orice iti place poti citi si te va ajuta enorm in privinta stresului. Stresul dispare, anxietatea dispare si ea, calitatea vietii se imbunatateste simtitor odata ce ai inceput sa citesti cu regularitate. Nu te forta sa citesti doar ca sa nu mai fii stresat pentru ca iti faci mai rau. Ideea este sa citesti cand simti, sa o faci de placere si fara sa fii fortat. Doar asa poti combate stresul in mod eficient.
4. Fa o baie… in bere. Asta chiar e ciudata, nu? Cine s-ar fi gandit ca o baie buna in bere te destreseaza? S-aud deschis deja o multime de spa-uri care ofera bai cu bere si chiar bere celor care intra in baia plina de bautura amaruie. Desi nu sunt studii clare care sa ne spuna de ce o baie in bere e mai buna decat o baie in apa fierbinte cu diverse saruri si substante aromate, uleiuri esentiale, cei care au infiintat aceste afaceri spun ca scapi de stres mai usor daca te scufunzi in bere. Hameiul din bere este fitoestrogen, asta inseamna ca mirosul, aroma poate sa reduca din stres. Daca mai e si o bere cu acid mai mult si mai e si putin calda e si mai bine, te simti ca in jacuzzi. Si o halba de bere in plus intr-o mana, cat faci o baie buna, te va scapa de stres garantat.
5. Poarta o banda de cauciuc in jurul incheieturii. E un fel de dresaj, exact ca la catei. De cate ori esti stresat te „ciupesti” cu banda de ciuciuc din jurul incheieturii mainii. Stresul e asociat unei piscaturi si in mod firesc vei vrea sa nu mai simti durerea suportabila asociata cu piscatura de la banda elastica. Teoria a fost deja testata pe sobolani si chiar functioneaza. Un sobolan era pus intr-o cutie, iar daca atingea din greseala o parghie din afara cutiei era recompensat. Asa ca s-a ajuns pana acolo incat sobolanul atingea intentionat parghia ca sa primeasca recompensa. La oameni, banda de cauciuc este foarte buna pentru a produce un stimul care trebuie evitat ca sa nu mai apara o durere scurta sau o senzatie de neplacere.