La orice restaurant modern, pe nota de plata vei vedea, pe langa suma de achitat, si o suma in plus. E celebrul bacsis, care poate fi un procent din suma totala de achitat sau o suma fixa, stabilita de proprietarul restaurantului. E ceva normal, mai ales ca salariile personalului din restaurante nu sunt atat de mari si nici nu au de unde castiga in plus daca nu ar exista acest bacsis.
Pe unii ii irita, altii evita restaurantele care au bacsis pe nota de plata, altii apreciaza existenta lui. Din orice categorie ai face parte bacsisul e prezent si nu prea ai ce sa ii faci. Totusi sunt si tari unde e ceva nu prea exista conceptul de bacsis la restaurant si unde e ciudat daca il lasi din obisnuinta. Pentru cei care nu vor sa mai dea bacsis in vacante destinatiile dezvaluite in randurile de mai jos ar putea fi unele perfecte.
Practica bacsisului este una mai veche decat ne inchipuim. Se spune ca in Evul Mediu am avut primele forme de bacsis. Un stapan bogat a dat la un moment dat cativa banuti in plus servitorului in semn de recunostinta.
In Anglia secolului al XVI-lea, dupa fiecare sedere la conac trebuia sa lasi o suma de bani pentru servitorii care te-au ajutat cat ai petrecut timp acolo. O incercare de a aboli bacsisul, in forma de atunci, a dus la revolte in Londra anului 1764, un an in care mai toata lumea cerea bacsis, nu conta ca era valet sau servitor.
In America, pana pe la 1840 nici nu se punea problema de bacsis. Insa dupa Razboiul Civil, americanii intorsi din Europa au adus obieciul si pe taramul tuturor posibilitatilor, deci si al… bacsisului. Deja la 1900 americanii dadeau bacsis peste tot si erau criticati ca nu se uitau la bani, bacsisul era foarte mare. In 1909 Washington a fost primul stat care a fost de acord cu legea anti-bacsis. Dupa 16 ani legea a fost anulata.
Astazi, bacsisul e raspandit peste tot in lume, oamenii s-au obisnuit sa lase bacsis si nu mai sunt atat de revoltati. La unele restaurante il lasi pentru ca ai fost multumit de servire, la altele esti obligat sa il lasi din moment ce ai comandat ceva si ai si nota de plata cu tot cu bacsis inclus si specificat clar pe bonul final. Daca nu iti place sa lasi bacsis poti sa iti indrepti atentia spre locuri unde bacsisul e o rarirate sau poate fi un semn de lipsa de respect, o insulta.
Japonia. Japonia e o tara unde orice fel de traditie se respecta si nu sufera modificari chiar daca au trecut secole peste ea. Principiile dupa care se ghideaza societatea japoneza sunt foarte clare: respect, curtoazie, politete. Serviciile bune si de calitate vin fara niciun fel de asteptare din partea clientilor, compensatiile nu prea exista.
Nu exista cultura bacsisului in Japonia. Daca totusi lasi din greseala bacsis sau ai intentia sa o faci ai putea fi privit cu oarecare confuzie. Ti se va da inapoi bacsisul, cel care urma sa il primeasca va considera o ofensa adusa lui si afacerii. Mai bine un multumesc si un zambet decat bacsis in Japonia, asta sa ai in minte cand ajungi acolo.
China. In China bacsisul nu e necesar si e neasteptat. Nu sta nimeni sa se uite la tine dupa ce ai primit nota de plata, doar, doar ai lasa un bacsis mai bun. Si in China nu avem cultura bacsisului, in Hong Kong si Macau restaurantele vor avea 10% pentru serviciile prestate, dar cand ai servicii foarte bune poti lasa si ceva in plus. Dar asta e o exceptie. In restul provinciilor chineze nu ai de ce sa lasi bacsis, personalul din restaurant este foarte atent si iti va da inapoi imediat toti banii. Ba va fugi dupa tine doar ca sa fie corect si sa iti returneze ce ai dat in plus😊.
Polinezia Franceza. Traditiile care au legatura cu bacsisul tin mai mult de cele tahitiene decat de cele franceze. In Franta, exista un fel de bacsis inclus in pretul meselor si e obligatoriu, prin lege, sa fie dat doar membrilor echipei restaurantelor. Nu e obligatoriu sa mai lasi si alt fel de bacsis, insa daca vrei neaparat o faci pentru ca ai primit servicii peste asteptari. In Polinezia Franceza nu ti se cere bacsis in mod explicit, dar daca se doreste se indica foarte clar pe nota de plata, dar cu titlul de optiune.
Elvetia. Elvetia e o tara bogata, oamenii au bani, insa e influentata mult de tarile din jur, Germania, Italia, Franta. In Elvetia nimeni nu se asteapta sa lasi vreun bacsis, indiferent unde vei merge. Personalul din restaurante primeste un salariu decent, suficient de mare ca sa te descurci luna de luna. Asa ca nu se bazeaza nimeni pe bacsis. Orice fel de „incarcare” a notei de plate trebuie sa fie stipulata in mod clar pe nota, prin lege, deci nu prea ai cum sa lasi bacsis dupa propria dorinta, cat vrei tu.
Brazilia. Nici in Brazilia nu ai sa auzi de bacsis, pentru ca exista deja 10% pus in fiecare nota de plata. Se apreciaza insa daca un client lasa bacsis, desi nimeni nu se bazeaza pe el. Ti se da si restul la restaurante, nu sta nimeni sa urmareasca daca lasi sau nu bacsis. Se va lasa bacsis in cel mai subtil mod, asta pentru ca in Brazilia tot ce tine de personalul unui restaurant este privit cu mare respect si meseria de ospatar, de barman este vazuta extrem de bine in societate.
Danemarca. Personalul din restaurante are salarii medii foarte bune, in fiecare nota de plata ai automat adaugat un 10%, unde e cazul. Nu trebuie sa te simti obligat sa lasi bacsis in Danemarca, dar daca iti place cum ai fost tratat si servit poti lasa cat doresti peste nota de plata finala in semn de apreciere.
De regula se lasa bacsis in localuri, restaurante mari, luxoase, importante si mai putin prin cele de cartier, in baruri micute. 5%-10% e suficient pentru un bacsis in Danemarca. E bine sa te interesezi inainte sa mergi la restaurante care e procedura si sa incerci sa eviti situatiile ciudate cand lasi din obisnuita un bacsis si esti strigat sa ti se dea inapoi suma lasata pentru personal.