Rata de refresh influenteaza calitatea imaginii redate pe monitor

Impatimit de gaming sau nu, de fiecare data cand iti cumperi un monitor nou pentru PC sau pentru laptop te vei uita cu atentie la o serie de caracteristici tehnice. De exemplu, vei tine cont de diagonala, de pixeli, de rezolutie sau de luminozitate sau de reproducerea culorilor cu o claritate cat mai mare. Dincolo de aceste specificatii, vei fi interesat, probabil si de rata de refresh, foarte importanta mai ales la monitoarele de gaming.

Rata de refresh a fost dintotdeauna tipica monitoarelor externe, in principal, dar o vedem si la monitoarele integrate in constructia laptopurilor moderne. Prin rata de refresh se intelege numarul de updateu-ri pe secunda de care va dispune o imagine afisata pe ecran. Unitatea de masura este Hertz-ul saz Hz, ideal ar fi sa avem un refresh rate cat mai mare pentru a ajunge mai multa informatie la nivelul ochilor nostri intr-un timp mai scurt, de unde si miscarile mult mai „smooth” pe care le vedem pe ecrane, indiferent care ar fi ele.

Gamerii si profesionistii care lucreaza mult cu video si cu editare video vor tine cont de aceasta caracteristica, mai ales ca au nevoie de cat mai multe frame-uri pe secunda. Rata de refresh standard este de 60Hz, insa putem avea si 240Hz, cu o rata intermediara de 144Hz. Mai nou toate aceste rate de refresh le vedem si la telefoane, la un display care se va vedea excelent cu cat rata de refresh e mai mare.

Ideea este ca o rata de refresh reprezinta rata maxima la care imaginea afisata se poate actualiza, este inlocuita cu una fresh, aceeasi, dar imbunatatita. Rata de refresh depinde de frame rate-uri, adica de numarul de frame-uri video trimise pe display intr-o secunda. Datele trimise catre display sunt mult mai bine optimizate si trimise spre acesta cand avem rata de refresh mai mare.

Tot ce tine de productivitate si de aplicatii de vazut filme nu va fi afectat de rata de refresh. Un film cu 24 fps va fi redat fara probleme si de monitoare cu 60Hz. Ceea ce trebuie sa intelegem este ca rata de refresh va conta doar atunci cand ne jucam diverse jocuri. In jocuri, datele sunt generate in placa grafica si sunt trimise spre display, placile mai puternice trimit aceste date mai rapid spre ecrane. Deci un joc se poate juca si cu 100fps.

Ratele frame-urilor si de refresh difera, asa ca de multe ori datele sunt trimise prea repede pe ecrane si ecranele nu au cum sa faca fata la asa ceva. Ca sa nu ajungem la astfel de probleme jocurile moderne se „muleaza” automat pe rata de refresh si vor fi jucate cu 60fps. Desigur, sunt si setari multiple in softurile pentru placa grafica, dar si modalitati de a stabiliza aceste frame-uri in functie de rate de refresh intermediare.

Rata de refresh chiar conteaza in jocurile de shooting, in cele sportive, unde trebuie sa fii atent la actiune si sa incerci sa tii ritmul cu ce se intampla pe ecran. Daca e prea mare vom avea un efect de „blurring” intre frame-uri, creierul le proceseaza pe rand odata ce le primeste pe retina.

Si mai e ceva. Ratele de refresh mari sunt foarte bune daca nu vrei sa ai lag, intarzieri intre actiunile pe care le faci cu un mouse, cu tastatura si ce vezi pe ecran, rezultatul lor.

Pentru utilizatorul simplu, care nu e gamer, rata de refresh nu prea conteaza, si la 60Hz si la 240Hz tot asa va merge Word-ul sau browserul preferat, calculatorul se va misca la fel. Placa grafica trebuie sa fie la fel de puternica precum monitorul ca sa ai siguranta ca toate frame-urile se vor vedea bine. Ideea este sa combini un monitor de 144Hz cu o placa grafica de ultima generatie ca sa poti face chiar tot ce vrei pe acel sistem.

Monitoarele mari au rate de refresh diferite, dar pentru ca stai la distanta de ele nu prea iti dai seama de ele. Pentru monitoarele de birou rata de refresh chiar conteaza, imaginea va fi mai calitativa, mai usor de privit. Daca iti vei cumpara monitor pentru birou doar pentru gaming atunci ai nevoie de rate de refresh uriase. Rata de refresh potrivita se gaseste doar prin incercare si eroare, fiecare vede in mod diferit, fiecare pereche de ochi e diferita pana la urma.

Intr-un final experienta per total e mai importanta, asa ca orice monitor trebuie sa fie cat mai bun si mai eficient in actiunile pe care le vom face cu ajutorul lui zi de zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *