Pentru multe femei care raman insarcinate nasterea naturala e o alternativa foarte buna. Cezariana implica niste riscuri destul de mari, pe care tinerele mamici sau cele cu varste mai inaintate nu si le asuma. Mai ales daca vrei sa mai ai copii si sa poti sa ii aduci pe lume fara griji nasterea vaginala sau naturala e singura optiune.
Dupa noua luni in care te-ai chinuit sa ai grija de burtica si de bebe nasterea poate insemna finalul unor saptamani in care trebuia sa ai grija la absolut orice si in care oboseai foarte tare din cele mai banale miscari. Desi nasterea naturala este un proces normal, pe care corpul il poate suporta si stie foarte bine ce are de facut, multe femei o gasesc traumatizanta si foarte greu de suportat, chiar daca intervine si anestezia.
Recuperarea e foarte importanta, mai ales dupa o nastere vaginala mai grea, dupa un travaliu prelungit si complicatii. Ea poata dura cateva luni sau mai mult, depinde doar de abordarea pe care o avem…
Orice femeie care a trecut printr-o nastere vaginala stie foarte bine ca recuperarea nu va fi deloc usoara. Sa revii la normal e mai dificil decat iti poti inchipui pentru ca sarcina te-a schimbat si ti-a afectat mai multe zone ale corpului, inclusiv sistemul reproducator. La o nastere vaginala copilul isi face loc incet, incet, cu ajutorul medicilor care asista la nastere si reuseste sa „paraseasca” uterul, fiind expulzat prin vagin.
E foarte important ca recuperarea sa inceapa imediat dupa ce mamica si-a revenit din anestezie, daca i s-a facut, sau au trecut cateva ore de la nastere si organismul s-a relaxat, toate procesele fiziologice au revenit la normal. O recuperare corecta va asigura si o scadere rapida in greutate, va ajuta enorm la refacerea zonei organelor genitale, supusa unei presiuni mari in timpul nasterii, dar si la revenirea la o viata normala, in care mamica nu are nevoie de sprijin ca sa faca actiunile obisnuite, de zi cu zi.
Ce putem face ca sa ne recuperam mai rapid dupa nasterea vaginala? Iata o intrebare al carei raspuns il veti descoperi parcurgand randurile de mai jos.
Intreaba tot ce poti inainte de a pleca din spital. Nu fi timida, intreaba asistentele tot ce vrei sa stii despre recuperare, despre ingrijirea organismului tau. Medicii si asistentele te vor ajuta sa iti faci o lista cu lucruri de care ai nevoie si cu diverse exercitii pe care le vei face pentru a te recupera cat mai bine.
Noteaza tot ce auzi de la specialisti, incearca sa ai mereu intrebarile la tine cand iti mai amintesti si ia si un numar de telefon de la medicii care te-au ajutat. Nu se stie cand ai nevoie de o consultatie sau de un sfat pe care nu il gasesti nicaieri.
Foloseste laxativele si alte remedii eficiente, care nu dau dependenta pentru primele zile sau saptamani cand mergi la baie. Dupa nasterea naturala colonul si zona vaginului nu mai sunt atat de „performante” ca inainte. Ia de fiecare data cand nu reusesti sa ai o dieta variata si echilibrata laxative, substante care sa inmoaie scaunul fara sa aiba efecte negative, mananca prune, fructe cu multe fibre ca sa poti merge la baie fara probleme.
Evita orice fel de presiune pe zona vaginului sau a colonului, pe zona anala si incearca sa ai un scaun regulat. Incearca sa gasesti o pozitie in care sa nu fortezi prea tare zona si foloseste un bideu sau ceva asemanator pentru a curata zona dupa fiecare eliminare, chiar si dupa mictiuni. Evita hartia igienica si fa un program foarte strict de mers la baie.
Fii atenta la nevoile tale. Ia in continuare vitaminele prenatale, vitamina A, B, C sunt foarte bune pentru a te vindeca mai repede, bea suficiente lichide dupa nastere. Incearca sa gasesti suplimente alimentare naturale, sa iei vitaminele cat mai mult din legume, fructe, din suplimente care sub bazate doar pe extracturi, pe parti din diverse plante, legume.
Nu uita sa te odihnesti cat mai mult, incearca si niste somnifere usoare, din plante, care sa te relaxeze si sa te ajute sa dormi cat ai nevoie chiar si ziua. Redu cat mai mult activitatile obisnuite si fii pregatita sa te ocupi doar de copil si de sanatatea ta in timpul recuperarii.
Si nu uita de putin sport. Organismul are nevoie si de miscare, nu sta doar in pat, obisnuieste-te sa faci exercitii fizice usoare tipice perioadei de recuperare dupa nasterea vaginala.
Fii pregatita sa faci fata furnicaturilor si umflaturilor. Daca ai facut si epidurala e normal sa te confrunti cu ele. Gleznele si gambele se umfla mai tare ca inainte de nastere, poti folosi creme si substante injectabile care sa te ajute sa scapi de umflaturi. Senzatiile de durere locala si de furnicaturi sunt normale dupa epidurala, nu te speria.
Cu timpul si cu un tratament de specialitate va trece totul si te vei simti iarasi foarte bine. Discuta cu medicul despre orice fel de semne apar si incearca sa iti cumperi doar lucrurile de care ai nevoie si iti sunt recomandate cand mergi la farmacie.